Κικίλιας: Ισχυρή η ενίσχυση του ΕΣΥ λόγω κορονοϊού

Κικίλιας: Ισχυρή η ενίσχυση του ΕΣΥ λόγω κορονοϊού
Ο Βασίλης Κικίλιας Eurokinissi

Ο Υπουργός Υγείας τόνισε στη Βουλή τα σημαντικά βήματα που έγιναν για την αναχαίτιση της επιδημίας και παρουσίασε το πρόγραμμα "Νοσοκομεία 2020"

Στις σημαντικές κινήσεις που έγιναν προκειμένου το Εθνικό Σύστημα Υγείας να οχυρωθεί έναντι της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και τα οποία αποτελούν παρακαταθήκη για την ενίσχυση του, τόνισε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή. Αναφέρθηκε στις περίπου 5000 προσλήψεις οι οποίες ολοκληρώνονται σταδιακά, ενώ σημείωσε και τις επόμενες κινήσεις μέσω του προγράμματος Νοσοκομεία 2020

Ειδικότερα ο κ. Κικίλιας ανέφερε τα εξής:

Αυξήθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ από 565 σε 1017που αναλογούν σε 840 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 145 στις ιδιωτικές κλινικές και 32 στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτές οι 352 ήταν κλίνες Covid-19, εκ των οποίων οι 349 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και 67 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας που αναβαθμίστηκαν σε ΜΕΘ. Στόχο είναι να φτάσουμε τις 1200 ΜΕΘ μέχρι τέλος του έτους, προσεγγίζοντας έτσι για πρώτη φορά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες.

Προχωρά βάσει σχεδιασμού, η άμεση κατασκευή νέων ΜΕΘ και η λειτουργική αναμόρφωση ήδη υπαρχουσών, σε μια σειρά από νοσοκομεία, όπως στο “ΚΑΤ”, “Ευαγγελισμό”, “Σωτηρία”, “Παπανικολάου”, στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία Πατρών, Ηρακλείου και Λάρισας. Έχει ήδη ληφθεί απόφασή μ βάση την οποία έχει οριστεί ως επιστημονική υπεύθυνη για τη δημιουργία νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ και στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» κ. Αναστασία Κοτανίδου, η οποία θα συνεπικουρείται από εξαιρετικούς επιστήμονες.

Ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. με νέο προσωπικό, το οποίο έχει ήδη ξεπεράσει τις 4.000. Χθες ήταν 4.150 – 495 ιατροί, 2085 νοσηλευτικό και 1.570 λοιπό προσωπικό – όταν ο αρχικός προγραμματισμός μιλούσε για 2.000. Οι εγκρίσεις ξεπερνούν πια τις 5.000. Δέσμευση της Κυβέρνησής είναι να μονιμοποιηθούν στο ΕΣΥ όλοι οι επικουρικοί νοσηλευτές, ενώ βρίσκονται στο τελικό στάδιο πρόσληψης 942 μόνιμοι ιατροί.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ 2020

Σχετικά με τα επόμενα βήματα ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι “Έχουμε εκπονήσει μακροπρόθεσμο σχέδιο δράσης από τον προηγούμενο Ιανουάριο. Οι βασικές του γραμμές δεν αλλάζουν. Με την εμπειρία που αποκτήσαμε θα είμαστε ακόμα καλύτεροι”

Ειδικότερα:

Πρώτον, περισσότερες ΜΕΘ και ΜΑΦ.

Δεύτερον, νέο προσωπικό στο ΕΣΥ.

Τρίτον, περισσότεροι εμβολιασμοί για H1N1. Το 2019 εμβολιάστηκαν 1.000.000 παραπάνω συμπολίτες μας από το 2018 και φέτος υπάρχει η φιλοδοξία για ακόμη περισσότερους.

Τέταρτον, επιμορφωτικά σεμινάρια με χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας σε ιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό. Πέμπτον, αξιολόγηση διοικήσεων, διευθύνσεων και δομών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα