Κακοκαιρία Ariel: Νέα σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας – Ενεργοποιήθηκε το 112

Κακοκαιρία Ariel: Νέα σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας – Ενεργοποιήθηκε το 112
Το πέρασμα της κακοκαιρίας Ariel από την Αττική EUROKINISSI

Αργά το βράδυ αναμένεται να χτυπήσει με σφοδρότητα η κακοκαιρία Ariel με επίκεντρο κυρίως την Θεσσαλία και ιδιαίτερα την Μαγνησία, την Πιερία και την Χαλκιδική. Μηνύματα προς του κατοίκους της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου και της Πιερίας για προληπτικούς λόγους από το 112, καλούνται να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Νέα σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη, με συμμετοχή του Υφυπουργού, Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα, Βασίλειου Παπαγεωργίου, της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και μετεωρολόγων για την αξιολόγηση των νεότερων μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην κακοκαιρία με την ονομασία “ARIEL” που ήδη πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και χθες, Τρίτη.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, εξετάστηκε η μέχρι τώρα εξέλιξη της κακοκαιρίας και αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το “112” για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη των φαινομένων σε συγκεκριμένες περιοχές, κάτι που ήδη έχει γίνει για Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Πιερία με προειδοποιητικά μηνύματα προς τους κατοίκους για να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας για να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία “ARIEL”, που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται νότια της Ιταλίας και κινείται αργά ανατολικά βορειοανατολικά, προκαλεί επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και τους θυελλώδεις ανέμους 7 με 8 μποφόρ. Η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης.

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα σήμερα αργά το βράδυ, θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως νομούς Πιερίας και Χαλκιδικής) και στα βορειοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.

Στην Αττική η Πυροσβεστική έχει δεχθεί κάποιες διάσπαρτες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, όχι όμως κάτι το ιδιαίτερο. Νωρίτερα προκλήθηκαν προβλήματα στην κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών-Σουνίου στο ύψος της Π. Φώκαιας εξαιτίας χειμάρρων και φερτών υλικών, που πλέον έχουν αποκατασταθεί, ενώ δύο οχήματα που ακινητοποιήθηκαν από τα λιμνάζοντα ύδατα, απομακρύνθηκαν οι επιβαίνοντες σε αυτά από τους πυροσβέστες, σε ασφαλή σημεία.

Στον Κηφισό επίσης έχει δημιουργηθεί δυσχέρεια στην κυκλοφορία, εξαιτίας της κακοκαιρίας και από λιμνάζοντα ύδατα στις δεξιές λωρίδες και στο ρεύμα προς Λαμία, κάτω από την γέφυρα Βρυούλων.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά, αλλά και να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα