Κίνημα #MeToo: Δύο μηνύσεις, δεκάδες καταγγελίες

Κίνημα #MeToo: Δύο μηνύσεις, δεκάδες καταγγελίες
Shutterstock

Στα δάχτυλα του ενός χεριού περιορίζονται οι εισαγγελικές έρευνες που έχουν ξεκινήσει στην Αθήνα κι αυτές από μηνύσεις των θυμάτων. Η “"άθικτη" εγκύκλιος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τα μέχρι τώρα στοιχεία.

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξαν οι καταγγελίες της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία 23 χρόνια κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση, ταρακουνώντας ουσιαστικά όσα θεωρούνταν δεδομένα μέχρι σήμερα. Η κίνηση της αθλήτριας μπορεί σε προσωπικό επίπεδο να μην οδήγησε ενώπιον της Δικαιοσύνης τον κατονομαζόμενο παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, λόγω παραγραφής, ωστόσο αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσουν πλήθος καταγγελιών, ιδίως στον καλλιτεχνικό χώρο -αρχής γενομένης με τη Ζέτα Δούκα. Το κίνημα #MeToo, έφτασε πλέον και στην Ελλάδα, προκαλώντας πραγματικούς τριγμούς.

Θεατράνθρωποι, ηθοποιοί και σκηνοθέτες περιγράφονται άλλοτε ως θύτες και άλλοτε ως θύματα, στις καταγγελίες γυναικών και ανδρών που φτάνουν στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Οι περιγραφές των καταγγελλομένων ποικίλουν από ξυλοδαρμούς και περιστατικά ψυχολογικής βίας μέχρι ασελγείς πράξεις και βιασμούς. Καταγγελίες που στην πλειοψηφία τους, δεν καταλήγουν ως μηνυτήριες αναφορές και στις δικαστικές αρχές.

Βέβαια, ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου, όταν μεσουρανούσε η υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, έχει εκδώσει εγκύκλιο για το χειρισμό σεξουαλικών υποθέσεων, δίνοντας στις κατά τόπους Εισαγγελίες τον τρόπο που θα πρέπει να χειρίζονται τέτοιες καταστάσεις. Ωστόσο, φαίνεται πως μέχρι σήμερα αυτεπάγγελτη έρευνα δεν έχει διαταχθεί, παρά το γεγονός ότι ήδη στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται ότι οι εισαγγελείς επιβάλλεται να παρεμβαίνουν ταχύτατα για έρευνα “όταν αναφαίνονται έστω και ελάχιστα υποστασιακά στοιχεία τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων εγκλημάτων”, ενώ τους ενημερώνει ότι “οι ποινικώς αξιολογήσιμες συμπεριφορές εκδηλώνονται και αναπτύσσονται πολλές φορές με εκμετάλλευση της άωρης ηλικίας του θύματος, της ευάλωτης θέσης του από εργασιακή εξάρτηση, των ιδιαίτερων συνθηκών στους χώρους επαγγελματικής απασχόλησης, άθλησης, διάκρισης και ανέλιξης των αθλητών, στους χώρους των ιδρυμάτων, σχολών, καταλυμάτων, παραμονής προσφύγων και μεταναστών κλπ (…) επειδή σ’ αυτούς ευκολότερα μπορούν να δημιουργηθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις και να πετάγονται τα καθών πρόσωπα από ασφαλή θέση σε δυσχερέστερη και μειονεκτική κατάσταση για αντικατάσταση και διατήρηση του ερωτικού αυτοπροσδιορισμού και της γενετήσιας αυτοδιάθεσης τους.”

Μόλις δύο ανοιχτές υποθέσεις

Αντί λοιπόν, να συναντάμε πλήθος δικογραφιών, οι οποίες σχηματίζονται με τα “ελάχιστα υποστασιακά στοιχεία”, όπως αναφέρει ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, οι περιπτώσεις που απασχολούν τις αρχές μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Συγκεκριμένα, από την ημέρα που η Ζέτα Δούκα πρώτη αναφέρθηκε στην προσωπική της εμπειρία, μόλις δύο μηνυτήριες αναφορές έχουν κατατεθεί ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, αν και περισσότεροι από 30 πρώην και νυν ηθοποιοί κατήγγειλαν περιστατικά που άπτονται της ποινικής Δικαιοσύνης.

Η πιο πρόσφατη μήνυση έφτασε στις εισαγγελικές αρχές μόλις την περασμένη εβδομάδα και αφορά στην καταγγελία για βιασμό ενός 22χρονου τότε σπουδαστή του Εθνικού Θεάτρου, από συνομήλικό συμφοιτητή του, ο οποίος σήμερα είναι 36 ετών και συνεχίζει να είναι ηθοποιός, ενώ έχει στο ενεργητικό του δουλειές Τοτό στο θέατρο όσο και στην τηλεόραση. Το περιστατικό φέρεται κατά τη μήνυση, να έλαβε χώρα το 2006 σε διαμέρισμα του ηθοποιού, πράγμα που ισοδυναμεί πως η δικογραφία θα ερευνηθεί κανονικά, καθώς η υπό διερεύνηση πράξη δεν έχει παραγραφεί.

Ο γνωστός σκηνοθέτης

Σε αντίθεση δηλαδή, με τη δεύτερη μηνυτήρια αναφορά, η οποία όπως όλα δείχνουν έχει περάσει τα όρια της παραγραφής, καθώς τα περιγραφόμενα αδικήματα εμφανίζονται να έχουν τελεστεί το 1995 (πριν από 26 χρόνια), ενώ τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα παραγράφονται στα 15 έτη. Τη μήνυση υπέβαλε ο Β.Κ. που σήμερα κατοικεί στη Γερμανία, υποστηρίζοντας πως σε ηλικία 15 ετών κακοποιήθηκε σεξουαλικά, ενώ στη συνέχεια ερωτεύθηκε τον ίδιο του το θύτη.

Μηνυόμενος και καταγγελόμενος ως δράστης είναι θεατρικός σκηνοθέτης, γνωστός για την πορεία του στις τέχνες, στον οποίο έχει αναφερθεί και ο Ν.Σ., που παραχώρησε συνέντευξη στο 20/20mag. Ο τελευταίος δίχως να κατονομάζει το σκηνοθέτη, παραθέτει τα περιστατικά που έλαβαν χώρα και υποστηρίζει ότι προτίθεται να καταθέσει στις εισαγγελικές αρχές, αν και μέχρι σήμερα φαίνεται πως δεν έχει διαταχθεί αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση του.

Όσο για τις υπόλοιπες καταγγελίες που έχουν φτάσεις στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών για πειθαρχικό έλεγχο, με πρωταγωνιστές γνωστούς στο ευρύ κοινό ηθοποιούς, που κατονομάζονται ως δράστες κακοποίησης, σεξουαλικής και μη, δεν έχει υπάρχει καμία δικαστική διερεύνηση προς το παρόν. Οι ηθοποιοί που έχουν περιγράψει εγγράφως συγκεκριμένα γεγονότα, αναφέρονται σε σεξουαλικά αδικήματα, από προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, σεξουαλική παρενόχληση μέχρι και απόπειρα βιασμού, ωστόσο αναμένονται οι εξελίξεις για το κατά πόσο θα διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες στο προσεχές διάστημα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα