Κίνδυνος παραγραφής για τα πλημμελήματα της Χρυσής Αυγής

Κίνδυνος παραγραφής για τα πλημμελήματα της Χρυσής Αυγής
Απο την εμφάνιση του Χρήστου Παππά στο Εφετείο τον Οκτώβριο του 2019. Eurokinissi

Πριν έξι χρόνια ξεκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Σήμερα, γίνεται όλο και πιο πιθανό το σενάριο παραγραφής των πλημμελημάτων, άρα και της επίθεσης κατά των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα το 2013.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος προς την παραγραφή των πλημμελημάτων που σχετίζονται με την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, έξι χρόνια μετά την ημέρα που ξεκίνησε η δίκη σε πρώτο βαθμό.

Ήταν 20η Απριλίου του 2015, όταν η ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού γέμιζε από τους εκατοντάδες παράγοντες της δίκης αλλά και ανθρώπους που ήθελαν να παρευρεθούν σε εκείνη την ιστορική στιγμή. Πορείες αλληλεγγύης από ενώσεις, οργανώσεις και τοπικούς παράγοντες είχαν κατακλύσει την περιοχή. Παρούσα όπως πάντα, η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του 34χρονου μουσικού που αποτέλεσε άνθρωπος – σύμβολο για το αντιφασιστικό κίνημα.

Ελάχιστοι από τους 68 κατηγορούμενους κάθισαν εκείνη την ημέρα στο εδώλιο, ανάμεσά τους ο Γ. Ρουπακιάς που ακόμη κρατείτο προσωρινά. Αντίθετα η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής δεν βρέθηκε στη δικαστική αίθουσα και εκπροσωπήθηκε από τους συνηγόρους της, τακτική που ακολούθησε άλλωστε καθόλη τη διάρκεια των 5,5 περίπου ετών, που διήρκησε η δίκη.

Έξι χρόνια μετά, η καταδίκη σε πρώτο βαθμό έχει πλέον γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των δικαστικών χρονικών και θα μείνει εγγεγραμμένη ως η «νίκη της δημοκρατίας κατά του ναζισμού», όπως χαρακτηριστικά δηλώθηκε ύστερα από την εκφώνηση της ετυμηγορίας.

Ωστόσο, όλα δείχνουν πως ο κώδωνας του κινδύνου που έκρουσαν από την πρώτη στιγμή οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής, δεν ήταν υπερβολή. Η καθαρογραφή της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων απέχει πολύ από την ολοκλήρωσή της, και ο ενδεχόμενος κίνδυνος παραγραφής για όλες τις πλημμεληματικές πράξεις το Σεπτέμβριο. Ανάμεσά τους και ολόκληρη η επίθεση κατά των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, αφού το δικαστήριο είχε μετατρέψει την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη για τους τρεις παθόντες, καταδικάζοντας τέσσερα άτομα.

Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί το σενάριο αυτό είναι -σύμφωνα με νομικές πηγές- η καθαρογραφή της απόφασης και στη συνέχεια ο διαχωρισμός ως προς τα πλημμελήματα, τα οποία παραγράφονται σύντομα, από τα κακουργήματα. Ο διαχωρισμός αυτός θα επιτρέψει την συντομότερη εκδίκαση μόνο των πλημμεληματικών πράξεων και έτσι θα αποφευχθεί η ενδεχόμενη παραγραφή.

Όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η πιθανότητα καθαρογραφής είναι ιδιαίτερα μικρή. Ο όγκος δεδομένων και εγγράφων που καλούνται η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη και ο γραμματέας της έδρας να συμπεριλάβουν στην απόφαση και τα οποία δεν υπάρχουν σε κάποια ψηφιακή μορφή αλλά μόνο χειρόγραφα, δεν επιτρέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών. Την ίδια ώρα, φαίνεται πως η δικαστική λειτουργός η οποία πλέον έχει λάβει τη θέση της στον Άρειο Πάγο, υπηρετεί κανονικά ως αντεισαγγελέας, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το χρόνο που έχει στη διάθεση της για να ολοκληρώσει τη σύνταξη της δικαστικής κρίσης.

Ο “άφαντος” Παππάς και η ασυλία Λαγού

Καμία εξέλιξη δεν έχει σημειωθεί πάντως, στην προσπάθεια εντοπισμού του Χρήστου Παππά, του άλλοτε ηγετικού στελέχους της Χρυσής Αυγής, ο οποίος λίγο πριν την έκδοση της απόφασης εξαφανίστηκε. Η έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης μέχρι σήμερα δεν έχει φέρει κάποιο αποτέλεσμα κι έτσι η χώρα μας και η ΕΛ.ΑΣ. εξακολουθούν να μένουν έκθετες, για την ως δια μαγείας εξαφάνιση του Νο 2 της Χρυσής Αυγής.

Ο Χρήστος Παππάς μετά το άκουσμα επί της ενοχής του για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης στις 7 Οκτώβρη, δεν έδωσε κανένα σημείο ζωής. Μέχρι και τη λήξη της συνεδρίασης, δύο εβδομάδες αργότερα, ο συνήγορος του συνέχιζε να αιτείται και να λαμβάνει ενεργό μέρος στη διαδικασία. Ιδιαίτερα στο στάδιο των αναστολών εκτέλεσης ποινής, ζήτησε από το δικαστήριο να μην στείλει άμεσα στη φυλακή το Χρ. Παππά, υποστηρίζοντας πως λόγω των διαδικασιών, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Εφετείου ο καταδικασθείς σε κάθειρξη 13 ετών, θα έχει ήδη εκτίσει την ποινή του. Με την απόρριψη του επίμαχου αιτήματος, έγινε γνωστό ότι ο καταδικασθείς για συμμετοχή και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, είχε εξαφανιστεί.

Ούτε και στην περίπτωση του Γ. Λαγού έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, έχει ξεκινήσει να εξετάζεται το ζήτημα της άρσης της ασυλίας του από την Επιτροπή Νομοθετικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, φαίνεται πως θα χρειαστούν μερικοί μήνες, προτού το αρμόδιο όργανο εκφράσει την κρίση του και μόνο εφόσον διαταχθεί η άρση ασυλίας, θα μπορέσουν να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για τη σύλληψη του Γ. Λαγού, για να εκτίσει την ποινή κάθειρξης 13 ετών και 8 μηνών που του έχει επιβληθεί.

Η πρώτη αποφυλάκιση

Τέσσερις μήνες μετά την απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών, παρά την αντίθετη εισήγηση του εισαγγελέα, προχώρησε στην αναστολή εκτέλεσης της ποινής του Νικ. Παπαβασιλείου, καταδικασθέντος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ο οποίος σχετίζεται με την επίθεση κατά του μπαρ Cointreau στην Πλατεία Αμερικής το Μάιο του 2013.

Το δικαστήριο αποφάσισε την επιβολή των περιοριστικών όρων της εμφάνισης κάθε πρώτη του μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, κάνοντας τον Νικ. Παπαβασιλείου τον πρώτο καταδικασθέντα της δίκης της Χρυσής Αυγής, που αποφυλακίστηκε.

Εν τω μεταξύ, αντίστοιχες αιτήσεις έχουν καταθέσει και άλλοι καταδικασθέντες, οι οποίες έχουν απορριφθεί. Τον ερχόμενο μήνα πάντως, έχει προσδιοριστεί για ανά συζητηθεί και ένα ακόμη αίτημα αναστολής, αυτή τη φορά του Γ. Τσακανίκα, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη έξι ετών για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ενώ πριν λίγο καιρό απορρίφθηκε κι άλλη αίτηση του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα