Φωτιές: Ακόμα μία ολονύχτια μάχη στην Δαδιά – Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις σε Λέσβο και Κρέστενα

Φωτιές: Ακόμα μία ολονύχτια μάχη στην Δαδιά – Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις σε Λέσβο και Κρέστενα
Εικόνα από τη φωτιά στην Ηλεία Eurokinissi

Δύσκολη η κατάσταση στη Δαδιά όπου η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δύο μέτωπα. Καλύτερη η εικόνα σε Λέσβο και Κρέστενα.

Άλλο ένα βράδυ αγωνίας για την εξέλιξη της φωτιάς που μαίνεται στον Έβρο, στην περιοχή της Δαδιάς μετά και το νέο μέτωπο που εμφανίστηκε στον Προβατώνα, κοντά στο στρατόπεδο της 7ης Ταξιαρχίας.

Τα βασικά πύρινα μέτωπα στη Δαδιά να είναι δύο σύμφωνα με την ενημέρωση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη: Το νότιο μέτωπο που κινείται προς τον Προβατώνα και ένα μέτωπο που κινείται προς Λευκίμμη.

Έχουμε δύο μέτωπα, τα οποία είναι δύσκολα, αλλά αντιμετωπίζονται. Το νότιο μέτωπο που κινείται προς τον Προβατώνα, κι ένα μέτωπο που κινείται προς Λευκίμμη. Επιτόπου επιχειρούν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος με τη συνεργασία των Δασικών Υπηρεσιών κι έχουν ανοιχτεί αντιπυρικές ζώνες. Επίσης, δουλεύουν τα μηχανήματα έργου, κυρίως του Στρατού και της Περιφέρειας. Τονίζω συνέχεια την αξία της συμμετοχής όλων των φορέων”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης. Το πιο δύσκολο μέτωπο, όπως είπε, είναι το νοτιοδυτικό και προσέθεσε ότι οι δυνάμεις εκεί επιχειρούν με μηχανήματα έργου για να διανοίξουν μία νέα αντιπυρική ζώνη και να αποφευχθεί η είσοδος της πυρκαγιάς “στην πιο σημαντική ζώνη”.

Νωρίτερα το απόγευμα, μέτωπο φωτιάς ξέσπασε ξαφνικά στον Προβατώνα, κοντά στο στρατόπεδο της 7ης Ταξιαρχίας. Η φωτιά ήρθε από το μέτωπο της Λύρας που κατευθύνεται πλέον προς τη Λευκίνη και εκεί εντοπίζεται πλέον το μεγάλο πρόβλημα.

Οι φλόγες μάλιστα πλησίασαν και το στρατόπεδο όπου επικρατεί μέγιστη επιφυλακή, ενώ η βροχή που έπεσε νωρίτερα στον Έβρο στην περιοχή της Δαδιάς που θα βοηθούσε στην κατάσβεση, ήταν πολύ ασθενής και κράτησε ελάχιστα λεπτά.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση πάντως, η γενική κατάσταση είναι βελτιωμένη, ωστόσο, όλες οι δυνάμεις παραμένουν σε αυξημένη επαγρύπνηση ειδικά σε ότι αφορά στη Νοτιοδυτική πλευρά προς Λευκίμη. Η ανησυχία εστιάζεται στην περίπτωση που αλλάξει η φορά του αέρα.

Γίνονται μεγάλες και συντονισμένες προσπάθειες παρά τις δυσκολίες και το δύσβατο της περιοχής να ανοίξει αντιπυρική ζώνη. Οι υλοτόμοι έχουν ήδη χαράξει την αντιπυρική.

Να σημειωθεί μάλιστα πως, αν και δεν υπάρχει λόγος απομάκρυνσης πληθυσμού από Λευκίμη, προληπτικά θα μείνουν κλειστοί οι έξοδοι της Εθνικής Οδού. Ένα πούλμαν θα είναι σε επιφυλακή σε περίπτωση που χρειαστεί να μεταφέρει πληθυσμό.

Με το πρώτο φως της ημέρας, θα επιχειρήσουν το πρωί 2 Τρακτορες, ένα Μι8, 2 Erickson, 2 PZL και ένα Chinook. Θα ακολουθήσει δεύτερο κύμα.

Φωτιά στη Βάλια Κάλντα – Έκκληση από την Βωβούσα

Παράλληλα, σε εξέλιξη, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική είναι η φωτιά στη Βάλια Κάλντα.

Η φωτιά ξέσπασε την Τετάρτη σε πολύ δύσβατο σημείο και παρά την προσπάθεια που γίνεται από εναέρια μέσα και πεζοπόρα τμήματα δεν έχει γίνει εφικτή η κατάσβεσή της.

Το ανάγλυφο της περιοχής είναι τέτοιο που δεν διευκολύνει την προσέγγιση των εναέριων μέσων. Η φωτιά δεν είναι έρπουσα με αποτέλεσμα η κατάσβεσή της να γίνεται ακόμη δυσκολότερη.

Στο σημείο επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 2 οχήματα και 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο epirusPost, οι κάτοικοι και οι φορείς της Βωβούσας απευθύνουν έκκληση για ενίσχυση των δυνάμεων καθώς κινδυνεύει ένας από τους σημαντικότερους εθνικούς δρυμούς της χώρας.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά που γίνεται μέσα από την σελίδα «Φεστιβάλ Βωβούσας» που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην καρδιά της Πίνδου.

Καλύτερη η εικόνα στην Ηλεία

Ελεγχόμενη είναι η κατάσταση στην Κρέστενα. Η πυρκαγιά φέρεται να έχει οριοθετηθεί και υπάρχουν μόνο καπνοί.

Η δουλειά θα συνεχιστεί το βράδυ για πλήρη έλεγχο. Το πρωί θα εκτιμηθεί η κατάσταση και ανάλογα με τις ανάγκες θα χρησιμοποιηθούν εναέρια.

Σύμφωνα και με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο «δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο», επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι «σε δύο σημεία και συγκεκριμένα στις περιοχές Σκιλλουντία και Γρύλος επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα και μηχανήματα έργου της περιφέρειας, ώστε να αποκλειστεί ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων».

Επίσης, όπως είπε, «οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν είναι ισχυροί και όπως έχω ενημερωθεί, πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση περίπου στα τέσσερα μποφόρ».

Πάντως, στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από περίπου 160 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περισσότερα από 60 οχήματα.

Να σημειωθεί πως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», σήμερα στα Κρέστενα έκανε λόγο για ενδείξεις εμπρησμού.

Βελτίωση και στη Λέσβο

Σαφή βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα στη Λέσβο, όπου η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί περιμετρικά σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Όπως ανέφερε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, «σε εξέλιξη βρίσκεται μόνο ένα ενεργό μέτωπο προς την περιοχή Βρίσα στη βόρεια-βορειοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, ενώ το μέτωπο προς την περιοχή του Σταυρού βρίσκεται σε ύφεση».

Στο πύρινο μέτωπο, όπου πνέουν άνεμοι εντάσεως 4 έως 5 μποφόρ, επιχειρούν 85 πυροσβέστες, με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 υδροφόρα οχήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες από την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και δυνάμεις της αστυνομίας.

Η Διεύθυνση Δασών Λέσβου άνοιξε δρόμο με μηχανήματα της περιφέρειας στο βόρειο τμήμα. Επίσης στο όριο της περιοχής NATURA έβαλε τον στρατό να κάνει έναν υφιστάμενο δρόμο ζώνη. Τα μηχανήματα του Στρατού και της Περιφέρειας κάνουν τα χωματουργικά, διανοίξεις κλπ, και τα Πεζοπόρα κάνουν εγκαταστάσεις.

Το πρωί θα είναι διαθέσιμα 2 PZL, ένα Μι8 και 3 Τρακτορες.

Οριοθετημένες οι πυρκαγιές σε Μόλα Καλυβα και Φούρκα στη Χαλκιδική

Oριοθετημένες είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι πυρκαγιές που ξέσπασαν το πρωί σε δασικές εκτάσεις στη Μόλα Καλύβα και στη Φούρκα, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ νωρίτερα στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Οι πυρκαγιές στην περιοχή Καρβουνάς, στο Νέο Μαρμαρά, στη Σιθωνία Χαλκιδικής και σε ένα μικρότερο μέτωπο στη Σάνη, στην Κασσάνδρα έχουν σβηστεί.

Υπό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στη δημοτική ενότητα Μενηίδος Πέλλας, όπου το πρωί είχε επιχειρήσει και ελικόπτερο.

Φωτιές: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε τέσσερις περιφέρειες

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, Τρίτη 26 Ιουλίου, για τέσσερις περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιφέρειες:

  • -Περιφέρεια Αττικής
  • -Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • -Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • -Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.

Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την πυροσβεστική, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

  • – Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  • – Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  • – Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τέλος, το Π.Σ. καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα