Φωτιά στην Εύβοια: Καταρρίπτονται τα άλλοθι των τριών υπόπτων για εμπρησμό

Καμμένο δάσος στην Εύβοια
Καμμένο δάσος στην Εύβοια EUROKINISSI

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία έρευνας για το "προφίλ" των εμπρηστών στην Ελλάδα, που στην πλειονότητά τους είναι "πολίτες υπεράνω υποψίας". Ανησυχία προκαλούν επίσης τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι φωτιές στη χώρα μας υπερδιπλασιάστηκαν φέτος σε σχέση με πέρυσι.

Καταρρίπτονται τα άλλοθι των τριών βασικών υπόπτων για την μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, όπως προκύπτει από τις έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Από τους τρεις βασικούς υπόπτους για τη φωτιά στην Εύβοια, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος", ο ένας φέρεται να συγκεντρώνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους ερευνητές.

ADVERTISING

Πρόκειται για έναν 33χρονο, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο οποίος είχε συλληφθεί για εννέα εμπρησμούς πέρυσι στην ίδια περιοχή, είχε καταδικαστεί για τον έναν και τελικά είχε αφεθεί ελεύθερος λόγω ψυχολογικών προβλημάτων.

Σημειώνεται ότι οι ανακριτικοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος σχημάτισαν το πιθανό προφίλ του εμπρηστή της Εύβοιας, αξιολογώντας και τις τουλάχιστον 30 καταθέσεις πολιτών και κατοίκων της περιοχής, καταλήγοντας στους τρεις υπόπτους.

Οι τρεις τους εξετάστηκαν και ρωτήθηκαν για το πού βρίσκονταν την κρίσιμη ώρα που ξεκίνησε η φωτιά. Και οι τρεις εμφάνισαν σαν άλλοθι το γεγονός ότι βρίσκονταν σε άλλες περιοχές, μαζί με συγγενείς του, οι οποίοι επίσης κλήθηκαν να καταθέσουν, αναζητούνται ωστόσο και άλλα άτομα προκειμένου να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς τους.

Τι υποστηρίζει ο "βασικός ύποπτος"

Ο 33χρονος, που είχε συλληφθεί πέρσι ως υπεύθυνος για εννέα εμπρησμούς σε δασικές εκτάσεις του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων από τις 2 Ιουνίου έως 25 Αυγούστου 2018, κατά την εξέτασή του από τους αξιωματικούς του Ανακριτικού Τμήματος για τη φωτιά στην Αγριλίτσα, υποστήριξε πως βρισκόταν σε άλλο χωριό της Εύβοιας, σε συγγενικό του πρόσωπο, άλλοθι που εξετάζεται.

Τα αρμόδια στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος εντόπισαν στοιχεία εμπρησμού από πρόθεση σε τρία διαφορετικά σημεία, που προκάλεσαν ισάριθμες ανεξάρτητες εστίες φωτιάς στο καταφύγιο Αγριλίτσας, κοντά στη Μονή Μακρυμάλλης.

Το συγκεκριμένο σημείο απέχει περίπου 1,5 χιλιόμετρο από το χωριό Μακρυμάλλη, με τα τρία κλιμάκια του Ανακριτικού Τμήματος να εντοπίζουν στοιχεία εμπρησμού, σε τρία σημεία εκδήλωσης της πυρκαγιάς, σε μία απόσταση 100 μέτρων, το ένα κοντά στο δρόμο και δύο ακόμη, 20-30 μέτρα εσωτερικά σε δασώδη περιοχή.

Εντόπισαν ίχνη καύσης, στουπιά, πλαστικά μέρη μπιτονιών, ενδεχομένως με εύφλεκτο υγρό, συσσωρευμένη καύσιμη ύλη (κλαδιά, ξύλα) και κάποια φιαλίδια υγραερίου, τα οποία όμως δεν έχει διαπιστωθεί αν σχετίζονται με την εμπρηστική ενέργεια.

Το προφίλ του εμπρηστή

Σύμφωνα με στοιχεία του εμπειρογνώμονα Ανδιαρνού Γκουρμπάτση, εν αποστρατεία Αντιστράτηγου και Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, που παρουσίασε ο "Ελεύθερος Τύπος", ο εμπρηστής δάσους είναι συνήθως άνδρας, Έλληνας σε ποσοστό 95%, άνω των 45 ετών σε ποσοστό 63%, ψυχικά υγιής σε ποσοστό 99%, έγγαμος με παιδιά, στοιχειώδους εκπαίδευσης, αυτοαπασχολούμενος (συνήθως στους τομείς της γεωργίας, της δασοκομίας ή της αλιείας) και ζει στην επαρχία. 

Τονίζεται ωστόσο ότι το 30% των πυρκαγιών προκαλείται από αμέλεια, 20% από δόλο, 10% από φυσικά ή τυχαία αίτια. Ωστόσο, το 40% των πυρκαγιών παραμένει ανεξιχνίαστο.

Ακόμη ένα στοιχείο που καταρρίπτει τους μύθους για τους εμπρηστές δάσους είναι ότι όσοι κατηγορούνται για εμπρησμό δεν σημαίνει αυτόματα ότι πάσχουν από κάποια ψυχιατρική νόσο. Στον γενικό πληθυσμό μόνο το 1% πάσχει από πυρομανία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μόλις το 1,6% των συλληφθέντων καταδικάζεται, τουτέστιν,  στους 100 συλληφθέντες για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια ή από πρόθεση, μόλις ο ένας τελικά καταλήγει στη φυλακή, με τον διωκτικό μηχανισμό να αποδεικνύεται τρομακτικά αδύναμος. 

Συνήθως ο εμπρηστής βάζει τις φωτιές σε δάση κοντά σε κατοικημένες περιοχές σε χωριά κάτω των 1.000 κατοίκων, ενώ επίσης μένει και αυτός σε χωριό κάτω των 1.000 κατοίκων.

Διπλάσιες φωτιές το 2019

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι δασικές φωτιές το 2019 είναι διπλάσιες σε σχέση με αυτές του 2018. Από την αρχή του 2019 μέχρι και τις 31 Ιουλίου είχαν εκδηλωθεί 7.650 φωτιές σε δασικές και αγροτοδασικές περιοχές. Το στοιχείο αυτό δείχνει αύξηση 104% σε σχέση με το 2018, γεγονός που προκαλεί ανησυχία. 

Μόνο στην Εύβοια μέχρι στιγμής έχουν καεί 28.000 στρέμματα όταν το 2018 είχαν κατακαεί 7.661,55. Σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση, ο διπλασιασμός αυτός φαίνεται πως οφείλεται στον φετινό εκλογικό πυρετό, με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) να μην έχει εκδοθεί ακόμα -ενώ η αντιπυρική περίοδος οδεύει στη λήξη της- και με τους μισούς δήμους και περιφέρειες να αλλάζουν χέρια διοίκησης, με αποτέλεσμα οι απαιτούμενες ενέργειες καθαρισμού να μείνουν στη μέση. 

«Αυτό κυρίως οφείλεται σε εγκληματική, αμελή συμπεριφορά των ανθρώπων. Οι περισσότερες ξεκινάνε από ξερά χόρτα. Οι δήμοι ενόψει εκλογών αδιαφόρησαν, αφού από πρώτη Σεπτέμβρη θα αντικατασταθούν», λέει ο κ. Γκουρμπάτσης.

Και όπως τονίζει, η απουσία των κατευθυντήριων οδηγιών από την εγκύκλιο της ΓΓΠΠ έχει δημιουργήσει χαλαρότητα κυρίως σε δήμους και περιφέρειες και δεν έχουν προχωρήσει οι κατάλληλες προληπτικές ενέργειες.

Αναλυτικά τα στοιχειά για τις εκτάσεις που κάηκαν το 2018 σε στρέμματα: 

- Αττική 65.572,03 

- Θεσσαλία 28.281,57 

- Κεντρική Μακεδονία 22.722,63 

- Κρήτη 16.158,56 

- Πελοπόννησος 13.700,24 

- Νότιο Αιγαίο 11.016,78 

- Στερεά Ελλάδα 9.801,69 

- Δυτική Ελλάδα 8.769,16 

- Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 6.108,68 

- Δυτική Μακεδονία 4.556,10 

- Ιόνια Νησιά 2.897,47 

- Βόρειο Αιγαίο 2.839,45 

- Ήπειρος 1.391,91 

- Σύνολο 93.816,27.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φωτιά, Εύβοια, Φωτιά Εύβοια
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Φωτιά στην Εύβοια: Βραβεύτηκαν για τη συνδρομή τους οι Ιταλοί και Ισπανοί πιλότοι

Τι κάηκε από τη φωτιά στην Εύβοια: Η πρώτη δορυφορική καταγραφή της καταστροφής

Φωτιά στην Εύβοια: Άρση τηλεφωνικού απορρήτου για τρία άτομα ζητά η πυροσβεστική

Συγκλονίζει ο εγκαυματίας πυροσβέστης στην Εύβοια: Μας είχε περικυκλώσει η φωτιά

Διπλό μέτωπο για την Πυροσβεστική: Η φωτιά στην Εύβοια και τα έντονα καιρικά φαινόμενα

24Media Network