Κακοκαιρία Ελπίδα: Μήνυση για το ατύχημα με τρένο στη Λιβαδειά καταθέτουν οι επιβάτες

Τρένο στα χιόνια (φωτογραφία αρχείου)
Τρένο στα χιόνια (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ

Μήνυση καταθέτουν επιβάτες του τρένου που συγκρούστηκε με μηχανή του ΟΣΕ στη Λιβαδειά, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Ελπίδα. Τι αναφέρεται.

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου σχετικά με την ακινητοποίηση αμαξοστοιχίας στη Λιβαδειά κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Ελπίδα, καταθέτουν επιβάτες που επέβαιναν σε αυτή.

Υπενθυμίζεται πως η επιβατική αμαξοστοιχία στην οποία επέβαιναν 200 άτομα, συγκρούστηκε με μηχανή τρένου του ΟΣΕ, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Δαύλειας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 11 άτομα.

Όπως αναφέρει η μηνυτήρια αναφορά:

"Η ακινητοποίηση της αμαξοστοιχίας IC-54 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) έξω από την πόλη της Λιβαδειάς και η εν στάσει σύγκρουσή της με έτερη μηχανή του ΟΣΕ, με συνέπεια τον πολύωρο εγκλωβισμό των επιβατών, την έκθεση αυτών σε κίνδυνο ζωής και την κατά περίπτωση πρόκληση σωματικών βλαβών, έχουν σοκάρει το πανελλήνιο. Τα γεγονότα αυτά απαιτούν αναμφίβολα, παράλληλα με τον έλεγχο της υπόθεσης από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και την ενδεχόμενη έγερση αστικών αξιώσεων από την πλευρά των παθόντων, ενδελεχή διερεύνηση από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για την αναζήτηση των υπαιτίων των τελεσθέντων αδικημάτων.

Οι επιβάτες της εν λόγω αμαξοστοιχίας βίωσαν τις συνέπειες ανεπίτρεπτων σφαλμάτων και ολιγωριών, ενώ η προκλητική απουσία των υπευθύνων κατά τη μακρά διάρκεια του εγκλωβισμού τους επέτεινε τον εις βάρος τους κίνδυνο. Η διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών στο βασικό μέσο σταθερής τροχιάς που συνδέει τις δυο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας μας αποτελεί ένα φαινόμενο ασύνηθες σε τέτοια έκταση στο δυτικό κόσμο, για το οποίο μέχρι και σήμερα ουδείς έχει λογοδοτήσει.

Το δικηγορικό μας γραφείο, εκπροσωπώντας μεγάλο αριθμό επιβατών της συγκεκριμένης αμαξοστοιχίας, προτίθεται να ενεργοποιήσει την εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση, καταθέτοντας τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, σχετική μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της αρμόδιας Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς".

Το χρονικό του ατυχήματος

Το ατύχημα με επιβατική αμαξοστοιχία σημειώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Δευτέρας (24/01), στην Δαύλεια Βοιωτίας, λόγω της κακοκαιρίας Ελπίδα. Η επιβατική αμαξοστοιχία στην οποία επέβαιναν 200 άτομα συγκρούστηκε με μηχανή τρένου του ΟΣΕ, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες και κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Δαύλειας.

Από το σημείο μεταφέρθηκαν 11 τραυματίες στο Νοσοκομείο της Λαμίας, ανάμεσά τους και ένα 9χρονο κορίτσι, ενώ δύο εκ των τραυματιών είναι σε σοβαρή κατάσταση. Μέσα στο τρένο είναι ακόμη τέσσερις ελαφρά τραυματίες που δεν θα χρειαστεί να απεγκλωβιστούν. Οι υπόλοιποι μεταφέρονται σε ασφαλή σημεία. Στο σημείο επιχειρούν συνολικά 32 άντρες της Πυροσβεστικής με 6 οχήματα.

Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά της Αττικής Οδού

Νωρίτερα, σήμερα, κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά της Αττικής Οδού από οδηγό που παρέμεινε εγκλωβισμένη για πάνω από 16 ώρες, μη αποδεχόμενη το ποσό συμβιβασμού των 2.000 ευρώ που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, με την αγωγή της η γυναίκα από την Εύβοια διεκδικεί να της επιδικασθεί χρηματική ικανοποίηση για την ηθική της βλάβη ποσού 10.000 ευρώ, επικαλούμενη μεταξύ άλλων την απίστευτη ταλαιπωρία της, αλλά και το γεγονός ότι χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση αυτό το δρόμο καταβάλλοντας όλα αυτά τα χρόνια υπέρογκα ποσά για διόδια και ανέμενε από τις αρμόδιες εταιρείες να είναι έτοιμες να τις παρέχουν εξίσου υψηλές υπηρεσίες υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Το Eviathema.gr επικοινώνησε με το δικηγόρο της ενάγουσας, ο οποίος δήλωσε ότι η εντολέας του έχει την άποψη ότι η ηθική βλάβη που βίωσε δεν μπορεί να ικανοποιηθεί μόνο με το ποσό των 2.000 ευρώ, το οποίο ανακοινώθηκε από την Αττική Οδό και το οποίο προέκυψε με την παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Εξάλλου, και η ενάγουσα, όσο και ο ίδιος ο Δικηγόρος, θεωρούν ότι ούτε η εταιρεία, ούτε ο πρωθυπουργός, ως οιονεί διαμεσολαβητής είναι αρμόδιοι να ορίσουν μονομερώς το ύψος της χρηματικής ικανοποίησης που δικαιούται ο οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης υφίσταται ζημία από πράξεις ή παραλείψεις οποιουδήποτε, μόνα αρμόδια είναι τα ελληνικά δικαστήρια και σε αυτά αποφάσισαν να προσφύγουν ως μόνη αρμόδια αρχή για την αποτίμηση της ζημίας και της ηθικής βλάβης που υπέστη η ενάγουσα.

Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη γίνεται καθαρά για λόγους ηθικής τάξης και για την πραγματική και νόμιμη αποζημίωση της ενάγουσας, εάν κριθεί ότι δικαιούται τέτοια, καθώς η ενάγουσα δεν έχει ανάγκη ούτε ελεημοσύνης ούτε δώρων από οποιονδήποτε, εάν ζημιώθηκε και πόσο ζημιώθηκε θέλει να το αποφανθούν τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης και όχι οποιοσδήποτε άλλος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κακοκαιρία Ελπίδα, Κακοκαιρία, Δικαιοσύνη, Αττική Οδός
SHARE:

24Media Network