Φωτιά στην Κορινθία: Καλύτερη εικόνα μετά την πτώση των ανέμων-Επαγρύπνηση και συνεχής προσπάθεια

Φωτιά στην Κορινθία: Καλύτερη εικόνα μετά την πτώση των ανέμων-Επαγρύπνηση και συνεχής προσπάθεια
Αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στις Κεχριές Κορινθίας, με πολλές διάσπαρτες ενεργές εστίες να συνεχίζουν να δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης. Eurokinissi

Από την Περιφέρεια έγινε αίτημα στην Πολιτική Προστασία να χαρακτηριστεί η Ανατολική Κορινθία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα συμβεί, αλλά για τις πληγείσες περιοχές

Συγκρατημένα αισιόδοξοι είναι οι επιτελείς στην Πυροσβεστική για τη θετική πορεία που έχει πάρει η φωτιά στην Κορινθία. Πλέον δεν υπάρχει αρραγές πύρινο μέτωπο στα σημεία των αναζωπυρώσεων, οι άνεμοι έχουν πέσει πολύ και αυτό έχει βοηθήσει πολύ και σε αρκετά σημεία οι φλόγες έχουν πέσει σε ήδη καμένη έκταση.

Στον Άγιο Ιωάννη μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα και σε ύφεση, σε άλλα σημεία όμως και ειδικά στα πιο δυσπρόσιτα υπάρχουν ακόμα ενεργές εστίες, που εγκυμονούν κινδύνους αν υπάρξει εφησυχασμός.

Η πρόθεση είναι οι ισχυρότατες επίγειες δυνάμεις που στην πλειοψηφία τους έχουν ανανεωθεί με άλλο πιο ξεκούραστο προσωπικό, όπως έγινε και χθες το βράδυ, να προσεγγίσουν τα σημεία αυτά, να επιχειρήσουν τα πεζοπόρα τμήματα και με το πρώτο φως της ημέρας να ξεκινήσουν και πάλι οι ρίψεις νερού από αέρος με μεγάλες ενισχύσεις από εναέρια μέσα.

Δυστυχώς από χθες έως σήμερα, αρκετά σπίτια σε διάφορους οικισμούς, όπως στα Αθίκια, στο Αλαμάνο και στο Γαλατάκι υπέστησαν ζημιές, με την καταγραφή να βρίσκεται σε εξέλιξη, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στις 4 το απόγευμα εκκενώθηκε και έβδομος κατά σειρά οικισμός, αυτή την φορά στην Ντράσσα κοντά στο Γαλατάκι, όπου οι φλόγες έφτασαν στα πρώτα σπίτια του οικισμού και ευτυχώς κατάφερε να αποτρέψει η Πυροσβεστική εκεί νέες καταστροφές. Οι κάτοικοι εγκαίρως και με ασφάλεια μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο όπως και οι μοναχοί της Ιεράς Μονής Αγίου Θεράποντος στην ίδια περιοχή, που επίσης εκκενώθηκε. Αργότερα χρειάστηκε να γίνει προληπτική εκκένωση και στην κατασκήνωση “Ράντζο”.

Σημειώνεται ότι αναφορές για εκκένωση του Σοφικού διαψεύδονται κάθετα από την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία.

Από την Περιφέρεια έγινε αίτημα στην Πολιτική Προστασία να χαρακτηριστεί η Ανατολική Κορινθία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σύμφωνα με πληροφορίες, όπως και σε κάθε ανάλογη περίπτωση, αυτό θα συμβεί, αλλά η κήρυξη θα αφορά όχι ολόκληρη την Ανατολική Κορινθία αλλά τις πληγείσες περιοχές.

Στο σημείο επιχειρούν 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., πλήθος από εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τις 72 έφτασαν οι δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 72 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα και στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Αίτημα για άμεση δορυφορική χαρτογράφηση της καταστροφής στις Κεχριές

Κατόπιν εντολής του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις Κεχριές Κορίνθου που επλήγησαν από δασική πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες.

Το αίτημα γίνεται προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Σύλληψη στην Ζαχάρω για εμπρησμό από αμέλεια

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν το απόγευμα οι φωτιές που ξέσπασαν το πρωί στο Λουτράκι πλησίον του Ισθμού και κοντά στο χωριό της Φιγαλείας του Δήμου Ζαχάρως Ηλείας.

Στη Φιγαλεία όμως εξελίχθηκε και ένα τραγικό γεγονός, όταν κάτοικος της περιοχής πήγε στο αγρόκτημά του περίπου 800 μέτρα από την φωτιά, για να απομακρύνει το άλογό του, εκείνο αφηνίασε, τον κλώτσησε και δυστυχώς ο άτυχος άντρας έχασε την ζωή του.

Πρόσθετα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, συνελήφθη από ανακριτικούς υπάλληλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, ένας ηλικιωμένος άνδρας ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε ξηρά χόρτα, στην τοπική κοινότητα Φιγαλείας του Δήμου Ζαχάρως. Για το περιστατικό επιβλήθηκε Διοικητικό Πρόστιμο και ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος Εισαγγελέας.

Εξίσου επικίνδυνη παραμένει και η Παρασκευή για κίνδυνο πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και για την Παρασκευή, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4 για τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας), Πελοποννήσου (Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας) και Βόρειου Αιγαίου (Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου).

Για τις περιοχές αυτές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για αυτές τις περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112.
  • Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τέλος, παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια , να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα