Καλύτερη η εικόνα στα περισσότερα πύρινα μέτωπα. Δύσκολη μάχη στην Κέρκυρα

Καλύτερη η εικόνα στα περισσότερα πύρινα μέτωπα. Δύσκολη μάχη στην Κέρκυρα
Φωτογραφία αρχείου. Eurokinissi

Έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής, που βρέθηκε αντιμέτωπη με πολλαπλά μέτωπα σε όλη τη χώρα. Στο Παλαιοχώρι Κέρκυρας, οι κάτοικοι παραμένουν σε ετοιμότητα αν χρειαστεί η απομάκρυνσή τους

Εξαιρετικοί αποδείχτηκαν και σήμερα οι χειρισμοί του Πυροσβεστικού Σώματος σε όλα τα πύρινα μέτωπα της χώρας και έτσι σύντομα και παρά τις δυσχερείς συνθήκες παρουσιάζεται εμφανής βελτίωση σε όλες τις φωτιές.

Στην Κέρκυρα λόγω της πτώσης της έντασης των ανέμων και της έγκαιρης ενίσχυσης των εναερίων μέσων δεν κινδυνεύουν πια το Νεοχώρι και τα Κρητικά. Η φωτιά ξέσπασε σε αγροτική έκταση στην Λευκίμμη Κέρκυρας ανάμεσα στα δύο αυτά χωριά και εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή πήρε σύντομα μεγάλες διαστάσεις. Οι φλόγες έκαψαν μεταξύ άλλων και 55 στρέμματα χορτολιβαδικής γης.

Η φωτιά παραμένει σε εξέλιξη όμως πλέον η εντολή ετοιμότητας για απομάκρυνση των κατοίκων ισχύει μόνο για το Παλαιοχώρι, όπου και έχει επικεντρωθεί η κατάσβεση και οι τοπικές Αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Λευκίμμη Κέρκυρας Facebook (ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ)

Λευκίμμη Κέρκυρας Facebook (ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ)

Λευκίμμη Κέρκυρας Facebook (ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ)

Λευκίμμη Κέρκυρας Facebook (ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ)

Λευκίμμη Κέρκυρας Facebook (ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ)

Στο σημείο μαζί με τις ενισχύσεις επιχειρούν πλέον 29 πυροσβέστες με 13 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα με 5 άτομα, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν 3 αεροσκάφη Canadair, 2 αεροσκάφη PZL και ένα ελικόπτερο. Συνδράμουν δύο υδροφόρες ΟΤΑ και ένα ιδιωτικό βυτιοφόρο.

Στην Πελοπόννησο, καλύτερη εικόνα εμφανίζει πλέον και το πύρινο μέτωπο σε δασική έκταση, στην περιοχή Ίσαρης στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, δίχως να κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο μαζί με τις ενισχύσεις που έσπευσαν επιχειρούν συνολικά 50 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη. Συνδράμουν δύο υδροφόρες της Περιφέρειας και ένα μηχάνημα έργου.

Στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας η φωτιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση βρίσκεται πλέον σε ύφεση και οριοθετημένη. Στο σημείο επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα με 10 πυροσβέστες και 2 ελικόπτερα.

Ευχάριστα είναι τα νέα και από τη Λέρο, όπου πλέον η φωτιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση και πήρε γρήγορα διαστάσεις βρίσκεται επίσης σε ύφεση και έχει οριοθετηθεί. Στο σημείο παραμένει και επιχειρεί ο μοναδικός πυροσβέστης του νησιού μαζί με 8 άντρες από την 1 ΕΜΑΚ που μετέβησαν με ελικόπτερο και εθελοντές, υδροφόρες ΟΤΑ και του Πολεμικού Ναυτικού και εναέρια μέσα. Θα αποσταλεί και ένα κλιμάκιο πυροσβεστών από την Κω για να σβήσει και τις τελευταίες μικροεστίες σε θάμνους, ώστε όπως αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής να μην αντιμετωπίσουν τυχόν φαινόμενα αναζωπυρώσεων όπως στην Ελαφόνησο και έπειτα θα επιστρέψουν στην Κω, γιατί και αύριο υπάρχει υψηλή επικινδυνότητα.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα τέθηκε υπό μερικό έλεγχο και η φωτιά που είχε ξεσπάσει στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Σάββατο 24 Αυγούστου 2019, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις Περιφέρειες Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων), Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος),Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία), Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία, Σκύρος), Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία) και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα