Γιάννης Λαγός: Τι σηματοδοτεί η έκδοσή του στην Ελλάδα

Γιάννης Λαγός: Τι σηματοδοτεί η έκδοσή του στην Ελλάδα
Ο Γιάννης Λαγός. Eurokinissi

Θέμα ωρών είναι πλέον η εκτέλεση της ποινής του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού, ο οποίος αναμένεται να πάρει σύντομα το δρόμο για τη φυλακή.

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την επιστροφή του Ιωάννη Λαγού πίσω στην Ελλάδα, όπου πρόκειται να εκτελεστεί η ποινή κάθειρξης 13 ετών και 8 μηνών που του έχει επιβληθεί.

Ο ευρωβουλευτής αναμένεται τις επίμενες ώρες να βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με την ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς εξακολουθεί να έχει «ανειλημμένες υποχρεώσεις». Με την έλευση του στη χώρα, αναμένεται να μεταχθεί αμέσως ενώπιον του εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών, στο Μέγαρο του Εφετείου Αθηνών. Εκεί αφού ολοκληρωθούν συγκεκριμένες διαδικαστικές ενέργειες, ο εισαγγελικός λειτουργός θα δείξει στον Γιάννη Λαγό το δρόμο για τη φυλακή.

Ακολουθώντας την οδό των πρώην συναγωνιστών του στη Χρυσή Αυγή, ο Γιάννης Λαγός θα καταλήξει σε σωφρονιστικό ίδρυμα, όπως και οι Νικ. Μιχαλολιάκος και Ηλ. Κασιδιάρης, προκειμένου να ξεκινήσει την έκτιση της ποινής που του επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ο πρώην βουλευτής έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών και 8 μηνών καθώς κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δίχως να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

«Οι πράξεις που μου αποδίδονται είναι ομιλίες, τηλέφωνα και μηνύματα από συρραφή. Δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα και ο λόγος που είμαι εδώ είναι να ακουστεί η φωνή μου γιατί έξι χρόνια μετά το τραγικό περιστατικό δεν μας δόθηκε ο λόγος και το δικαίωμα να απαντήσω σε αυτά που με κατηγορούσαν» είχε πει κατά την απολογία του στο δικαστήριο, υιοθετώντας μία επιθετική στάση απέναντι στην έδρα.

Η καταδίκη και η σύλληψη

Τη στάση αυτή επιχείρησε να διατηρήσει και την τελευταία φορά που βρέθηκε ενώπιον της Μαρίας Λεπενιώτη και των συναδέλφων της δικαστών, υποβάλλοντας αίτηση εξαίρεσης της έδρας λίγο πριν εκδοθεί η απόφαση επί των ποινών. Το αίτημα απορρίφθηκε τελικά, με τον Γιάννη Λαγό να δηλώσει έξω από το Εφετείο: «Θα τους κάνω να μην ξέρουν από πού θα φύγουν».

Ακολούθησε η τάχιστη αποχώρησή του για τις Βρυξέλλες όπου παρέμεινες για περίπου έξι μήνες, οπότε και το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της άρσης ασυλίας του Γιάννη Λαγού με συντριπτική πλειοψηφία 658 υπέρ και 25 κατά. Στα τέλη Απριλίου ο ευρωβουλευτής συνελήφθη στο σπίτι του στις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, εκμεταλλευόμενος μέχρι τότε την ασυλία που του παρείχε η ιδιότητα του.

Αιτία για τη σύλληψη στάθηκε η έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σε βάρος του προκειμένου να εκδοθεί στην Ελλάδα για να εκτίσει την πρωτόδικη ποινή του, αφού το δικαστήριο δεν του είχε χορηγήσει αναστολή. Λίγες ημέρες αργότερα, το ένταλμα κρίθηκε εκτελεστό από τις βελγικές αρχές, απόφαση κατά της οποίας ο ευρωβουλευτής δεν προσέφυγε ασκώντας έφεση, με αποτέλεσμα να οδηγείται πλέον πίσω στην πατρίδα του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα