Γερμανοί έρχονται στην Κρήτη για να μαζέψουν ελιές

ΑΡΓΟΛΙΔΑ-Το μάζεμα των ελιών στο χωριό Φίχτια του Δήμου Άργους-Μυκηνών.(EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)
ΑΡΓΟΛΙΔΑ-Το μάζεμα των ελιών στο χωριό Φίχτια του Δήμου Άργους-Μυκηνών.(EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Μετά από δύο χρόνια, ομάδα φιλελλήνων Γερμανών ξανάρχονται στην Κρήτη για την ελαιοσυγκομιδή

Στην Κρήτη με σκοπό να μαζέψουν ελιές έρχεται εδώ και μια 18ετία ομάδα φιλελλήνων Γερμανών. Οι ξένοι λάτρεις του νησιού έρχονταν στην Κρήτη κάθε χρόνο από το 1999 μέχρι και το 2015 ωστόσο δεν είχαν καταφέρει να επισκεφτούν τα λιόφυτα τα τελευταία δύο έτη.

Πίσω από την πρωτοβουλία βρίσκεται ο αρχαιολόγος, ιστορικός Τέχνης κι επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Τόμας Μόρους της Κολωνίας, Σταμάτης Λυμπερόπουλος. Ο ίδιος αγαπάει ιδιαίτερα την Κρήτη και διδάσκει τον κρητικό πολιτισμό, κάνοντας αναφορές στην γεωργία και στις ιδιότητες του ελαιόλαδου ενώ είναι συνοδός των Γερμανών στο νησί.

Η διετής διακοπή των επισκέψεων έγινε λόγω τεχνικών δυσκολιών, κόστους μετακίνησης και αλλαγής τουλάχιστον δύο αεροσκαφών ωστόσο ο κ. Λυμπερόπουλος, θέλοντας να συνεχίσει το επιτυχημένο εγχείρημα του, φέρνει και φέτος Γερμανούς στην Κρήτη από Ανοιχτά Λαϊκά Πανεπιστήμια της Βεστφαλίας.

Οι Γερμανοί θα έρθουν στις 26 και 27 Δεκεμβρίου και θα κάνουν Πρωτοχρονιά στην Κρήτη.

Οι επισκέπτες αναμένεται να έχουν πλούσιο πρόγραμμα ξεναγήσεων σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και  ελαιοτριβεία του δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Λυμπερόπουλο , τα 25 άτομα που θα καταφθάσουν έχουν ενημερωθεί μέσω διαλέξεων για την Κρήτη και το ελαιόλαδο.

Μάλιστα  θα μαζέψουν ελιές από 50 ρίζες από λιόφυτο ιδιοκτησίας του κ. Δημοσθένη Σαπουτζάκη, ο οποίος βοηθάει στην υλοποίηση του προγράμματος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από το 2018  στο νησί θα έρχονται δύο φορές το χρόνο Γερμανοί, μία τον Νοέμβριο με την Ακαδημία Τόμας Μόρους και μία τον Δεκέμβριο με τα Λαϊκά Πανεπιστήμια της Βεστφαλίας.

(Με πληροφορίες από CretaLive)

SHARE:

24Media Network