Καίγεται η Πάρνηθα από Κατσιμίδι έως Αφίδνες – Κόλαση και σε Εύβοια και Ηλεία

Καίγεται η Πάρνηθα από Κατσιμίδι έως Αφίδνες – Κόλαση και σε Εύβοια και Ηλεία
Συγκλονιστική εικόνα από τα διόδια Αφιδνών ΙΝΤΙΜΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Αγωνία για το πρωί και τα 7-8 μποφόρ που θα θυμίζουν συνθήκες από την φωτιά στο Μάτι-12 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Μία ακόμη τραγωδία βιώνουν οι πολίτες της Ελλάδας που δυστυχώς θα μείνει και αυτή στην ιστορία για την καταστροφή που προκαλεί στις πληγείσες περιοχές.

Στην Αττική αναζωπυρώσεις δημιούργησαν στους πρόποδες της Πάρνηθας σχεδόν 12 τεράστια μέτωπα. Η πιο επικίνδυνη αναζωπύρωση ήταν αυτή που ξέσπασε κοντά στα πρώην βασιλικά κτήματα που επεκτάθηκε αστραπιαία, εισήλθε σε παρθένο δάσος και δημιούργησε ένα τεράστιο μέτωπο κατευθυνόμενη σε Ιπποκράτειο Πολιτεία, Δροσοπηγή, Κρυονέρι, Κοκκινόβραχο και Αφίδνες που εκκενώθηκαν με τα σπίτια της περιοχής να κυκλώνονται στις φλόγες και πλέον η φωτιά εκτείνεται από το Κατσιμίδι έως τις Αφίδνες και στο ύψος των Διοδίων Αφιδνών να έχει περάσει πολλές φορές και στην απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού, όπου επιχειρούν και εκεί ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προσπαθώντας να ανακόψουν την πορεία της.

Με νέο μήνυμα το «112» καλεί τους κατοίκους σε Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Ταξιάρχες, Άγιο Γεώργιο ή Πουρίθι να κλείσουν όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

Στο πελώριο αυτό πύρινο μέτωπο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις αποτελούμενες από 350 άντρες με 150 οχήματα και 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας αποτελούμενες από 173 άντρες με 64 οχήματα περιπολούν συνεχώς στις περιοχές, απομακρύνουν κόσμο και περιφρουρούν τα εγκαταλελειμμένα σπίτια, αφού υπάρχουν φόβοι από κάποιους που εκμεταλλεύονται αυτές τις τραγικές συνθήκες για πλιάτσικο.

Από Κρυονέρι, Δροσοπηγή και Αφίδνες, 12 άτομα μεταφέρθηκαν στα Νοσοκομεία ΚΑΤ, Σεισμανόγλειο, και 251 ΓΝΑ. Εξ αυτών ένας πυροσβέστης τραυματίας στο 251 ΓΝΑ, 4 άτομα με εγκαύματα στο ΚΑΤ, δύο εκ των οποίων διασωληνώθηκαν και δύο ακόμα άτομα που νοσηλεύονται με αναπνευστικά.

ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ / ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΙΣ ΑΦΙΔΝΕΣ EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

 

Το πρωί οι συνθήκες θα θυμίζουν Μάτι

Το πρωί όμως αναμένεται να βρει τους ανθρώπους της Πολιτικής Προστασίας και τις εμπλεκόμενες με αυτό το καθήκον Υπηρεσίες σε ακόμα χειρότερες συνθήκες, αφού αν αυτή ήταν η κατάσταση σήμερα με συνθήκες άπνοιας, από το πρωί αναμένονται θυελλώδεις Δυτικοί και Β/Δ άνεμοι εντάσεως 7-8 μποφόρ που με σχεδόν μηδενική υγρασία που θα θυμίζουν συνθήκες όμοιες με αυτές που επικρατούσαν στην φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, όπως επισήμανε ο μετεωρολόγος της Πυροσβεστικής κατά την βραδινή ενημέρωση που έγινε από την Πολιτική Προστασία για τις πυρκαγιές και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Κλειστή η Εθνική Οδός

Εξαιτίας της πυρκαγιάς στην περιοχή, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον Κόμβο Βαρυμπόμπης-Ερυθραίας, στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη, στην Τατοΐου από την Λ. Κύμης, στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη, στην Λ. Κρυονερίου από την συμβολή της με την οδό Ανοίξεως, στο ρεύμα προς νεκροταφείο, στην οδό Ιπποκράτους από την συμβολή της με την οδό Αριστογείτονος, στην Επαρχιακή Οδό Μαλακάσας-Σκάλας Ωρωπού από την συμβολή της με την οδό Καβάφη, καθώς επίσης, στην Λ. Πάρνηθος από την συμβολή της με την οδό Αγίας Τριάδος, στην Δροσοπηγής από το ύψος Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στο ρεύμα προς Δροσοπηγή, στην Λ. Τατοΐου, από την συμβολή με την οδό Ερυθραίας, στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη. Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Μουσών από την οδό Ορφέως, στην Λ. Τατοΐου από το ύψος της Νότιας Πύλης Αεροδρομίου, στην Λ. Τατοΐου από το ύψος του Ιερού Ναού Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στην Λ. Κρυονερίου από την οδό Λεύκης, στην Επ. Ο. Μαλακάσας-Ωρωπού από την οδό Ανεξαρτησίας, στον Ανισόπεδο Κόμβο Κρυονερίου-Οδός Μακεδονίας, στον Ανισόπεδο Κόμβο Κρυονερίου-Οδός Τυρταίας, στην Αγίου Μερκουρίου από την οδό Αγίας Τριάδος, στην Ανώνυμη Οδό από την περιοχή Σφενδάλη προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία, στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας από το ύψος του Κόμβου Οινοφύτων έως και την Γέφυρα Καλυφτάκη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στον Κόμβο Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία και στην Ιπποκράτους από το ύψος του καταστήματος με επωνυμία Λακκαγκίνη στα Κιούρκα, στο ρεύμα προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Πυροσβέστες παλεύουν με τις φλόγες στις Αφίδνες Ⓒ 2021 MICHAEL VARAKLAS/ASSOCIATED PRESS

 

Κόλαση σε Ηλεία και Εύβοια και συνεχείς εκκενώσεις

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, κηρύχτηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, η Δημοτική Ενότητα Ελυμνίων, του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Η τεράστια φωτιά που κατακαίει για τρίτη ημέρα χωριά και ένα πανέμορφο δάσος, στην περιοχή Μυρτιά του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Ευβοίας, παραμένει ανεξέλεγκτη, σαρώνοντας την Εύβοια από τις ακτές του Ευβοϊκού έως το Αιγαίο. Μετά τις Ροβιές, απείλησε την Δάφνη και κινήθηκε βορειοανατολικά προς Κουρκουλούς και Κεχριές που επίσης εκκενώθηκαν, όπως επίσης εκκενώθηκαν οι οικισμοί Κεραμειά, Σκεπαστή και Αμέλαντες. Τα σημεία αυτά δυστυχώς φανερώνουν και την βορειοανατολική πορεία της πυρκαγιάς προς την Αγία Άννα. Μάλιστα ακολούθησε και εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Αγία Άννα, Παλαιόβρυση, Αγκάλη. Στην περιοχή έχουν σπεύσει και ενισχύσεις από τον Στρατό.

Κάηκαν δεκάδες σπίτια και χιλιάδες στρέμματα δάσους, σε ένα μέτωπο τουλάχιστον διπλάσιο από αυτό της Βαρυμπόμπης ενώ συνολικά εκκενώθηκαν 25 οικισμοί. Στο σημείο επιχειρούν 240 άντρες της Πυροσβεστικής με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 65 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν, το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

intime

 

Έρευνες από ΕΛ.ΑΣ. και ΔΑΕΕ στην Ηλεία

Στην Ηλεία, η επέκταση της φωτιάς στον αρχαιολογικό της Αρχαίας Ολυμπίας, απετράπη την προηγούμενη νύχτα μετά την υπεράνθρωπη ολονύχτια προσπάθεια των αντρών της Πυροσβεστικής και την δημιουργία ζωνών με σκαπτικά μηχανήματα, ωστόσο συνεχίζεται η προσπάθεια στο σημείο, καθώς ο κίνδυνος δεν έχει διαφύγει εντελώς, ενώ από την άλλη πλευρά η φωτιά κατευθύνθηκε απειλητικά προς Λατζόι και Λιναριά που ζητήθηκε να εκκενωθούν. Το πρωί έγινε ξανά εισήγηση εκκένωσης και για τον οικισμό Χελιδόνι και το μεσημέρι για την Πεύκες. Ακολούθησαν εκκενώσεις στους οικισμούς: Δηλίζα, Άνω-Κάτω Λόυβρο, Μουριά, Καμμένα, Λινάρια, Βίλλια, Βασιλάκι, Υψηλό, Άσπρα_Σπίτια, Ξηρόκαμπο, Αμπάρι, Άνω και Κάτω_Λούβρο, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα, Νεμούτα.

Φωτιά στο Χελιδόνι Ηλείας ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ / EUROKINISSI

 

Από χθες είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Ηρακλειά, Πελόπιο, Πλάτανο, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο, Καυκωνιά, Χελιδόνι και ο οικισμός της Αρχαίας Ολυμπίας. Συνολικά εκκενώθηκαν 32 οικισμοί εξαιτίας και των συνεχών αναζωπυρώσεων.

Ακριβώς λόγω των συνεχών εστιών που ξεσπούν η μία δίπλα από την άλλη, στην περιοχή έχει μεταβεί κλιμάκιο αστυνομικών της Ασφάλειας Πύργου και της Ασφάλειας Αμαλιάδας, οι οποίοι μαζί με κλιμάκια αντρών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) αναζητούν αιτίες και τυχόν ύποπτα άτομα που ενδεχομένως να ευθύνονται για εμπρησμούς.

Στο σημείο επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 110 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α. (Drones), το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα ελικόπτερο ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Μέλπεια του Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας, στον Μελιγαλά επίσης παραμένει σε εξέλιξη και επιχειρούν 28 πυροσβέστες, με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 11 οχήματα και ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Είχε προηγηθεί χθες η εκκένωση των οικισμών Άνω και Κάτω Μέλπειας, στον Βράχο, στο Μοναστηράκι, στους Αγίους Θεοδώρους και σε Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσύλλα, ζητώντας από τους κατοίκους να κινηθούν προς Διαβολίτσι. Οι τελευταίες εκκενώσεις έγιναν σε Άνω και Κάτω Μέλπεια και στο Διαβολίτσι.

Στην φωτιά που έχει ξεσπάσει σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Ελαία Δωρίδος Φωκίδας, δόθηκε εντολή εκκένωσης για την Ελαία και την Καλλιθέα. Επιχειρούν 14 πυροσβέστες με 6 οχήματα. Παράλληλα, στην φωτιά που έχει ξεσπάσει και στα Γρεβενά, στην περιοχή Δεσκάτη, επιχειρούν 21 άντρες της Πυροσβεστικής με 7 οχήματα. Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Κέντρο, Νησί, Αγαλαίοι και Δίπορο.

Ενισχύσεις από Κύπρο, Γαλλία, Σουηδία, Ελβετία και Ρουμανία

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στο αίτημα της χώρας προς την Ε.Ε. για παροχή βοήθειας, ανταποκρίθηκαν η Γαλλία με δύο αεροσκάφη και 83 πυροσβέστες, η Ελβετία με τρία ελικόπτερα, η Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματά, η Κύπρος που έχει ήδη αποστείλει 40 πυροσβέστες και δύο αεροσκάφη. Δύο αεροσκάφη αναμένονται από την Σουηδία. Με εξαίρεση τις ενισχύσεις από Κύπρο, οι ενισχύσεις από τις υπόλοιπες χώρες αναμένονται το πρωί της Παρασκευής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα