Η Ζέτα Δούκα τράβηξε την “κουρτίνα” της ελληνικής showbiz

Η Ζέτα Δούκα τράβηξε την “κουρτίνα” της ελληνικής showbiz
Κατερίνα Γερονικολού και Ζέτα Δούκα ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ / PAPADAKIS PRESS

"Τάραξε" τα καλλιτεχνικά νερά η καταγγελία της Ζέτας Δούκα για λεκτική και ψυχολογική κακοποίηση από τον Γιώργο Κιμούλη. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης αρνείται τις κατηγορίες. Νέα καταγγελία από την Κατερίνα Γερονικολού.

Συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο, η καταγγελία που έκανε η Ζέτα Δούκα το πρωί της Τρίτης (25/01), μιλώντας στην εκπομπή “Πάμε Δανάη” στο Mega, αναφέροντας πως στο παρελθόν ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Κιμούλης την έβρισε και την κλώτσησε στο θέατρο, με τον ίδιο να αρνείται τις κατηγορίες.

Συγκεκριμένα, η γνωστή ηθοποιός αποκάλυψε ότι υπέστη λεκτική, ψυχολογική και σωματική βία από τον Γιώργο Κιμούλη, κατά τη διάρκεια της παράστασης «Πιο κοντά» (Closer), στο Θέατρο Αθηνών το 2008 – 2009. Η Ζέτα Δούκα, που προέβη απρόσμενα στην καταγγελία, ανέφερε βουρκωμένη:

“Δεν είναι σεξουαλικής φύσεως και θέλω να το τονίσω, είναι ψυχολογική και λεκτική βία. Ήταν πριν από 13-14 χρόνια σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας με ένα πολύ ωραίο έργο, με σπουδαίο καστ. Ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης και ηθοποιός ήταν επικεφαλής του θιάσου, ο οποίος είναι ένας σπουδαίος ηθοποιός. Συνάντησα μια απίστευτης έντασης ψυχολογική και λεκτική βία εντός και εκτός σκηνής, με εξάρσεις, περιστατικά θυμού, απαξίωσης, ειρωνείας σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Πάνω στη σκηνή έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να προκαλέσει στον άλλον ένα βραχυκύκλωμα για να τα χάσει.

Ένα βράδυ, όταν καιγόταν η Αθήνα με τα γεγονότα για τον Γρηγορόπουλο, έστειλε έναν συνάδελφο να μου πει να βγω στη σκηνή και να πω ότι ακυρώνεται η παράσταση. Όταν πήγα να τον ρωτήσω γιατί δεν το λέει αυτός ως επικεφαλής, με έβρισε, με κλώτσησε και είπε «Οκ, πάμε τρίτο κουδούνι». Έβαλα την αξιοπρέπεια μου κάτω από το θέατρο, έβαλα τον φόβο μου πάνω για να μην πουν ότι έκλεισε το θέατρο αυτή. Κατέρρευσα δύο φορές επί σκηνής”.

Η Ζέτα Δούκα συνέχισε, περιγράφοντας ένα καθεστώς συνεχούς εκφοβισμού και διαρκούς ψυχολογικής βίας, ενώ κατέληξε:

“Γνωρίζω ότι πολλοί συνάδελφοί μου έχουν υποστεί τέτοιου είδους συμπεριφορές και από τον ίδιο και από άλλους και χειρότερα πράγματα και αυτή τη στιγμή, αυτό που κάνω είναι να ανοίξω τον δρόμο της προσωπικής και ονομαστικής ομολογίας. Καλώ τους συναδέλφους μου να μιλήσουν ανοιχτά και ονομαστικά. Δεν υπάρχει ένας άνθρωπος που μου τσάκισε τόσο πολύ την αξιοπρέπεια και με έκανε να ζήσω υπό καθεστώς φόβου και γνωρίζοντας εκ των υστέρων ότι είναι ο τρόπος του, δεν έχεις κάτι να κάνεις. Για μένα αυτός ο άνθρωπος ήταν σαν να μην υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια”.

Γιώργος Κιμούλης: “Ο κάθε πικραμένος θα βγαίνει και θα κάνει καταγγελία”

Ο Γιώργος Κιμούλης αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδει η Ζέτα Δούκα, αναφέροντας ότι “το να εξισώνει ο καθείς μια οποιαδήποτε ένταση που μπορεί να δημιουργηθεί σε μια πρόβα, σε μια παράσταση με το θέμα της κακοποίησης της κυρίας Μπεκατώρου ή το κίνημα MeToo είναι ακραία επικίνδυνο”, ενώ σκοπεύει να απαντήσει με μήνυση και αγωγή στην ηθοποιό.

Συγκεκριμένα, σε επικοινωνία που είχε το News247 με τον γνωστό σκηνοθέτη και ηθοποιό, ο Γιώργος Κιμούλης ανέφερε:

“Η κυρία Δούκα δεν ήταν κάποιο κοριτσάκι 18 ή 22 ετών όταν συνεργαζόμαστε, όπου ο “κακός” θιασάρχης Κιμούλης τής έκανε bullying. Ήταν μία γυναίκα χρόνια στο θέατρο, πρωταγωνίστρια, της οποίας ειρήσθω εν παρόδω, της είπα κιόλας αν θέλει να βγει να πει στο κοινό ότι ακυρώνεται η παράσταση λόγω των επεισοδίων έξω (για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου). Αν υπήρχε ένα είδος bullying, εκείνη εκ των πραγμάτων έπρεπε να πάει στον παραγωγό και να πει “αν συνεχίσει να μου φέρεται έτσι, εγώ θα πάω στην επιθεώρηση εργασίας”. Εγώ κάλεσα σήμερα το μεσημέρι τον παραγωγό και τον ρώτησα αν είχε έρθει ποτέ η Ζέτα Δούκα να του κάνει παράπονα Μου απάντησε “όχι”.

Είναι τραγικό αυτό το μοδάτο πράγμα που πάει να ξεκινήσει αυτήν τη στιγμή. Το να αντιμετωπίζουμε σοβαρές καταγγελίες ως μία μόδα. Ο κάθε πικραμένος θα βγαίνει τώρα και θα λέει “αυτός μου φέρθηκε άσχημα” ή “με κοίταξε στραβά και μου είπε αυτό”. Στην Μπεκατώρου ουσιαστικά βιαιοπράγησαν σεξουαλικά. Δεν είναι το ίδιο. Σε όλους μάς έχουν μιλήσει αυστηρά στη δουλειά μας. Άλλο όμως η λεκτική βία, η οποία είναι κατάπτυστη, ασυζητητί. Αλλά εδώ δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο. Μιλάμε για ένα τσουνάμι όπου ο κάθε άνθρωπος που θα νιώθει μία πίκρα για κάτι θα βγαίνει για να καταγγέλλει και να νιώσει ήρωας”.

Στην ερώτηση εάν θα επιδιώξει επικοινωνία με την κυρία Δούκα, ο κ. Κιμούλης ήταν κατηγορηματικός:

“Η κυρία Δούκα δεν βγήκε να τα πει σε μια παρέα για να την πάρω τηλέφωνο και να τη ρωτήσω γιατί τα λέει αυτά τα πράγματα. Βγήκε δημόσια και έκανε καταγγελία. Όχι βέβαια, δεν θα την πάρω τηλέφωνο. Μήνυση και αγωγή, είναι η μοναδική λύση. Ούτε για αστείο δεν πρόκειται να υποχωρήσω. Βήμα πίσω. Και (θα κινηθώ νομικά και) προς όποιον καταφερθεί προς το πρόσωπό μου με τρόπο συκοφαντικό. Είμαι κάθετος σε αυτό”.

Νέα καταγγελία από την Κατερίνα Γερονικολού

Τον ασκό του Αιόλου φαίνεται πως άνοιξε η Ζέτα Δούκα με την ονομαστική καταγγελία της, αφού μετά την περιγραφή της δικής της εμπειρίας και άλλες συνάδελφοί της αποφάσισαν να “σπάσουν” τη σιωπή τους.

Μία εξ αυτών, η Κατερίνα Γερονικολού, προχώρησε σε νέα καταγγελία κατά του Γιώργου Κιμούλη, κάνοντας μία ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Η νεαρή ηθοποιός έκανε λόγο για εργασιακό εκφοβισμό, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

“Γιατί τώρα; Γιατί τώρα δε με νοιάζει τι θα πουν. Πείτε ότι θέλετε ελεύθερα! Γιατί τώρα νιώθω καλά με τον εαυτό μου. Δεν είμαι τόσο μικρή για να φοβάμαι τον ίσκιο μου.Αλλά ούτε και τόσο μεγάλη για να μην κλαίω σαν μωρό όταν έρχονται όλα πάλι στο μυαλό μου.

Με φόβισες. Με τρόμαξες… Με έκανες να μην πιστεύω σε μένα. Εσύ, που μου έδωσες τον ρόλο. Να βάζω στοιχήματα με τον εαυτό μου αν θα μπορώ να συνέλθω μετά τη «συνεργασία» μας. Φοβόμουν κι εγώ να μιλήσω, γιατί κάποια στιγμή τα περιοδικά μας είχαν ονομάσει ζευγάρι και θα έλεγαν όλοι ότι αυτά είναι τα λόγια μιας «πικραμένης».

Πικραμένη βέβαια είμαι. Όχι από κάποια υποτιθέμενη σχέση μας. Ούτε από κάποιου είδους σεξουαλική παρενόχληση. Τίποτε από τα δύο δε συνέβησαν. Πικραίνομαι που δεν κατονομάζουμε τον εργασιακό εκφοβισμό. Που αποθεώνουμε κακόβουλους θνητούς. Που επιτρέπουμε συμπεριφορές που πληγώνουν την αξιοπρέπεια μας. Την ψυχούλα μας.

Με καθαρή συνείδηση, σε συγχωρώ που με πλήγωσες. Αλλά όσο περνάει από το χέρι μου δε θα επιτρέψω να το ξανακάνεις εσύ ούτε κανείς άλλος.

Ζέτα Δούκα, σε ευχαριστώ που μου έδωσες το θάρρος και μου έδειξες τον τρόπο. Μου θύμισες εικόνες που ήθελα να ξεχάσω. Μου έσφιξες την καρδιά. Λυπάμαι για όσα σου συνέβησαν… λυπάμαι και για μένα.

Ως εδώ όμως”.

Κύμα συμπαράστασης στη Ζέτα Δούκα

Μετά την καταγγελία της Ζέτας Δούκα, άντρες και γυναίκες από τον χώρο του θεάτρου έσπευσαν να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στην ηθοποιό, αφήνοντας αιχμές για πολλά παρόμοια περιστατικά στον κλάδο, τόσο από τον συγκεκριμένο άνθρωπο όσο και γενικότερα.

Υπενθυμίζεται, ότι πριν από μερικά χρόνια η Ευδοκία Ρουμελιώτη είχε μιλήσει για “αντισυναδελφική συμπεριφορά” του Γιώργου Κιμούλη, που την οδήγησε να αποχωρήσει από την παράστασή τους, ενώ η Κατερίνα Παπουτσάκη ανέφερε πως δεν θα συνεργαζόταν ξανά μαζί του.

Τις τελευταίες ώρες άντρες και γυναίκες ηθοποιοί στάθηκαν στο πλευρό της ηθοποιού, ενώ προτρέπουν και άλλα θύματα από τον καλλιτεχνικό χώρο να βγουν και να μιλήσουν για παρόμοια περιστατικά.

Ανάμεσά τους, η Ναταλία Τσαλίκη, η Βίκυ Σταυροπούλου, η Μαριάννα Τουμασάτου, η Νατάσσα Εξηνταβελόνη, ο Φάνης Παυλόπουλος, η Μαριέλλα Σαββίδου, αλλά και ο Νίκος Ψαρράς, ο οποίος ήταν στον θίασο της παράστασης “Πιο Κοντά” το 2008-9 όταν συνέβη το περιστατικό που διηγήθηκε η Ζέτα Δούκα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα