Γηρυόνης: Ζημιές σε 300 και πλέον σπίτια στην Κινέτα – Σε επιφυλακή οι αρχές

Γηρυόνης: Ζημιές σε 300 και πλέον σπίτια στην Κινέτα – Σε επιφυλακή οι αρχές
Καταστροφές στην Κινέτα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα Eurokinissi

Αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία στην νέα εθνική Αθηνών-Κορίνθου και δόθηκαν κανονικά στην κυκλοφορία και τα δύο ρεύματα, ύστερα από την ολοκλήρωση των εργασιών απομάκρυνσης φερτών υλικών και τον καθαρισμό του οδοστρώματος. Προβλήματα σε δρομολόγια πλοίων στη βόρεια Ελλάδα.

Περισσότερες από 300 κατοικίες εκτιμάται ότι έχουν υποστεί ζημιές στην Κινέτα από τις πλημμύρες από την κακοκαιρία Γηρυόνης όπως προκύπτει από την αυτοψία που έκανε στην πληγείσα περιοχή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη.

Ήδη οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποίησαν περίπου 100 αυτοψίες σε κατοικίες που υπέστησαν ζημίες.

Καταστροφές στην Κινέτα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα Eurokinissi

 

Ο κ. Καραμανλής συνομίλησε με τους κατοίκους της Κινέτας και τον δήμαρχο Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη και τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Ελευθέριο Κοσμόπουλο.

Νωρίτερα μαζί με τον κ Καραγιάννη επισκέφθηκαν το 60ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου, όπου επέβλεψαν τη διαδικασία αποκατάστασης της κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου.

Με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών οι πολίτες δεν θα καταβάλουν το αντίτιμο των διοδίων στους σταθμούς της Ελευσίνας και των Αγίων Θεοδώρων μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία του αυτοκινητόδρομου.

Καταστροφές στην Κινέτα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα Eurokinissi

 

Εν τω μεταξύ αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία στην Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου και δόθηκαν κανονικά στην κυκλοφορία και τα δύο ρεύματα, ύστερα από την ολοκλήρωση των εργασιών απομάκρυνσης φερτών υλικών και τον καθαρισμό του οδοστρώματος.

Στην περιοχή παραμένει κλειστή η Παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου από τα Μέγαρα έως τους Αγίους Θεοδώρους.

Προβλήματα σε δρομολόγια πλοίων στη βόρεια Ελλάδα

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε ορισμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στη βόρεια Ελλάδα, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές.

Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στις γραμμές Βόλος-Σποράδες, Καβάλα-Θάσος και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη. Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο.

Καταστροφές στην Κινέτα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα Eurokinissi

Πατούλης: Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Από τα ξημερώματα βρέθηκε στην Κινέτα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, προκειμένου να διαπιστώσει την έκταση της καταστροφής.

Τζιτζικώστας: Θα πιέσουμε να ξεκινήσουν γρήγορα οι αποζημιώσεις

Eπί ποδός για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας και των προβλημάτων που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις σε Χαλκιδική (Ολυμπιάδα) και Κατερίνη βρίσκεται όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δήλωσε το μεσημέρι, λίγο πριν την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο περιφερειάρχης, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

Όπως είπε, υπάρχουν μηχανήματα στις πληγείσες περιοχές για να αποκαταστήσουν τις βλάβες στις υποδομές και στο οδικό δίκτυο.”Παρακολουθούμε τα φαινόμενα και βρισκόμαστε στα σημεία, σε όλα τα επικίνδυνα σημεία,για να επέμβουμε αμέσως όπου χρειαστεί σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία”.

Τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, θα ξεκινήσει και η καταγραφή των ζημιών τόσο σε κατοικίες όσο και σε επιχειρήσεις προκειμένου “στο αμέσως επόμενο διάστημα να υποβάλλουμε προς τα συναρμόδια υπουργεία όλες αυτές τι αιτήσεις των πολιτών που έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές για να ξεκινήσει η αποζημίωσή τους άμεσα- και θα πιέσουμε ως Περιφέρεια αυτό να γίνει γρήγορα – και να μην περιμένουν οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες που έχουν πληγεί, όπως είχαμε ζήσει στο παρελθόν. Τώρα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Οι ζημιές είναι αρκετές και είναι μεγάλες” ανέφερε ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας

Ειδικά για την κατάσταση στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής ο κ Τζιτζικώστας είπε ότι έχει ζητηθεί από το Δήμο Αριστοτέλη που έχει την αρμοδιότητα να ολοκληρώσει τις μελέτες “προκειμένου να δούμε πως θα ενταχθεί ένα συνολικό αντιπλημμυρικό σ ένα ευρωπαϊκό ή εθνικό πρόγραμμα.

Καταστροφές στην Κινέτα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα Eurokinissi

 

“Η αντιμετώπιση της αντιπλημμυρικής θωράκισης πρέπει να γίνεται συντονισμένα και ολοκληρωμένα κυρίως” είπε ο κ Τζιτζικώστας . “Αυτό όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε γίνει στην περιοχή. Ζήτησα από την νέα διοίκηση του Δήμου να προχωρήσει γρήγορα στην ολοκλήρωση των σχετικών μελετών, προκειμένου μετά ως Περιφέρεια που θα μπορούμε να εντάξουμε το έργο αυτό, γιατί θα είναι ένα μεγάλο έργο για να θωρακίσουμε οριστικά κι αντιπλημμυρικά την περιοχή” κατέληξε.

Στο μεταξύ, το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΠΚΜ στην σημερινή συνεδρίασή του ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση που κατατέθηκε εκτός ημερησίας διάταξης από την αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και Προγραμματισμού κ Αθηνά Αθανασιάδου-Αηδονά -με βάση την τελευταία εγκύκλιο του ΥΠΕΣ-για έγκριση στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού έτους 2020 που αφορά σε 536 προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων (όλες οι κενές οργανικές θέσεις στις υπηρεσίες της ΠΚΜ όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση) με κονδύλιο 3.054.175 ευρώ ενώ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση που κατέθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ Δ.Τζαμτζής για την πραγματοποίηση “λευκής νύχτας” στην πόλη των Γιαννιτσών στις 29 Νοεμβρίου.

Καταστροφές στην Κινέτα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα Eurokinissi

 

Λέκκας: Αυτές είναι οι βασικές αιτίες της καταστροφής

 

Η ραγδαιότητα της βροχόπτωσης αλλά και η πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018 φαίνεται να αποτελούν μερικά από τα βασικά αίτια της καταστροφής στην Κινέτα από την κακοκαιρία με την ονομασία «Γηρυόνης», σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του καθηγητή Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα.

«Υπήρχαν κομμένα δέντρα, υπήρχαν παρεμβάσεις, υπήρχε ανάδυση του εδάφους σε πολύ μεγάλο βαθμό κι όλα αυτά μαζί με το νερό, ουσιαστικά συνετέλεσαν ώστε να έχουμε αυτές τις ζημιές στην Κινέτα. Τα τεχνικά έργα δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στο νερό , στη λάσπη αλλά και στα δέντρα κι είχε γίνει απόφραξη όλων αυτών των διόδων του νερού με αποτέλεσμα να έχουμε το πλημμυρικό φαινόμενο», τόνισε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Λέκκας.

Καταστροφές στην Κινέτα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα Eurokinissi

 

Όπως αναφέρει , τα προϊόντα της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου του 2018 βρέθηκαν μέσα στη λεκάνη απορροής η οποία πραγματικά τροφοδότησε με πολύ μεγάλο ποσοστό υλικών τα φαινόμενα που ξέσπασαν.

Ακόμη, ο κ. Λέκκας υπογράμμισε την ανάγκη να πραγματοποιηθούν πολύ γρήγορα παρεμβάσεις , όπως «οριοθέτηση των ρεμάτων , καθαρισμό των ρεμάτων που υπάρχουν στην περιοχή , απομάκρυνση των φερτών υλικών, αποκατάσταση των δικτύων και των υποδομών». «Θα πρέπει να γίνει μία συνολική ανάκαμψη της περιοχής με βάση ένα καινούριο σχέδιο που θα υποβληθεί και θα λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει καθεμία περιοχή που πλήττεται», σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα