Ηπατίτιδα στα παιδιά – Μαγιορκίνης: Θα έχουμε 5-10 βαριά περιστατικά στην Ελλάδα

Ηπατίτιδα στα παιδιά – Μαγιορκίνης: Θα έχουμε 5-10 βαριά περιστατικά στην Ελλάδα
Ένα παιδί σε νοσοκομείο (φωτογραφία αρχείου) Getty Images/iStockphoto

Καθησυχαστικός υπήρξε ο Γκίκας Μαγιορκίνης ως προς την έξαρση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά. Εκτιμά πως αν εκδηλωθεί η ασθένεια στην Ελλάδα, δεν θα υπάρξουν περισσότερα από 5-10 βαριά κρούσματα.

Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει στην παγκόσμια κοινότητα τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που καταγράφονται σε παιδιά το τελευταίο διάστημα, καθώς και ο πρώτος θάνατος που ανακοινώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Την εκτίμηση ότι στην Ελλάδα δε θα έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων εξέφρασε ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ, ωστόσο τόνισε ότι θα καταγραφούν το πολύ 5 με 10 βαριά περιστατικά. Αυτό που προβληματίζει κατά τη γνώμη του είναι το γεγονός ότι τα 169 κρούσματα ηπατίτιδας που έχουν καταγραφεί έως τώρα παγκοσμίως φαίνεται πως είναι “ορφανά”, εμφανίζονται σε διαφορετικές χώρες και δεν σχετίζονται μεταξύ τους.

Μάλιστα, χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολο τον περιορισμό εξάπλωσης της ηπατίτιδας: «Εάν πρόκειται για τον αδενοϊό 41 ειναι εξαιρετικά δύσκολο να τον περιορίσουμε, καθώς είναι πιο μολυσματικός ακόμη και από τον κορoνοϊό».

Σε ό,τι αφορά στα αίτια της νέας μορφής ηπατίτιδας ανέφερε ότι μέχρι στιγμής κάνουμε μόνο υποθέσεις, ωστόσο εκτίμησε ότι ο λόγος που βλέπουμε κρούσματα αυτήν την περίοδο σε παιδιά οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η ηπατίτιδα τα προηγούμενα χρόνια προσέβαλε τους μεγαλύτερους, οι οποίοι έχουν αποκτήσει ανοσία. «Το γεγονός ότι δεν τον είχαμε δει τα τελευταία χρόνια σε παιδιά οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι είχαμε καραντίνα» είπε.

Ο Ηλίας Μόσιαλος σημείωσε πως αν και ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι γενικά υψηλός το ανησυχητικό είναι πως έχουμε υπερβάλλοντα αριθμό σε σχέση με άλλα χρόνια. Μια εύλογη εκτίμηση σύμφωνα με τον καθηγητή του LSE είναι πως τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στους ιούς καθώς δεν έχουν εκτεθεί τόσο σε αυτούς τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας των λοκντάουν.

Αναφερόμενος στην πανδημία του κορoνοϊού, ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα πάμε είτε σε επιπέδωση των μολύνσεων είτε σε μία μικρή αύξηση, ωστόσο δεν θα υπάρξει έξαρση του ιού που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα.

Τάχθηκε δε υπέρ της κατάργησης χρήσης της μάσκας στα σχολεία τονίζοντας ότι είναι πολύ πιθανό να το δούμε εάν όχι το επόμενο διάστημα, από τον Σεπτέμβριο.

«Είμαι υπέρ του να φύγουν οι μάσκες από τα σχολεία, συζητάμε ήδη αυτό το ενδεχόμενο, αλλά δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμένα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό επισήμανε ότι «είμαστε πολύ μακριά από μία τέτοια απόφαση», προσθέτοντας ότι, εάν τελικά αυτό χρειαστεί θα είναι από τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Ηπατίτιδα: H σύνδεση με τον αδενοϊό 41

Προς το παρόν η κυρίαρχη θεωρία είναι πως η φλεγμονή του ήπατος συνδέεται με λοίμωξη από αδενοϊό 41. Έως τώρα 77% των κρουσμάτων βρέθηκαν θετικά στον αδενοϊό, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Οι αδενοϊοί αποτελούν μια κοινή ιογενή λοίμωξη στους ανθρώπους και ιδιαίτερα στις παιδικές ηλικίες. Συνήθως προκαλούν συνηθισμένα συμπτώματα κρυολογήματος ενώ ορισμένες φορές πνευμονία. Σε σπάνιες περιπτώσεις ανοσοκατεσταλμένων ασθενών, μπορούν να προκαλέσουν ηπατίτιδα.

Ο καθηγητής Will Irving του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, με εξειδίκευση στους ιούς, τόνισε πως “Πρόκειται για μια ασυνήθιστη περίπτωση. Δεν θα ήθελα να στοιχηματίσω για τις συνέπειες. Πρέπει να ελπίσουμε πως δεν θα εξαπλωθεί όπως μια επιδημία”.

Η Δρ. Zania Stamataki Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιογενούς Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου του Μπέρμινγκχαμ πρόσθεσε πως “Θα μπορούσε να αποτελεί μια νέα παραλλαγή του αδενοϊού που μπορεί να προκαλεί ζημιά στα παιδιά με αδύναμο ανοσοποιητικό. Παρ’όλα αυτά χρειάζεται να γνωρίζουμε περισσότερα για να είμαστε σίγουροι”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα