HIGGS ή αλλιώς αυτοί που βοηθούν αυτούς που βοηθούν

HIGGS ή αλλιώς αυτοί που βοηθούν αυτούς που βοηθούν
©2017 SOLONASMALKAS

Η ομάδα που έχει δημιουργηθεί προκειμένου να παρέχει πολύτιμη βοήθεια σε εκείνους που θέλουν να βοηθήσουν έχει όνομα

Ο στόχος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων είναι συνήθως να βοηθούν. Ναι, αλλά ποιος θα βοηθήσει τις ΜΚΟ, προκειμένου κι αυτές με τη σειρά τους να βοηθήσουν; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι το HIGGS.

Τι είναι όμως αυτή η "backstage" ΜΚΟ, όπως την αποκαλούν οι ιδρυτές της, η οποία υπάρχει στην Ελλάδα από το 2015; Το HIGGS (σ.σ. Higher Incubator Giving Growth & Sustainability) αποτελεί μια πρωτοβουλία με στόχο την ενδυνάμωση Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, μέσα από εκπαιδευτικά και υποστηρικτικά προγράμματα και δράσεις που πραγματοποιούνται στη σταθερή και μόνιμη δομή των εγκαταστάσεών του.

ADVERTISING

Το όνομά της οργάνωσης έρχεται από το θαυμαστό κόσμο της Φυσικής, όπου το μποζόνιο του Peter Higgs, μας υποδεικνύει ότι το κενό, κάθε άλλο εκτός από κενό είναι, αφού είναι γεμάτο δυνητικά σωματίδια και πεδία δυνάμεων. Το γνωστό πείραμα στο CERN στόχευσε να δείξει ότι όταν “χτυπήσεις” το κενό προκύπτει ενέργεια, κίνηση, νέες «αφανείς» δυνάμεις. Αυτός είναι και ο σκοπός του HIGGS: να κινητοποιήσει το "αφανές" δυναμικό του οικοσυστήματος ΜΚΟ στην Ελλάδα, να διεγείρει ανθρώπους και οργανισμούς, να ενεργοποιήσει πρωτοβουλίες.

HIGGS ή αλλιώς αυτοί που βοηθούν αυτούς που βοηθούν

Το HIGGS έχει τρία βασικά προγράμματα:

α. Incubator (Εκκολαπτήριο: 12-24 μήνες): Απευθύνεται σε ΜΚΟ που λειτουργούν μέχρι 2 έτη ή είναι υπό σύσταση. Σκοπός είναι να τους βοηθήσει να οργανωθούν και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και να εξασφαλίσουν τις πρώτες τους χρηματοδοτήσεις.

β. Accelerator (Επιταχυντής: 4 μήνες): Απευθύνεται σε μικρομεσαίες ΜΚΟ με λειτουργείς πάνω από 2 έτη και έχουν έως 30 διοικητικούς υπαλλήλους. Στόχος του είναι να τους βοηθήσει να σχεδιάσουν και να υποβάλουν μια επιτυχημένη αίτηση χρηματοδότησης, επιταχύνοντας και την ανάπτυξή τους.

γ. Recharge (Επανεκκίνηση: 6-8 μήνες): Απευθύνεται σε υφιστάμενες ΜΚΟ με πρόβλημα βιωσιμότητας που διαθέτουν παλαιού τύπου οργανωτική δομή υποστήριξης των επωφελούμενων τους, οι οποίοι δεν μπορούν να στραφούν σε άλλους φορείς για βοήθεια.

Οι ΜΚΟ που εισέρχονται στο Incubator και Accelerator περνούν από το HIGGS BOOTCAMP, ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης 80 ωρών, ειδικά σχεδιασμένο για την κάθε ΜΚΟ. Το πρόγραμμα αυτό με διάρκεια ενός μήνα, καλύπτει 16 θεματικές ενότητες και ουσιαστικά τις προετοιμάζει για το επόμενο βήμα.

HIGGS ή αλλιώς αυτοί που βοηθούν αυτούς που βοηθούν

Στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του HIGSS συμμετείχαν στα προγράμματά του 60 ΜΚΟ από όλη την Ελλάδα, οι οποίες έχουν αντίκτυπο σε περισσότερους από 100.000 επωφελούμενους από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως παιδιά, άστεγοι, πρόσφυγες, χρήστες απαγορευμένων ουσιών, ασθενείς, ηλικιωμένοι, ζώα, περιβάλλον.

Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έχουν πραγματοποιήσει σεμινάρια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ενώ στην έδρα τους, σε ένα νεοκλασικό κτίριο στο Μεταξουργείο (Βίκτωρος Ουγκώ 15, κοντά στο Μετρό), το οποίο και παραχωρούν για εκδηλώσεις, προσφέρουν καινοτόμα προγράμματα για τεχνικές σχεδιασμού έργων, σύνταξης προτάσεων προς χρηματοδότηση, αξιολόγησης προγραμμάτων αλλά και για τεχνικές μάρκετινγκ και διαχείρισης εθελοντών, δήλωση έδρας και δημιουργία ΜΚΟ.

Ο Σωτήρης Πετρόπουλος , Γενικός Διευθυντής του HIGGS, θα δώσει το παρών στο πρώτο συνέδριο Game Changer in CSR & Social Impact στις 30 Ιανουαρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με σκοπό να εντάξει στο λεξιλόγιό μας τις λέξεις φιλανθρωπία, αλληλεγγύη, συνεργασία και εμπιστοσύνη.

Χορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου είναι η Direction Business Network με τα CSR Reviews,, CSR Week, csrnews.gr, businessnews.gr, ο τηλεοπτικός σταθμός ANT1, η εφημερίδα ΈΘΝΟΣ και η Huffpost Greece.

Το συνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Global Sustain Group και τελεί υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Επικοινωνίας.

Κλείσε τώρα  το εισιτήριό σου.

SHARE:

24Media Network