Independent: Ακόμα και η φυλακή μοιάζει με Hilton μπροστά στο hot spot Χίου

Independent: Ακόμα και η φυλακή μοιάζει με Hilton μπροστά στο hot spot Χίου

Απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, απαγόρευση εισόδου σε εθελοντές, παιδιά μέσα σε άθλια δωμάτια, σκουλήκια στο φαγητό. Όλα αυτά, στο hot spot της Χίου, όπως τα περιγράφει η Independent (Vid)

Δεκάδες πρόσφυγες κοιμούνται στο πάτωμα με λεπτές κουβέρτες, μέσα σε κρύα δωμάτια. Το φαγητό με το οποίο σιτίζονται, πολλές φορές έχει ζωντανά σκουλήκια. Τα παιδιά φορούν αυτοσχέδιες σαγιονάρες, κατασκευασμένες από κομμάτια πλαστικού και ρούχα από τις μπλε κουβέρτες που μοιράζονται.

Τα παραπάνω αναφέρονται μεταξύ άλλων στο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Independent, για το hot spot της Χίου. Στο εργοστάσιο της Βιάλ έχουν φτάσει από τις αρχές του έτους περίπου 35.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Δύσκολα μπορεί να μπει κανείς, ωστόσο ο δημοσιογράφος Robert Trafford πήρε άδεια για μία ώρα και μεταφέρει όσα είδε εκεί.

“Πρόκειται για εγκαταστάσεις μπροστά στις οποίες ακόμη και η φυλακή μοιάζει να είναι ένα πεντάστερο ξενοδοχείο”, δηλώνει ένας ακτιβιστής από εκείνους που βρίσκονται στο νησί για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες.

“Τη νύχτα κρυώνουμε και έχουμε αρρωστήσει. Βήχω και έχω πρόβλημα με το λαιμό μου, αλλά οι γιατροί δεν μας δίνουν αρκετό φάρμακο. Τα παιδιά μας κλαίνε, πεινάνε. Δεν έχουμε κουβέρτες”, αναφέρει ένας 32χρονη πρόσφυγας.

Από τη δική του μεριά, ένας 24χρονος Αφγανός συμπληρώνει: “Είμαστε φυλακισμένοι. Πριν δύο ημέρες μέσα στις πατάτες, είδαμε ένα μικρό ζωύφιο. Ένα βίντεο που τραβήχτηκε από έναν πρόσφυγα απεικονίζει ένα σκουλήκι μέσα σε μερίδα φαγητού που δόθηκε στο συσσίτιο”.

“Έχουμε μόνο δύο γιατρούς. Αυτοί δουλεύουν μόνο πέντε ή έξι ώρες την ημέρα. Έρχονται στις 11 το πρωί και καταφέρνουν να επισκεφθούν μόνο 12 με 20 ανθρώπου έκαστος. Σαράντα άνθρωποι την ημέρα δεν είναι αρκετοί. Η ανιψιά μου και η θεία μου  πρέπει επειγόντως να μεταφερθούν στον νοσοκομείο”, λέει ο Αφγανός μετανάστης.

“Οι γιατροί μας επισκέπτονται κάθε 4 ημέρες δίνοντας παυσίπονα στη θεία μου. Αλλά δεν είναι το φάρμακο που χρειάζεται, πρέπει να πάμε στο νοσοκομείο αλλά δεν υπάρχει κανένας να μας βοηθήσει”, συμπληρώνει.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Η 32χρονη Sumaya Soliman, η οποία είναι μισή Παλαιστίνια μισή από την Συρία, έφυγε πριν από δύο μήνες, από το Yarmouk Camp της Δαμασκού, ελπίζοντας να ταξιδέψει στη Βόρεια Ευρώπη και να βρει τον αδελφό και τον πατέρα της στη Νορβηγία. Κατά κάποιο τρόπο ήταν τυχερή. Ο ΟΗΕ αυτόν το μήνα προειδοποίησε πως υπάρχουν ακόμη άμαχοι στο  Yarmouk οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με την πείνα, και την αφυδάτωση αλλά και τον  θάνατο εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των ISIS και της al-Qaeda αλλά και των βομβαρδισμών από τις δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ωστόσο η  Sumaya Soliman, τώρα κρατείται στο Hot Spot της Βιάλ και κοιμάται σε μία τεράστια αίθουσα, μαζί με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες, παρέα με τον μόλις 5 ετών γιο της Abudah. “Τη νύχτα κρυώνουμε και έχουμε αρρωστήσει. Βήχω και έχω πρόβλημα με το λαιμό μου, αλλά οι γιατροί δεν μας δίνουν αρκετό φάρμακο”, λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: “Τα παιδιά μας κλαίνε, πεινάνε. Δεν έχουμε κουβέρτες”.

Ο 24χρονος Javid Raoufi, είναι απόφοιτος οικονομικών και υπολογιστών, ο οποίος στο παρελθόν δίδασκε μαθηματικά στο Herat του Αφγανιστάν, έδειξε αμέτρητες φωτογραφίες που απεικονίζουν τη βία που τους ασκήθηκε προκειμένου να εγκαταλείψουν τα σπίτια για να βρουν καταφύγιο στη Δύση.

“Δεν είμαστε εδώ για να μας δώσουν οι Ευρωπαίοι φαγητό. Δεν θέλουμε απλώς να μας δοθεί τροφή ή νερό. Είμαστε εδώ για την ελευθερία. Στο Αφγανιστάν ήμασταν κατά κάποιο τρόπο ελεύθεροι αλλά δεν ήμασταν ασφαλείς”, λέει και σημειώνει: “Δεν ξέρεις ποιος είναι τρομοκράτης, δεν ξέρεις που είναι οι τρομοκράτες. Το μόνο που θέλω είναι να πάω σε μία ασφαλή χώρα”.

Ο Ερυθρός Σταυρός αλλά και μία αμερικανική ΜΚΟ συνεχίζουν να παρέχουν περιορισμένη ιατρική υποστήριξη, κουβέρτες και κάποια προϊόντα υγιεινής από τις 20 Μαρτίου, αλλά στους εθελοντές έχει απαγορευτεί η είσοδος.

 

Η 36χρονη εθελόντρια Veronica Encinas Sanchez από το Μεξικό δήλωσε πως οι συνθήκες στο κέντρο κράτησης είναι “εντελώς απάνθρωπες”.

“Αθώα παιδιά είναι εγκλωβισμένα στη Βιάλ, χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση, χωρίς κατάλληλη τροφή και μηδενική υγιεινή. Οι άνθρωποι αποκαλούν το κέντρο κράτησης φυλακή, αλλά μπροστά του η φυλακή μοιάζει με πεντάστερο ξενοδοχείο” ανέφερε.

Από την άλλη, το τοπικό συμβούλιο της Χίου απειλεί με μηνύσεις την κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων στη Βιάλ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα