“Φρένο” σε πρόστιμα για κορονο-παραβάσεις

“Φρένο” σε πρόστιμα για κορονο-παραβάσεις

Σε αναστολή εκτέλεσης των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε μίνι μάρκετ, το οποίο παρενέβη το ωράριο λειτουργίας που έχει επιβληθεί σε όλα τα καταστήματα λόγο Covid-19, προχωρά του Διοικητικό Πρωτοδικείο. Στο σκεπτικό επικαλείται “ανεπανόρθωτη βλάβη” του καταστηματάρχη.

Το ανθρώπινο πρόσωπό της επιχειρεί να δείξει η ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία με πρόσφατη απόφασή της ανέστειλε “λουκέτο” 15 ημερών και καταβολή προστίμου, ύψους 3.000 ευρώ σε επιχείρηση που παρενέβη τις απαγορεύσεις για την αντιμετώπιση της διασποράς του Covid-19.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, με την υπ’ αριθμό. 16/2021 κρίση του, υποστηρίζει ότι η εκτέλεση του επίμαχου προστίμου θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στην εταιρία, η οποία έχει ήδη πληγεί σκληρά με το υποχρεωτικό κλείσιμο του καταστήματος του εξαιτίας τα δύο παρατεταμένα lockdown. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η επιχείρηση θα υποστεί “ανεπανόρθωτη βλάβη”, όπως προκύπτει και από τα φορολογικά στοιχεία των τελευταίων ετών που προσκομίστηκαν, καταδεικνύοντας την άσχημη οικονομική κατάσταση που επέφερε ο κορονοϊός.

“Το Δικαστήριο, συνεκτιμώντας, και το, κατά τα κοινώς γνωστά, δυσμενές για τις επιχειρήσεις οικονομικό περιβάλλον, κρίνει ότι η αναστολή λειτουργίας της ένδικης επιχείρησης για 15 ημέρες και η συνακόλουθη αποστέρηση της αιτούσας από τα έσοδα που θα πραγματοποιούσε κατά το διάστημα της σφράγισης, καθώς και η υποχρέωση άμεσης καταβολής του ποσού του επιβληθέντος προστίμου ύψους 3.000,00 ευρώ, παρίσταται ικανή να επιφέρει σ’ αυτήν ανεπανόρθωτη βλάβη, συνιστάμενη στον ισχυρό κλονισμό της επιχείρησης της σε βαθμό μη αναστρέψιμο” αναφέρει χαρακτηριστικά το δικαστήριο, περιγράφοντας στο σκεπτικό του τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου το τελευταίο διάστημα.

Το ιστορικό

Οι δικαστές δέχθηκαν ουσιαστικά την αίτηση αναστολής, στην οποία η ομόρρυθμη εταιρία ότι με την έκδοση των διοικητικών κυρώσεων “παραβιάστηκαν οι αρχές της αναλογικότητας, της χρηστής διοίκησης και το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης”.

Το πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ και το 15μερο υποχρεωτικό κλείσιμο επιβλήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 2021, κατόπιν ελέγχου των αστυνομικών αρχών σε κατάστημα μίνι μάρκετ στη Θήβα, το οποίο βρέθηκε να λειτουργείται να εμπορεύεται προϊόντα μετά τις 9 το βράδυ, πέραν δηλαδή του προβλεπόμενου ωραρίου. Παρά το γεγονός ότι το πρωτοβάθμιο διοικητικό δικαστήριο έκρινε ότι θα πρέπει να χορηγηθεί η αναστολή, ωστόσο επισημαίνει πως η τελευταία ισχύει μόνο μέχρι τη συζήτηση της κύριας προσφυγής για την ακύρωση του προστίμου, και εφόσον το κατάστημα θα λειτουργεί “σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον νομοθετικό πλαίσιο περί της προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα