Η Μάνδρα μετρά τις πληγές της: Αποζημίωση με την ολοκλήρωση της καταγραφής

Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KLODIAN LATO / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Σταδιακή βελτίωση στην εικόνα των κεντρικών δρόμων από όπου πέρασαν οι ορμητικοί χείμαρροι, αλληλεγγύη αλλά και πλήρης αποκάλυψη του μεγέθους της καταστροφής στα σπίτια

Η Μάνδρα, πέντε ημέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, προσπαθεί να συμμαζέψει όσα προκάλεσαν οι ορμητικοί χείμαρροι.

Ο μεγάλος αριθμός των αυτοκινήτων που σχημάτιζε βουνά στη μέση των δρόμων έχει πλέον απομακρυνθεί, ενώ οχήματα της Πυροσβεστικής μαζί με μπουλντόζες και βαριά μηχανήματα από διάφορους δήμους προσπαθούν να απομακρύνουν τις λάσπες και τα νερά από υπόγεια, καταστήματα και δρόμους.

ADVERTISING

Οι αντοχές των κατοίκων που εδώ και μέρες προσπαθούν να δουν τι απέμεινε από τα νοικοκυριά τους,  σταδιακά εξαντλούνται, ενώ όσοι έχασαν τις ταυτότητές τους σπεύδουν στον πρώτο όροφο του δημαρχείου για να βγάλουν τις φωτογραφίες που θα χρειαστούν για την επανέκδοση. Στη συνέχεια, η διαδικασία μεταφέρεται στο Αστυνομικό Τμήμα.

Τις καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα καταγράφουν υπάλληλοι του υπουργείου Υποδομών που βρίσκονται στους δρόμους της πόλης από το πρωί με την συντριπτική πλειοψηφία όσων βρίσκονται σε ισόγεια ή υπόγεια να έχουν σημαντικά προβλήματα.

Σε πολλά σημεία της Μάνδρας συγκεντρώνονται πλέον ρούχα, τρόφιμα και νερό από οργανώσεις ιδιώτες αλλά και πάρα πολλούς απλούς πολίτες που φτάνουν από μακριά για να προσφέρουν βοήθεια.

Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του κ. Βασίλη Πισίνα που θέλησε να βοηθήσει και ήρθε από τη Λιβαδειά. Εθελοντές σε ΚΑΠΙ, ΠΙΚΠΑ, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Πολιτιστικό κέντρο και άλλους χώρους ταξινομούν τις δωρεές και συντονίζουν τη διανομή ανάλογα με τις ανάγκες, ενώ το κοινωνικό πλυντήριο μαζεύει τα ρούχα όσων δεν έχουν τη δυνατότητα να τα πλύνουν.

Αυτές είναι οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες από την κακοκαιρία-5.000 ευρώ η επιπλέον ενίσχυση

Μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων της δυτικής Αττικής ανακοίνωσε η κυβέρνηση, λίγο πριν κατατεθεί στη Βουλή η σχετική τροπολογία, που αναμένεται και να ψηφιστεί σήμερα.

Οι διαδικασίες των αποζημιώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, θα ξεκινήσουν άμεσα, μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή, διευκρίνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Όπως τόνισε, θα δοθούν 1000 ευρώ ανά τετραγωνικό για ανακατασκευή κατοικίας, 500 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου, 300 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή αποθήκης, 60 ευρώ το τετραγωνικό για επιδιόρθωση κατοικίας, 40 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή επαγγελματικού χώρου και 20 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή αποθήκης.

Επίσης, ανέφερε ότι η αποζημίωση, μέχρι 150 τμ, αποτελείται από 60% δωρεάν κρατική αρωγή και 40% άτοκο δάνειο ενώ τυχόν υπόλοιπο καλύπτεται από άτοκο δάνειο.

Σημείωσε πως, όπως προβλέπει ο νόμος, θα υπάρξουν ειδικές ενισχύσεις για τους πληγέντες για τη στέγαση και διατροφή, επίδομα πρώτων εξόδων, την αποκατάσταση της οικοσκευής, επίδομα πληγέντων και αποζημίωση επαγγελματικού εξοπλισμού. Πρόσθεσε πως ο καθορισμός και η διανομή των ειδικών αυτών ενισχύσεων είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Ο κ. Τζανακοπουλος τόνισε πως, εξαιτίας της έντασης της καταστροφής, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόσθετες αποζημιώσεις σε όσους έχουν πληγεί.

«Συγκεκριμένα, όλα τα νοικοκυριά, που σύμφωνα με την καταγραφή των τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών, στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, έχουν υποστεί ζημιές, θα λάβουν επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 5.000 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες επιχειρήσεις θα λάβουν 8.000 ευρώ».

Υπογράμμισε πως η ίδια έκτακτη ρύθμιση θα ισχύσει και στις περιοχές της Σύμης, της Σαμοθράκης, του δήμου Αγιάς της Λάρισας, αλλά και της παραλίας της Κατερίνης που επίσης χτυπήθηκαν πρόσφατα από φυσικές καταστροφές και στις οποίες η διαδικασία της καταγραφής έχει ολοκληρωθεί.

Επισήμανε πως η διανομή της έκτακτης ενίσχυσης θα γίνει άμεσα από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως θα ορίζεται στη σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή. «Η έκτατη ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη» επανέλαβε ο κ. Τζανακόπουλος.

SHARE:

24Media Network