Κακοκαιρία Λέανδρος: Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει – Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία

Κακοκαιρία Λέανδρος: Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει – Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία
Χιόνια στη Βοιωτία Eurokinissi

Η κακοκαιρία Λέανδρος συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της με τσουχτερό κρύο, χιόνια, βροχές και καταιγίδες. Σε ποιές περιοχές θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία. Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία.

Η κακοκαιρία Λέανδρος συνεχίζει να πλήττει τη χώρα ενώ σύμφωνα με επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού, η οποία θα επηρεάσει από τα νοτιοδυτικά κυρίως τη νότια χώρα.

Το πρωί χιόνισε σε περιοχές των βορείων προαστίων της Αττικής,  όπως η Πεύκη και το Χαλάνδρι.

Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι:

1. ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

α. Στα νησιά του Ιονίου από την Κεφαλονιά και νοτιότερα και τη Δυτική Πελοπόννησο και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά 300 μέτρα) τη Δευτέρα μέχρι τις απογευματινές ώρες, οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα πυκνές τις πρωινές ώρες.

β. Στη Χαλκιδική, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και σε πεδινές περιοχές, από σήμερα Κυριακή μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας, κατά διαστήματα πυκνές κυρίως στη Χαλκιδική.

γ. Στην Ανατολική Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Ανατολική Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία), τις Σποράδες και σε πεδινές περιοχές, καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης. Οι χιονοπτώσεις θα είναι τοπικά πυκνές μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

δ. Από το μεσημέρι στα ορεινά των Δωδεκανήσων.

2. ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

α. Στα νησιά του Ιονίου από την Κεφαλονιά και νοτιότερα και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Πελοποννήσου από τη νύχτα της Κυριακής μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

β. Στην περιοχή των Κυθήρων και της Νότιας Πελοποννήσου από τις πρώτες πρωινές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας.

γ. Στις Κυκλάδες (κυρίως δυτικές και νότιες) και κυρίως στην Κρήτη από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας.

δ. Στις νοτιότερες περιοχές των Δωδεκανήσων (Κάσο, Κάρπαθο) και πιθανώς την περιοχή του Καστελόριζου, από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας.

Eurokinissi

3. ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΥΣ

Ανατολικών διευθύνσεων εντάσεως 7 έως 8 μποφόρ, που θα επικρατήσουν στα νότια πελάγη τη Δευτέρα.

4. ΙΣΧΥΡΟΣ ΠΑΓΕΤΟΣ

ο οποίος θα διατηρηθεί μέχρι και την Τρίτη (19-01-2021) στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά κατά τις βραδινές και τις πρωινές ώρες. Επιπλέον, σε περιοχές της Μακεδονίας την Κυριακή και τη Δευτέρα, θα είναι κατά τόπους ολικός.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συνθήκες ολικού παγετού επικρατούν στη δυτική Μακεδονία, όπου ο υδράργυρος το πρωί έπεσε στους -14 βαθμούς Κελσίου στη Φλώρινα και στους -10 βαθμούς στην Καστοριά. Με θερμοκρασίες υπό το μηδέν ξύπνησε η Θεσσαλονίκη, όπου ο υδράργυρος έδειξε -3 βαθμούς Κελσίου και -6 βαθμούς στις Σέρρες. Στα ίδια χαμηλά επίπεδα οι θερμοκρασίες σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με τον υδράργυρο να υποχωρεί στους -7 βαθμούς Κελσίου στη Δράμα και στους -6 στην Αλεξανδρούπολη.

Στα λευκά έχει «ντυθεί» από το πρωί το Οροπέδιο του Ομαλού στα Χανιά αλλά και το Οροπέδιο Λασιθίου. Ωστόσο η κακοκαιρία δημιούργησε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση περιοχών της ορεινής ενδοχώρας του δήμου Πλατανιά στα Χανιά, με τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ να εργάζονται για την αποκατάστασή της.

Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα

Αρκετά σχολεία (δημοτικά, νηπιαγωγεία και μονάδες ειδικής αγωγής) σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα (18/01) λόγω του παγετού, των χαμηλών θερμοκρασιών και των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η χιονόπτωση στις μετακινήσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, όπως ίσχυε και την προηγούμενη περίοδο κατά την οποία είχαν ανοίξει τα σχολεία εν μέσω πανδημίας, έτσι και τώρα, οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα σταματούν να πηγαίνουν στο σχολείο, είτε λόγω κάποιου κρούσματος είτε λόγω κακοκαιρίας, θα συνεχίζουν κανονικά τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης.

Στην Αττική

Με στόχο την πρόληψη ατυχημάτων και την καλύτερη προάσπιση της ασφάλειας των παιδιών, με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και κατόπιν σχετικών συστάσεων και εισηγήσεων των οικείων Δήμων, κλειστά θα παραμείνουν την Δευτέρα νηπιαγωγεία και δημοτικά σε ορισμένους Δήμους της Αττικής που επικρατεί ισχυρός παγετός.

Συγκεκριμένα τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά είναι τα εξής:

  • Όλα τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία στον Δήμο Ωρωπού
  • Όλα τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία στον Δήμο Διονύσου
  • Στον Δήμο Αχαρνών κλειστά θα είναι τα σχολεία στις Δημοτικές Ενότητες Βαρυπόμπης, Θρακομακεδόνων και στο Ολυμπιακό Χωριό. Επίσης το 24ο Δημοτικό και το 35ο Νηπιαγωγείο στην περιοχή Πλάτωνα.
  • Στον Δήμο Μαραθώνα κλειστά θα είναι τα σχολεία στις Δημοτικές Ενότητες Βαρνάβα και Γραμματικού
  • Στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας κλειστά θα είναι τα σχολεία στις Δημοτικές Ενότητες Βιλλίων και Ερυθρών.

Η Περιφέρεια Αττικής ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν τα καιρικά δεδομένα θα επαναξιολογήσει την κατάσταση το πρωί της Δευτέρας, με στόχο να εξετάσει, εφόσον απαιτείται, το ενδεχόμενο να κλείσουν σχολεία και σε άλλες περιοχές της Αττικής.

Λόγω των συνεπειών της κακοκαιρίας η Περιφέρεια Αττικής συστήνει σε όλους τους πολίτες, σε περιοχές που υπάρχει παγετός, να μετακινούνται με ιδιαίτερη προσοχή και να ακολουθούν τις οδηγίες και συστάσεις των τοπικών αρχών.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε σχετικά: «Προχωρήσαμε στη συγκεκριμένη απόφαση καθώς η ασφάλεια των μαθητών είναι η απόλυτη και μόνη προτεραιότητά μας. Σε κάποιους Δήμους της Αττικής όπου τα καιρικά φαινόμενα ήταν ιδιαίτερα έντονα και επικρατεί ισχυρός παγετός, ο κίνδυνος να προκληθούν ατυχήματα είναι πολύ μεγάλος και αυτό δεν θα το διακινδυνεύσουμε σε καμία περίπτωση. Θα παρακολουθούμε και θα αξιολογούμε συνεχώς την εξέλιξη των καιρικών δεδομένων με στόχο να παρέμβουμε όπου και αν απαιτείται, για την καλύτερη προστασία των πολιτών».

Στη Δυτική Μακεδονία

Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του ολικού παγετού που επικρατούν στη Δυτική Μακεδονία, με απόφαση των δημάρχων των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών, τα νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής τη Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστά.

Επίσης, θα παραμείνουν κλειστοί οι παιδικοί σταθμοί, ενώ θα λειτουργήσει κανονικά το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας που εδρεύει στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Φελλίου Γρεβενών και τα σχολεία στον δήμο Πρέσπας που θα λειτουργήσουν δύο ώρες αργότερα από την κανονική έναρξη.

Χιονόπτωση στην ορεινή Ναυπακτία. Eurokinissi

Στην Κεντρική Μακεδονία

Κλειστά θα παραμείνουν την Δευτέρα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε ορεινές περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω του παγετού και των προβλημάτων που προκάλεσε η σφοδρή χιονόπτωση στις μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης κλειστές θα παραμείνουν οι μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στον δήμο Ωραιοκάστρου, στον δήμο Λαγκαδά και στην κοινότητα Χορτιάτη του δήμου Πυλαίας- Χορτιάτης.

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία στους Δήμους Βέροιας και Κιλκίς.

Στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής, στον δήμο Αριστοτέλη λόγω ολικού παγετού κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία στις κοινότητες Αρναίας, Στανού, Παλαιοχωρίου, Νεοχωρίου, Βαρβάρας και Μεγάλης Παναγιάς. Στις υπόλοιπες κοινότητες του δήμου Αριστοτέλη τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν κανονικά.

Στον δήμο Πολυγύρου κλειστό θα παραμείνει το Δημοτικό Σχολείο Ζερβοχωρίων, ενώ οι σχολικές μονάδες που θα λειτουργήσουν θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στις 9.00.

Στην Πέλλα δεν θα λειτουργήσουν το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Φωτεινής, το Νηπιαγωγείο Αγίας Φωτεινής, το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αθανασίου, το Νηπιαγωγείο Αγίου Αθανασίου, το Δημοτικό Σχολείο Άρνισσας, το Νηπιαγωγείο Άρνισσας, το Δημοτικό Σχολείο Ζέρβης, το Δημοτικό Σχολείο Κάτω Γραμματικού, το Δημοτικό Σχολείο Παναγίτσας, το Νηπιαγωγείο Παναγίτσας, το Δημοτικό Σχολείο Περαίας, το Νηπιαγωγείο Περαίας.

Στις δημοτικές ενότητες Αρέθουσα, Εγνατίας και Απολλωνίας του δήμου Βόλβης, την Δευτέρα δεν θα λειτουργήσουν λόγω ψύχους και παγετού τα δημοτικά και νηπιαγωγεία Αρέθουσας, Προφήτη, Νέας Απολλωνίας και το νηπιαγωγείο Στίβου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Δίου-Ολύμπου στην Πιερία, η προσέλευση των μαθητών σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, στις 09:30.

Στα Καλάβρυτα

Κλειστά θα παραμείνουν την Δευτέρα και την Τρίτη (19/01) τα σχολεία στον δήμο Καλαβρύτων, λόγω της κακοκαιρίας.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο, «θα διακοπούν τα μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και η λειτουργία του δημοτικού παιδικού σταθμού Καλαβρύτων, λόγω των έκτακτων και ακραίων καιρικών συνθηκών, δηλαδή πυκνή χιονόπτωση και ολικός παγετός, που επικρατούν στην Περιφέρεια του δήμου και οι οποίες θα συνεχιστούν και κατά τις επόμενες ημέρες».

Σε Χίο και Λέσβο

Κλειστά θα παραμείνουν την Δευτέρα, τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία της Χίου καθώς και το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) και το Ειδικό Γυμνάσιο Χίου, λόγω της κακοκαιρίας, ανακοινώθηκε με απόφαση του δημάρχου Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη.

Επίσης, αυξήθηκαν τα σχολεία του Δήμου Δυτικής Λέσβου που με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου δεν θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα, δεν θα λειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία του Μανταμάδου, της Στύψης, της Κάπης, της Κλειούς, του Λεπέτυμνου, του Σκαλοχωρίου, της Βατούσας, της Φίλιας, της Συκαμιάς και των Χιδήρων.

Θεσσαλονίκη. MotionTeam

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Οι χιονοπτώσεις των προηγούμενων ημερών έχουν προκαλέσιε προβλήματα στο οδικό δίκτυο της χώρας.

Στην περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων, ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνων, από το 88ο έως το 206,7ο χιλιόμετρο στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και από τον κλάδο Λεύκτρο – Σπάρτης έως το 45ο χιλιόμετρο, ενώ η κίνηση των υπόλοιπων οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ο παγετός παραμένει στη βόρεια Ελλάδα και γι’ αυτόν τον λόγο οι οδηγοί οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους. Με αλυσίδες και ειδικού τύπου ελαστικά πρέπει να είναι εφοδιασμένοι όσοι κινούνται σε ορεινούς δρόμους της Φλώρινας και της Καστοριάς, ενώ το ίδιο ισχύει για τη μετακίνηση σε ορεινά σημεία του οδικού δικτύου της Χαλκιδικής, της Ημαθίας, του Κιλκίς και της Πέλλας.

Χωρίς προβλήματα πάντως διεξάγεται η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού και στους κάθετους άξονές της.

MotionTeam

 

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά. Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα