ΚΕΘΕΑ: Να 'κατέβουν' τώρα από το διαδίκτυο τα καρέ των οροθετικών που διαπομπεύθηκαν

ΚΕΘΕΑ: Να 'κατέβουν' τώρα από το διαδίκτυο τα καρέ των οροθετικών που διαπομπεύθηκαν

Το ΚΕΘΕΑ ζητά να μπει τέρμα στην ατίμωση των οροθετικών γυναικών που είχαν διαπομπευτεί επί υπουργίας Λοβέρδου, με διαγραφή των φωτογραφιών τους από το διαδίκτυο

Με ανακοίνωση του το ΚΕΘΕΑ ζητά να διαγραφούν από το διαδίκτυο όλες οι φωτογραφίες των οροθετικών γυναικών που είχαν διαπομπευτεί πριν από τέσσερα χρόνια, η των οποίων άρχισε την Τρίτη 15 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα το ΚΕΘΕΑ ανακοινώνει:

ADVERTISING

"H δίκη των οροθετικών γυναικών που άρχισε χθες φέρνει ξανά στο προσκήνιο μια άκρως ντροπιαστική ιστορία για το σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος μας: τη στοχοποίηση και τον εξευτελισμό μιας ομάδας περιθωριοποιημένων και πολλαπλά επιβαρυμένων γυναικών στον βωμό της πολιτικής σκοπιμότητας, παραμονές της εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου 2012. Ιατρικό απόρρητο, ατομικά δικαιώματα και ανθρώπινη αξιοπρέπεια συνετρίβησαν σε πανελλήνια μετάδοση, στο όνομα «της προστασίας της δημόσιας υγείας».

Τέσσερα χρόνια μετά οι γυναίκες αυτές, με ανεξίτηλο το στίγμα της διαπόμπευσης στη ζωή και την ψυχή τους, έρχονται ξανά πρόσωπο με πρόσωπο με την ελληνική δικαιοσύνη.  Δεν βρίσκονται όλες στο ειδώλιο: πέντε από αυτές έχουν φύγει από τη ζωή ανάμεσά τους και η Κατερίνα που οδηγήθηκε στην αυτοχειρία. Έχει επίσης μεσολαβήσει η κατάργηση της βάρβαρης και οπισθοδρομικής υγειονομικής διάταξης 39Α, η μετατροπή του βαθμού δίωξής των γυναικών από κακούργημα σε πλημμέλημα, η δημόσια συγνώμη από πλευράς ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ωστόσο, ο εξευτελισμός  και η παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών συνεχίζεται: Οι φωτογραφίες με τις οποίες έγινε η δημόσια διαπόμπευσή τους, αφού δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ελληνική Αστυνομία, παραμένουν αναρτημένες σε διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.  Ανεξάρτητα από την έκβαση της δίκης, δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ καμία αποκατάσταση για τις γυναίκες αυτές και τους δικούς τους, όσο οι φωτογραφίες της ντροπής συνεχίζουν να βρίσκονται σε κοινή θέα, ποινικοποιώντας την ασθένεια και καταπατώντας τα δικαιώματά τους.

Η πολιτεία οφείλει να παρέμβει άμεσα ώστε να "κατέβουν" όλες οι φωτογραφίες των γυναικών από το διαδίκτυο.

Να σταματήσει τώρα η ατίμωση των οροθετικών γυναικών".

Θυμίζουμε πως η δίκη των οροθετικών γυναικών άρχισε χθες ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου. Οι γυναίκες είχαν συλληφθεί ως "παράνομα εκδιδόμενες", είχαν υποχρεωθεί σε εξετάσεις και είχαν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία τους, βάσει διάταξης του τότε υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, η οποία είχε αναφορά σε αναγκαστικό νόμο του 1940 σχετικά με τον "περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων".

Στο εδώλιο του δικαστηρίου ήταν παρούσες οι τέσσερις από τις 11 συνολικά κατηγορούμενες, που είναι αντιμέτωπες για τα πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κατά συρροή και της παράβασης του νόμου περί εκδιδόμενων γυναικών. Τρεις από τις γυναίκες που περιλαμβάνονται στην δικογραφία δεν βρίσκονται στην ζωή.

Στο πλευρό των κατηγορουμένων βρέθηκε και κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισής τους, ο σημερινός πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, ζήτησε συγγνώμη από τις γυναίκες για την "διαπόμπευσή τους με την δημοσιοποίηση των φωτογραφιών τους και των στοιχείων τους τον Απρίλιο του 2012".

Όπως ανέφερε ο κ. Ρόζενμπεργκ: "Είναι υποχρέωσή μου να πω δημοσίως ένα συγγνώμη για τη συμπεριφορά και μεταχείριση του ΚΕΕΛΠΝΟ στις γυναίκες αυτές. Πρόκειται για παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Η διάγνωση οροθετικότητας είναι εντελώς απόρρητη και δεν μπορούν να δοθούν χωρίς άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων".

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 21 Νοεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Θ. Ροζενμπεργκ: Συγγνώμη για τη διαπόμπευση. Παραβιάστηκαν τα δικαιώματά σας

Υπόθεση διαπόμπευσης: Στο εδώλιο 11 οροθετικές γυναίκες

Ξεκινά η δίκη για τις οροθετικές που διαπομπεύθηκαν επί Λοβέρδου

SHARE:

24Media Network