Κικίλιας: “Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία”

Κικίλιας: “Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία”
Τάξη δημοτικού σχολείου AP

"Eπειδή χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία για ασθενείς με κορoνοϊό, μεταφέρουμε περιστατικά no covid σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών" είπε ο υπουργός Υγείας - Συνέστησε αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία στην περίπτωση που η επιδημιολογική εικόνα συνεχίσει να επιδεινώνεται ραγδαία άφησε το βράδυ της Πέμπτης 12/11 ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Όπως είπε μιλώνταςσε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και δεν αποκλείεται να υπάρξει σχετική εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχουν γίνει για την ενίσχυση των νοσοκομείων με προσθήκη κλινών COVID και ΜΕΘ, με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα όπου η κατάσταση είναι δραματική.

O υπουργός Υγείας σημείωσε ότι εδώ και καιρό το κράτος παίρνει ΜΕΘ από ιδιωτικά νοσοκομεία για να ανακουφίσει το ΕΣΥ: «Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων μάς συμβούλευσαν ότι δεν πρέπει να αναμειχθούν κλινικές Covid και no Covid κι επειδή χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερες ΜΕΘ, μεταφέρουμε περιστατικά no covid σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών», ανέφερε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε δε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ΜΕΘ είναι για ανθρώπους που νοσηλεύονται για άλλες ασθένειες ή τροχαία παρά για Covid.

Μάλιστα, είπε ότι έχει δώσει την έγκριση στο ΕΚΑΒ, αν κι εφόσον χρειαστεί, να γίνονται και αεροδιακομιδές σε ειδικές κάψουλες από τη Βόρεια προς τη Νότια Ελλάδα.

Όμως, επισήμανε ότι όλοι οι νομοί της χώρας κι όχι μόνο η Θεσσαλονίκη, πιέζονται από την αυξητική διασπορά του κορονοϊού και τόνισε ότι όσες μονάδες εντατικής θεραπείες κι αν ανοίξουν, δε θα είναι αρκετές, αν οι πολίτες δεν τηρούν τα μέτρα για να προστατεύσουν τους ηλικιωμένους και τις υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Σε ερώτηση σχετικά με το ποιο είναι το όριο των κρουσμάτων για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ο υπουργός Υγείας έφερε ως παράδειγμα το Ισραήλ, το οποίο άρχισε να αίρει τα μέτρα στα 500 ημερήσια κρούσματα. «Το Ισραήλ που έχει ανάλογο πληθυσμό με την Ελλάδα, περίπου 8,5 εκατ. κατοίκους, στις 24 Σεπτεμβρίου που επέβαλε καθολικό lockdown, είχε 11.500 κρούσματα και στις 18 Οκτωβρίου έπεσε κάτω από τα 500 κρούσματα και σιγά σιγά άρχισε να αίρει τα μέτρα», υπογράμμισε.

Ο ίδιος συνέστησε αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων και αποφυγή των περιττών μετακινήσεων για να μην αυξηθεί περαιτέρω η πίεση στο σύστημα υγείας σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο.


Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα