Καταλήψεις για τη Μακεδονία σε όλη τη χώρα – Αντιφασιστικά καλέσματα

Καταλήψεις για τη Μακεδονία σε όλη τη χώρα – Αντιφασιστικά καλέσματα
agriniopress.gr

Ολοένα και περισσότερα σχολεία βάζουν "λουκέτο" σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Σκοπιανό, την ώρα που μαθητές καλούν σε αντιφασιστικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια. Καθηγητής στις Σέρρες προσπάθησε να αποτρέψει κατάληψη.

Μαθητικές καταλήψεις για το Μακεδονικό πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες σε αρκετά σχολεία της χώρας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, προκαλώντας ισχυρές αντιπαραθέσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κάνει ανοιχτά λόγο για δάκτυλο της Χρυσής Αυγής πίσω από τις καταλήψεις: «το τελευταίο διάστημα, φασίστες της ΧA προσπαθούν να διοχετεύσουν το εθνικιστικό δηλητήριό τους σε μαθητές και σε σχολεία. Με μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα μαθητών, με τοποθετήσεις στελεχών τους και με ‘απεσταλμένους’ τους έξω από σχολεία, καλούν απροκάλυπτα τους μαθητές σε κινητοποιήσεις με το πρόσχημα των εθνικών θεμάτων, ενώ στην πραγματικότητα θέλουν να σπείρουν τον διχασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα προκειμένου να καταγράψουν δυνάμεις ως δικές τους» τονίζει.

Στην ίδια γραμμή και η ΟΛΜΕ κάνει λόγο για στοχοποίηση καθηγητών (π.χ. Βέροια), σχολεία (π.χ. Γέρακας) και ολόκληρες ΕΛΜΕ (π.χ. Ε’ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης) που αντιστέκονται στις καταλήψεις και καλεί τους εκπαιδευτικούς «να αποκαλύψουν το φασιστικό και εθνικιστικό σχεδιασμό και τους κινδύνους που φέρνει, συζητώντας και για τη διεκδίκηση των σημερινών μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων της νέας γενιάς».

Η «Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας» κάλεσε όλους τους μαθητές σήμερα στις 12 το μεσημέρι σε συλλαλητήριο στα Προπύλαια, ενάντια στις «εθνικιστικές καταλήψεις» για τη Μακεδονία.

Ταυτόχρονα όμως ολοένα και περισσότερα σχολεία βάζουν “λουκέτο” σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Σκοπιανό…

Θεσσαλονίκη: Με πανό και σημαίες οι μαθητές στους δρόμους

Μαθητές από διάφορα σχολεία βρίσκονται στους δρόμους για τις συγκεντρώσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, μαθητές κινούνταν επί της Λαγκαδά με πανό και ελληνικές σημαίες. Η ίδια εικόνα και στις Δωδεκαόροφες. Στις 11.00 το πρωί ξεκίνησε στο άγαλμα Βενιζέλου η πρώτη συγκέντρωση και η δεύτερη στον Λευκό Πύργο την ίδια ώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης μόνο στη δυτική Θεσσαλονίκη 50 σχολεία – γυμνάσια, λύκεια, ΕΠΑΛ, πραγματοποιούν κατάληψη.

Στην ανατολική Θεσσαλονίκη εκτιμάται, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ότι σήμερα στο 30% των σχολείων από τα συνολικά 170 είτε πραγματοποιείται κατάληψη είτε οι μαθητές έχουν προχωρήσει σε αποχή, προκειμένου να συμμετέχουν στις δύο προγραμματισμένες συγκεντρώσεις.

Στον χορό των καταλήψεων μπήκαν και οι μαθητές του 4ου και 5ου Λυκείου Καλαμαριάς. Σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «συμβολική πράξη αντίστασης στο ξεπούλημα της Μακεδονίας και την πρωτοφανή παραχάραξη της ιστορίας».

Ανάλογη εικόνα με καταλήψεις στα σχολεία καταγράφεται και σε πολλούς νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Μαθητές θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αλεξάνδρεια, Νάουσα, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Κρύα Βρύση, Κατερίνη και Σέρρες.

“Μακεδονία Γη Ελληνική”

Με σύνθημα “Μακεδονία Γη Ελληνική” οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου της Λαμίας, προχώρησαν σήμερα σε κατάληψη του σχολείου τους. Παράλληλα έδωσαν στον διευθυντή τους μία σειρά από άλλα αιτήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους στο σχολείο.

tvstar.gr

tvstar.gr

Σημειώνεται ότι σε χθεσινή συνάντηση με τον διευθυντή του σχολείου, όταν οι μαθητές ρωτήθηκαν αν αντιμετωπίζουν προβλήματα απάντησαν αρνητικά…

Καταλήψεις σε σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας

Υπό κατάληψη τελούν σήμερα και Γυμνάσια και Λύκεια του Αγρινίου και γύρω περιοχών. Μαθητές ήταν από το πρωί έξω από τα σχολεία τους, ανεβασμένοι στα κάγκελα και τραγουδούσαν το «Μακεδονία ξακουστή».

Ειδικότερα, υπό κατάληψη τελούν τα 2ο, 4ο, 6ο και 7ο Γυμνάσια Αγρινίου, το 2ο Λύκειο Αγρινίου, τα Γυμνάσια Καινουργίου, Νεάπολης, Παραβόλας, Παλαίρου, το Λύκειο Παναιτωλίου και το ΕΠΑΑ Βόνιτσας.

Να σημειωθεί πως έξω από σχολεία του Αγρινίου βρίσκονται από νωρίς το πρωί μέλη του ΚΚΕ, που μοίραζαν φυλλάδια στους μαθητές και έρχονταν σε συζήτηση μαζί τους, εξηγώντας τους για ποιον λόγο δεν πρέπει να κάνουν κατάληψη με αυτό το αίτημα.

agriniopress.gr

Υπό κατάληψη σχολεία στην Ξάνθη

Υπό κατάληψη τελούν από το πρωί της Πέμπτης σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ξάνθη.

Τα σχολεία συμμετέχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση μαθητών με θέμα το Μακεδονικό.

Μαθητές έχουν τοποθετήσει αλυσίδες, λουκέτα, ελληνικές σημαίες και κάδους σκουπιδιών στις εισόδους σχολείων της περιοχής

XanthiNea.gr

Σέρρες: Γυμνασιάρχης έσπασε τζαμαρία για να σταματήσει κατάληψη

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κίνηση Γυμνασιάρχη στην Πρώτη Σερρών να σπάσει τζαμαρία του σχολείου με γλάστρα, προκειμένου να σταματήσει η κατάληψη, σύμφωνα με όσα αναφέρει το STAR Βόρειας Ελλάδας.Κατά το περιστατικό δε σημειώθηκαν τραυματισμοί.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Λάζαρος Ανδρεάδης, επιβεβαίωσε την πράξη του Γυμνασιάρχη και την απέδωσε στην κακιά στιγμή. Ο Γυμνασιάρχης δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι και αυτή την ώρα.

Καταλήψεις σε Λέσβο και Λήμνο

Τα 20 από τα 56 συνολικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Μυτιλήνη και Λήμνο παραμένουν σήμερα κλειστά με τους μαθητές να διαδηλώνουν εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών και για άλλα «εθνικά» όπως τα αποκαλούν θέματα.

Μικρές πορείες μαθητών πραγματοποιήθηκαν στη Μυτιλήνη και στην Καλλονή. Την ίδια ώρα κανένα σχολείο δεν έχει κλείσε στη Χίο, στη Σάμο και στην Ικαρία.

Σήμερα το πρωί με ανακοίνωσή τους μερίδα μαθητών της Μυτιλήνης κάλεσαν τους συμμαθητές τους και τους καθηγητές τους «να γυρίσουν την πλάτη στην εθνικιστική φιέστα που σκοπό έχει να θεριέψει το κτήνος του φασισμού».

lesvospost.com

lesvospost.com

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα