Καθηγητής γρονθοκοπεί φοιτητή – “Πήγαν να με ρίξουν από το παράθυρο”, απαντά

Καθηγητής γρονθοκοπεί φοιτητή – “Πήγαν να με ρίξουν από το παράθυρο”, απαντά

"Ο πρύτανης κλείνει τα μάτια στο προηγηθέν συμβάν, απαξιώνει τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων και αποκαλεί τους φοιτητές φασίστες" καταγγέλλουν οι φοιτητικοί σύλλογοι. Τι απαντά ο καθηγητής.

Για άσκηση βίας εναντίον φοιτητή, καταγγέλλουν φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ, τον Πρόεδρο του Τμήματος Τοπογράφων του ΑΠΘ, Κώστα Τοκμακίδη, σε περιστατικό που συνέβη στη διάρκεια σημερινής τους κινητοποίησης στην Πρυτανεία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι φοιτητικοί σύλλογοι Φιλολογίας, Νομικής, Φιλοσοφίας/Παιδαγωγικής, πληροφορήθηκαν σήμερα πως την Κυριακή η Σύγκλητος συνήλθε «στα κρυφά», προκειμένου οι πρυτανικές αρχές να αποφύγουν ενδεχόμενο νέας παρέμβασης φοιτητών στη συνεδρίαση, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα.

Όπως οι ίδιοι αναφέρουν, μετέβησαν στην Πρυτανεία, ζητώντας να μάθουν λεπτομέρειες και τον προγραμματισμό της επόμενης Συγκλήτου, επιμένοντας στο βασικό τους αίτημα να πραγματοποιούνται ανοιχτά οι Σύγκλητοι, «να σταματήσει εδώ και τώρα το κλίμα αυταρχικοποίησης των Πρυτανικών Αρχών καθώς και να απομακρυνθεί ο φασίστας μπράβος από τη φοιτητική λέσχη» όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους.

Ωστόσο, όπως πάντα καταγγέλλουν, συνάντησαν όχι μόνο «μπράβους», εννοώντας προφανώς προσωπικό της φύλαξης του Πανεπιστημίου, αλλά και έναν καθηγητή/συγκλητικό, ο οποίος γρονθοκόπησε φοιτητή.

Δείτε το video που μαγνητοσκόπησαν οι ίδιοι φοιτητές:

Όπως τονίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι στην ανακοίνωση τους, «η συγκεκριμένη πρυτανεία του Μήτκα όχι μόνο μπορεί να συνεδριάζει μόνο κρυφά και είναι πλήρως απονομιμοποιημένη αλλά πλέον μπορεί να υπάρχει μόνο χτυπώντας και τρομοκρατώντας. Ο πρύτανης κλείνει τα μάτια στο προηγηθέν συμβάν, απαξιώνει τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων και αποκαλεί τους φοιτητές φασίστες».

Οι φοιτητές ζητούν τέλος την παραίτηση της πρυτανείας, τη μη εφαρμογή του ψηφισμένου πολυνομοσχεδίου, την απομάκρυνση του προσωπικού φύλαξης τον οποίο κατηγορούν ότι είναι «φασίστας», ανοιχτές διαδικασίες συγκλήτου και δικαίωμα παρέμβασης των φοιτητών σε αυτές.

Η απάντηση του καθηγητή:

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Τοπογράφων του ΑΠΘ, Κώστας Τοκμακίδης, μίλησε στο ραδιόφωνο του News 24/7 στους 88,6 για το περιστατικό.

Ο ίδιος χαρακτηριστικά είπε:

“Εγώ ήμουν για μια συνάντηση με τον αντιπρύτανη οικονομικών. Τελειώνοντας τη συνάντηση ήταν περίπου 30 φοιτητές που προπηλάκιζαν και χειρονομούσαν εναντίον του πρύτανη. Κάθισα σε μια άκρη και παρακολουθούσα τι γίνεται, ήταν ένας φοιτητής και μια φοιτήτρια που τραβούσαν βίντεο και τους παρακάλεσα να τα κλείσουν. Απομακρύνθηκαν αφού μου είπαν “ποιος είσαι εσύ”; Το τηλέφωνο μου το είχα σε τέτοιο ύψος που δεν μπορούσα να τραβήξω βίντεο και ένας από τους φοιτητές μου άρπαξε το κινητό, του είπα θέλω το κινητό τρεις φορές, δεν μου το έδωσε και προσπάθησα να το πάρω και εκείνη την ώρα μου έδωσε μια μπουνιά στο αριστερό ζυγωματικό. Για να μην πιαστούμε στα χέρια οι φύλακες και ο πρύτανης με πήγαν στο γραφείο. Εκεί κάθισα σε ένα γραφείο για να ηρεμήσω και πήρα το 100. Τότε μπήκαν φοιτητές, αναποδογύρισαν το γραφείο και κόψανε το καλώδιο. Απειλούσαν ότι θα με πετάξουν από το παράθυρο. Αριστερά από την μύτη μου έφαγα και δεύτερη μπουνιά. Σε αυτή τη φάση πρέπει να σηκώθηκα εγώ εκείνη τη στιγμή, δεν είχα αίσθηση πλέον, το στόμα μου είχε ξεραθεί τελείως, ήμουν εκτός εαυτού.

Είναι μια ομάδα αριστερών αναρχικών φοιτητών που θέλουν να συμμετέχουν και να διαλύουν όποτε θέλουν, αυτό όμως είναι παράνομο, δεν είναι παραδεκτό από το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Αυτοί είναι ανώνυμοι και μας βρίσκουν αντίθετους, δεν μπορεί μια μικρή μειοψηφία φοιτητών να επιβάλλει το δικό τους με το έτσι θέλω. Έχω κάνει καταγγελία στην αστυνομία αύριο θα πάω στον ιατροδικαστή για εξέταση, η μήνυση είναι κατ αγνώστων, θέλω να πιστεύω ότι είναι φοιτητές”.

Φοιτητής από τη δική του μεριά, είπε:

“Εδώ και κάποιες μέρες διεκδικούμε τη δυνατότητα να έχουμε μια παρέμβαση στα θέματα της συγκλήτου. Αυτό που γίνεται τις τελευταίες βδομάδες, όταν μαθαίναμε τυχαία ότι γίνεται σύγκλητος, προσπαθούσαμε να παρέμβουμε. Αυτό έγινε δύο φορές την προηγούμενη βδομάδα. Πήγαμε να διαμαρτυρηθούμε γιατί η σύγκλητος έγινε κρυφά την Κυριακή. Υπάρχουν και φύλακες από σεκιούριτι και οι διοικητικοί, νομίζω ότι αυτή τη φορά ήταν διοικητικοί.

Οι τόνοι είχαν ανέβει από τις προηγούμενες φορές καθώς οι καθηγητές λέγαν ότι τους έχουμε ομήρους, εμείς λέγαμε στους διοικητικούς θα κάνετε σύγκλητο με εμας. Εμείς τους λέγαμε να αποχωρήσουμε μαζί. Μάλλον έσπασαν τα νεύρα της πρυτανείας και μας αντιμετώπισαν πολύ πιο επιθετικά αυτή τη φορά, Με το που μπήκαμε ο πρύτανης άρχισε να μας φωνάζει “τραμπούκους” και “φασίστες”. Κάποιοι καθηγητές παρεκτράπηκαν και κάποιος που θεώρησε ότι του παίρνουμε το κινητό έφτασε στο σημείο να χτυπήσει και φοιτητή. Είναι κρίμα που όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς να ζητάμε κάτι παράλογο. Εμείς εδώ και 4 χρόνια έχουμε προσπαθήσει να βάλουμε διάφορα ζητήματα στις συγκλήτους. Ενώ είχαμε καταθέσει στην πρυτανεία αποφάσεις, διαρκώς υπεκφεύγει μέχρι που σήμερα ο πρύτανης μας είπε ότι δεν πρότεινε να διώξει εργαζόμενο για κάτι που του λέμε εμεις. Επίσης, μας είπε ότι δεν είναι διατεθειμένος να ακούσει αιτήματα φοιτητών, θέλει να ακούει αυτούς που θέλει να ακούει.

Αν έχουμε μήνυμα να στείλουμε είναι ότι δεν είμαστε εμμονικοι, δεν θέλουμε να χαλάμε τις μέρες μας και τις εξεταστικές μας, θέλουμε να μπορούν να εισακουστούν τα αιτήματα μας και να ασκούμε κοινωνική πίεση στις συγκλήτους. Για εμάς είναι επιλογή της πρυτανείας αυτό που γίνεται, μακάρι να λήξει με ένα τρόπο που να μπορούμε να εισακουόμαστε”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα