Κακοκαιρία στην Χαλκιδική: “Όλα έγιναν σε δευτερόλεπτα, έπεσε η στέγη πάνω μας” – Μάχη για την αποκατάσταση των ζημιών

Κακοκαιρία στην Χαλκιδική: “Όλα έγιναν σε δευτερόλεπτα, έπεσε η στέγη πάνω μας” – Μάχη για την αποκατάσταση των ζημιών
MotionTeam

Μετρά τις πληγές της η Χαλκιδική μετά την φονική κακοκαιρία. "Στόχος η πλήρης ομαλοποίηση εντός της ημέρας" δήλωσε στο ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης. Ο απολογισμός της Πυροσβεστικής και οι συγκλονιστικές μαρτυρίες.

Συνολικά επτά νεκρούς, 108 τραυματίες και ανυπολόγιστες ζημιές άφησε πίσω της η φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική, που πλέον μετρά τις πληγές της. Υποδομές και δίκτυα είναι κατεστραμμένα, οι τουρίστες παρακολουθούν σοκαρισμένοι τα όσα συμβαίνουν, οδικά δίκτυα έχουν κοπεί στα δύο, ενώ σπίτια και καταστήματα καταγράφουν τις ζημιές τους.

Την ίδια ώρα, οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης συνεχίζονται, καθώς η κακοκαιρία κατέστρεψε στην περιοχή περισσότερους από 300 στύλους του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. «Στόχος η πλήρης ομαλοποίηση εντός της ημέρας» δήλωσε στο ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 και την εκπομπή «Πρωινό τανγκό» με τον Αντώνη Φουρλή και τη Στέλλα Γκαντώνα ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης.

Το πρόβλημα του ηλεκτροφωτισμού στη Χαλκιδική φαίνεται ότι θα αποκατασταθεί μέχρι το απόγευμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Κατά τις ίδιες πηγές θα γίνει νωρίτερα από τον εκτιμώμενο προβλεπόμενο χρόνο, που είχε προσδιοριστεί για αύριο το βράδυ, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των φορέων.

H εικόνα, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, έχει ως εξής:

– Στο ανατολικό και κεντρικό τμήμα της και στη χερσόνησο της Σιθωνίας έχουν αποκατασταθεί όλα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, πλην εξαιρέσεων, με κυριότερη αυτή του Νέου Μαρμαρά.

MotionTeam

 

– Στην περιοχή μεταξύ Ν. Μουδανιών και Καλλικράτειας, η αποκατάσταση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ώρες.

– Στην χερσόνησο της Κασσάνδρας, λόγω της διακοπής της τροφοδοσίας του υποσταθμού Κασσανδρείας που προκλήθηκε από την απώλεια δύο ιστών της γραμμής μεταφοράς και μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης από τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά με την τροφοδότηση του Υποσταθμού μέσω γραμμών Μέσης Τάσης, έτσι ώστε να μπορέσει να ηλεκτροδοτήσει εκ περιτροπής τις περιοχές της χερσονήσου το συντομότερο δυνατό.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Στέφανος Οκταποδάς και ο γενικός διευθυντής ανάπτυξης και διαχείρισης δικτύου Ηρακλής Μενεγάτος έχουν μεταβεί στη Χαλκιδική για την επίβλεψη και τον συντονισμό των εργασιών αποκατάστασης των εκτεταμένων ζημιών.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά εξάλλου την προσοχή στους πολίτες σε περίπτωση που διαπιστώνουν ζημιές στο Δίκτυο (πεσμένους στύλους, καλώδια, αγωγούς κλπ), να απομακρύνονται και να αποφεύγουν οποιαδήποτε επαφή.

Συγκλονιστική μαρτυρία για τη μητέρα και το παιδί που σκοτώθηκαν

Συγκλονίζει ένας εκ των τραυματιών της φονικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική, ο οποίος την ώρα της τραγωδίας καθόταν δίπλα στην άτυχη μητέρα και το παιδί της.

«Ήταν δίπλα στο τραπέζι μου το παιδί. Ήταν περιφραγμένη με τζαμαρία η ταβέρνα. Μόλις έσπασαν τα τζάμια, έπεσε κάτω όλη η σκεπή. Έπεσαν ξύλα πάνω στο κεφάλι μου, ήταν και η μητέρα του παιδιού εκεί, την πλάκωσε το σκέπαστρο. Φωνάζαμε, ήταν και πολλά τα άτομα, ποιος θα βγει πρώτος, ποιος θα πάει να βοηθήσει. Ήταν πάνω από 100 άτομα. Όλα έγιναν σε δευτερόλεπτα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σλιρίμ Πιλάλι:

Ο απολογισμός από την Πυροσβεστική για την κακοκαιρία

Η Πυροσβεστική δέχθηκε συνολικά 1.182 κλήσεις κατά την διάρκεια της εκδήλωσης της σφοδρής κακοκαιρίας στην Βόρεια Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ για την αντιμετώπιση των συμβάντων συμμετείχαν συνολικά 243 πυροσβέστες με 96 οχήματα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον ANT1 ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Ο Β.Βαθρακογιάννης εξέφρασε επίσης τη βαθιά θλίψη του Πυροσβεστικού Σώματος και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ επισήμανε: «Μετά την έκδοση έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ, χθες το μεσημέρι, στις 15:30, με εντολή του αρχηγού του Π.Σ, η Υπηρεσία μας άμεσα προέβη στην έκδοση διαταγής, για την ενεργοποίηση του πυροσβεστικού μηχανισμού με διασπορά οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή, που αναμένονταν και τελικά εκδηλώθηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα».

MotionTeam

 

Ειδικότερα όπως ανέφερε:

– Στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στους νομούς Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης και Ημαθίας με, η Πυροσβεστική δέχθηκε συνολικά 1.045 κλήσεις και συνέδραμε με τη συμμετοχή 142 πυροσβεστών και 54 οχημάτων.

– Στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στους νομούς Ροδόπης και Έβρου με την συμμετοχή 55 πυροσβεστών και 19 οχημάτων.

– Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας η Πυροσβεστική δέχθηκε συνολικά 109 κλήσεις.

– Στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας στην περιοχή της Εορδαίας όπου η Πυροσβεστική δέχθηκε συνολικά 35 κλήσεις με την συμμετοχή 10 πυροσβεστών και 5 οχημάτων και Στην περιφέρεια της Ηπείρου και συγκεκριμένα στους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης με την συμμετοχή 36 πυροσβεστών και 18 οχημάτων. Στην περιφέρεια της Ηπείρου οι κλήσεις ήταν συνολικά 23.

Οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ, το ΕΚΑΒ τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού, τους εθελοντές, καθώς και τους συναρμόδιους στην αντιμετώπιση των καταστροφών φορείς, συμμετείχαν σε επιχειρήσεις παροχής βοηθείας, από κατοικίες και οχήματα, πραγματοποιώντας αντλήσεις, πολλές κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Τα θύματα της τραγωδίας

Μεταξύ των νεκρών ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, που παραθέριζε με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη και το όχημα ανατράπηκε από τους σφοδρούς ανέμους.

Στα Νέα Πλάγια, ένας 8χρονος και η 54χρονη μητέρα του από τη Ρουμανία  καταπλακώθηκαν από το σκέπαστρο ταβέρνας όπου έτρωγαν.

Ακόμη δύο θάνατοι καταγράφηκαν στη Νέα Ποτίδαια, όπου δένδρο καταπλάκωσε 39χρονο Ρώσο και τον γιο του, περίπου δύο ετών, που διέμεναν σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής.

Τέλος, εντοπίστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης o έβδομος νεκρός, ένας 62χρονος ψαράς που αγνοείτο από το απόγευμα της Τετάρτης στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής, όταν βγήκε με τη βάρκα του για ψάρεμα υπό κακές καιρικές συνθήκες. Το πτώμα του άτυχου άνδρα εντοπίστηκε από ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας 6,8 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του αλιευτικού καταφυγίου στην ίδια περιοχή.

Παράλληλα, διακομίστηκαν πολλοί τραυματίες με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα κατά τόπους νοσοκομεία.  Μία γυναίκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου «Παπανικολάου».

MotionTeam

Ο εκπρόσωπος του Π.Σ υπογράμμισε: «διανύουμε την αντιπυρική περίοδο και θα θέλαμε να παρακαλέσουμε τους πολίτες για την δική τους ασφάλεια να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών».

Έκκληση για άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού

Έκκληση στο κράτος έκανε ιδιοκτήτρια σπιτιού στη Σωζόπολη Χαλκιδικής, η οποία είδε κόπους χρόνων να καταστρέφονται μέσα σε ένα δεκάλεπτο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα