Κακοκαιρία: Χιόνια και στην Αττική – Πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες

Κακοκαιρία: Χιόνια και στην Αττική – Πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες
Χιόνια στην Αθήνα SOOC

Στο έλεος της κακοκαιρίας η χώρα, με πυκνές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές. Χιονίζει σε Βίλια, Πάρνηθα και Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Σε ισχύ βρίσκεται το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε τη Δευτέρα η ΕΜΥ, με την κακοκαιρία να πλήττει αρκετές περιοχές της Ελλάδας, με ακραία φαινόμενα που περιλαμβάνουν ισχυρούς ανέμους (ακόμα και 10 μποφόρ), καταιγίδες, αλλά και χιόνια.

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν από το βράδυ της Δευτέρας σε Φλώρινα και Κοζάνη, καθώς και στα ορεινά της Εύβοιας, ενώ σε πολλά σημεία συνεχίζονται από το πρωί της Τρίτης.

Την ίδια ώρα, με το κύμα της κακοκαιρίας να κατευθύνεται και προς την Αττική, χιόνια έχουν πέσει και στα Βίλια, την Πάρνηθα και την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Μάλιστα, λόγω της χιονόπτωσης, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θήβας, από το ύψος της Μάνδρας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.

Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθας από το ύψος του τελεφερίκ και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

Χιόνι πέφτει και σε ημιορεινά και ορεινά χωριά της Λαμίας και της δυτικής Φθιώτιδας. Από τα ξημερώματα άρχισε να χιονίζει προς Δομοκό και προς Καρπενήσι, όπου κατά διαστήματα σημειώθηκαν έντονες χιονοπτώσεις, ενώ λίγο αργότερα άρχισε να χιονίζει και προς Μπράλο από το ύψος του Ελευθεροχωρίου και μετά.

Όπως αναφέρει το lamiareport, χιόνι έπεσε από νωρίς το πρωί και σε ημιορεινά και ορεινά χωριά του Δήμου Λαμιέων, sτην Παύλιανη, στην Καστανιά, στο Καπνοχώρι το έστρωσε ξανά, ενώ το χιόνι έφτασε το πρωί μέχρι την Υπάτη.

Χιόνια και ισχυροί άνεμοι στη Β. Ελλάδα – Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Χιόνια και ισχυρούς ανέμους έφερε στη βόρεια Ελλάδα η κακοκαιρία «εξπρές». Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στις ορεινές περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, στη Χαλκιδική, τις Σέρρες, την Ημαθία και την Πέλλα. Στη Θεσσαλονίκη πνέουν βοριάδες που φτάνουν τα 7-8 μποφόρ.

Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη για τα οχήματα που κινούνται στην Ημαθία, από το 83ο έως το 97ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς) και στην επαρχιακή οδό Βέροιας- Σελίου. Στην Πέλλα, από το 20ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Άρνισσας έως το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στη Χαλκιδική απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες από το 45ο έως το 62ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Πολυγύρου, από το 54ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Ιερισσού, μέσω Ταξιάρχη, από το 49ο έως 92ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Ιερισσού.

Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στις επαρχιακές οδούς Σανών- Δουμπιών, Βάβδου -Σημάντρων, Νεοχωρίου – Βαρβάρας και Ολυμπιάδας – Βαρβάρας, επίσης από το 1ο ως το 10ο χλμ της επαρχιακής Παλαιοχωρίου- Αγίου Νικολάου και μέσα στα δημοτικά διαμερίσματα Ταξιάρχη, Βάβδου, Σανών, Δουμπιών, Πολυγύρου και Παλαιοκάστρου.

Αλυσίδες χρειάζονται σε δασικές οδούς Πολυγύρου -Ταξιάρχη, Παλαιόχωρας- Ταξιάρχη και Βραστάμων – Ταξιάρχη.

Από τις δυνατές ριπές του ανέμου, δύο δέντρα έπεσαν στη συμβολή των οδών Κερκύρας και Μακρυρράχης στην Καλαμαριά και στη συμβολή των δρόμων Αγράμπελης και Μαυρομάτη στο Πανόραμα.

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαϊας και Αιτωλοακαρνανίας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ειδικότερα:

Στην Αχαϊα, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι αναγκαίες στα εξής σημεία:

– Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων-Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου.

– Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων-Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας.

– Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων-Αιγίου, μέσω Πτέρης.

– Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων-Κλειτορίας, μέσω Λούσων και Πριόλιθου.

– Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων-χιονοδρομικού κέντρου.

– Στα δημοτικά διαμερίσματα Λεόντειο, Δεμέστιχα, Ρακίτα και Βετέικα του Δήμου Ερυμάνθου

Στην Αιτωλοακαρνανία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας-Προυσού από το 12ο χιλιόμετρο, στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λαμπιρίου, έως το 18ο χιλιόμετρο στην θέση Αραποκέφαλα.

Σε όλες τις προαναφερόμενες επαρχιακές οδούς επιχειρούν εκχιονιστικά μηχανήματα, ώστε οι δρόμοι να παραμένουν ανοιχτοί.

Κλειστά σχολεία σε αρκετές περιοχές

Οι έντονες χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς και οι θερμοκρασίες υπό του μηδενός που επικρατούν σε αρκετές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Έτσι, στην ΠΕ Φλώρινας και στους δήμους Πρεσπών, Φλώρινας και Αμυνταίου με απόφαση των δημάρχων την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα είναι κλειστά, ενώ οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων.

Επίσης στην ΠΕ Κοζάνης και στους δήμους Εορδαίας και Σερβίων, τα σχολεία και οι Παιδικοί Σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά ενώ στον Δήμο Κοζάνης η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει στις 9.15 πμ. και η λήξη των μαθημάτων στα Εσπερινά Γυμνάσια, Λύκεια, Εσπερινά ΕΠΑΛ θα γίνει στις 20:00.

Την ίδια ώρα, χιονόπτωση σημειώνεται και στα ορεινά χωριά του Δήμου Μαντουδίου, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η διακοπή των μαθημάτων στο Δημοτικό σχολείο της Κερασιάς.

Στο μεταξύ, κλειστές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων στις δημοτικές ενότητες Σοχού, Λαχανά και Βερτίσκου του δήμου Λαγκαδά, λόγω των χιονοπτώσεων που σημειώνονται, με απόφαση του δημάρχου Ιωάννη Ταχματζίδη. Κλειστό θα παραμείνει και το Ειδικό Σχολείο Λοφίσκου, ενώ δεν θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί στις προαναφερόμενες περιοχές, όπως και τα ΚΔΑΠ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου Λαγκαδά, οι σχολικές μονάδες στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες θα λειτουργήσουν κανονικά. Αναφορικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων αύριο, Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Λόγω της έντονης χιονόπτωσης, κλειστές θα παραμείνουν για σήμερα Τρίτη ορισμένες σχολικές μονάδες και στον δήμο Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική. Συγκεκριμένα, στις Κοινότητες Αρναίας, Στανού, Παλαιοχώρίου, Νεοχωρίου, Βαρβάρας, Μεγάλης Παναγιάς, Σταγείρων και Στρατονίκης. Στις υπόλοιπες Κοινότητες τα σχολεία λειτουργούν κανονικά.

Δεμένα τα πλοία λόγω των ισχυρών ανέμων – Ποια δρομολόγια δεν εκτελούνται

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των θυελλωδών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, οι οποίοι, σύμφωνα με την Εθνική Μετερεωλογική Υπηρεσία, κατά τόπους φθάνουν τα 10 μποφόρ.

Όσον αφορά τον Αργοσαρωνικό, τα δρομολόγια εκετελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Επίσης, κλειστές είναι οι γραμμές Αρκίτσα-Αιδηψός, Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα, Κυλλήνη-Ζάκυνθος, Κυλλήνη-Κεφαλλονιά, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη και Λιμένας Θάσου-Σαμοθράκη. Τέλος, κλειστό παραμένει το πορθμείο Ρίου-Αντιρρίου.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα, καλό θα είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία, για τις αλλαγές που θα υπάρξουν στο δρομολόγια λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η πρόγνωση του καιρού από τον Θοδωρή Κολυδά

Σήμερα Τρίτη θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 10 μποφόρ θα πνέουν σχεδόν σε όλη τη χώρα. Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην ανατολική χώρα, οι οποίες βαθμιαία θα περιοριστούν στα νότια.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν πρόσκαιρα στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και της Εύβοιας.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και δε θα ξεπεράσει στη βόρεια Ελλάδα και τα κεντρικά της ανατολικής χώρας τους 06 με 10 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου και στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά τους 12 βαθμούς Κελσίου . Στις Κυκλάδες, στη Κρήτη και τα Δωδεκάνησα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 14 με 15 βαθμούς αλλά σε αυτές τις περιοχές η πτώση θα είναι αισθητή από το απόγευμα.

ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 09-02-2022

Στην Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές καθώς και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Οι βροχές τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Γρήγορα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με λίγες παροδικές νεφώσεις στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7, στο Αιγαίο 7 με 8 και στα κεντρικά και νότια τμήματά του τοπικά 9 μποφόρ. Βαθμιαία στις περισσότερες περιοχές θα εξασθενήσουν και μόνο στα νοτιοανατολικά τμήματα του Αιγαίου θα έχουν ένταση 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Στα βόρεια και στο Αιγαίο θα φτάσει τους 10 με 12 βαθμούς, στα δυτικά τους 15 και στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 11 με 13 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, κατά τόπους ισχυρός τις πρωινές ώρες στη δυτική Μακεδονία και στη Θράκη.

ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 10-02-2022

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο 6 με 7 και τις πρωινές ώρες στα νοτιοανατολικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11-02-2022

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, σταδιακά από το μεσημέρι νότιοι νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση και μόνο στο Αιγαίο τις πρωινές ώρες θα είναι βόρειοι τοπικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στο Αιγαίο. Τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

ΚΑΙΡΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 12-02-2022

Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με ασθενείς τοπικές βροχές από το απόγευμα κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΚΑΙΡΟΣ ΑΤΤΙΚΗ

Στην Αθήνα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα έχει μέγιστες τιμές περί τους 10 με 12 βαθμούς Κελσίου.


ΚΑΙΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα έχει μέγιστες τιμές περί τους 10 με 12 βαθμούς Κελσίου.

Το στίγμα του καιρού

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα