Κιβωτός του Κόσμου: Πληθαίνουν οι καταγγελίες – Οι υποθέσεις που ερευνούν οι Αρχές

Κιβωτός του Κόσμου: Πληθαίνουν οι καταγγελίες – Οι υποθέσεις που ερευνούν οι Αρχές
Κιβωτός του Κόσμου Facebook/@Κιβωτός του Κόσμου

Σοκαριστικές οι εξελίξεις στην υπόθεση της "Κιβωτού του Κόσμου", για τις συνθήκες διαβίωσης σε δομές της οργάνωσης. Άγνοια δηλώνει τόσο η ΜΚΟ, όσο και και η Δόμνα Μιχαηλίδου, που ζήτησε "να βγουν όλα στη φόρα".

Ολοένα και πληθαίνουν οι καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης στην “Κιβωτό του Κόσμου”, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική έρευνα από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής.

Η διερεύνηση ξεκίνησε ύστερα από σχετική καταγγελία που έγινε στον “Συνήγορο του Πολίτη” από ένα αγόρι 18 ετών σήμερα και πρώην τρόφιμο της δομής που κάνει λόγο για κακοποιητική συμπεριφορά και σεξουαλική κακοποίηση από ένα συγκεκριμένο άτομο της δομής. Τα περιστατικά αυτά, σύμφωνα με την καταγγελία, ξεκίνησαν να εκτυλίσσονται σε βάρος του πριν δύο χρόνια.

Έκτοτε, φαίνεται να “άνοιξε τον ασκό του Αιόλου“. Η έρευνα θα εστιάσει και στο αν υπάρχουν και άλλα θύματα όπως και άλλοι δράστες, καθώς το αγόρι φέρεται να έκανε λόγο για κακοποίηση και σε βάρος άλλων ανηλίκων.

Η “Κιβωτός του κόσμου” δηλώνει άγνοια για τα περιστατικά αυτά και σε ανακοίνωσή της διαβεβαιώνει ότι τα “καταδικάζει απερίφραστα”.

Καταλήγοντας, η “Κιβωτός του Κόσμου” δηλώνει πρόθυμη να βοηθήσει τις Αρχές για τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Νέες καταγγελίες για “άθλιες συνθήκες”

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της Καθημερινής φιλοξενεί μαρτυρίες τριών νέων που έζησαν σε δομές της Κιβωτού. Και οι τρεις περιγράφουν άθλιες συνθήκες με σκληρή εργασία, συνεχείς και βαρύτατες τιμωρίες, μεθοδική απόκρυψη όσων συνέβαιναν με σκηνοθετημένες δηλώσεις στα ΜΜΕ, αλλά και αποκλεισμό από τους οικείους και συγγενείς εκτός δομών.

Σε μία περίπτωση μάλιστα, νεαρός καταγγέλλει ότι και αυτός αντιμετώπισε σεξουαλική κακοποίηση από υψηλά ιστάμενο εργαζόμενο της δομής.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς, δήλωσε πως “δεν είχε φτάσει κάτι στα αφτιά μας, αν είχε φτάσει θα είχαμε κινηθεί άμεσα” και πρόσθεσε πως “όποιοι ήξεραν θα έπρεπε να ντρέπονται”. Τόνισε πως “πρέπει όλα να βγουν στη φόρα”.

Πάτερ Αντώνιος: “Κάποια παιδιά δεν μας συγχωρούν που πήραμε τη θέση των γονιών τους”

Ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου, εμπνευστής και δημιουργός της “Κιβωτού του κόσμου” πήρε θέση για τις καταγγελίες μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον Alpha. Ο ίδιος ανέφερε πως δεν γνωρίζει το όνομα του παιδιού που εμπλέκεται στην υπόθεση ούτε και μπορεί να σκεφτεί “ποιος μπορεί να είναι ο άνθρωπος που κατηγορείται”.

“Εμείς μάθαμε από ένα δημοσίευμα, τίποτα περαιτέρω δεν γνωρίζω” είπε συγκεκριμένα. “Δεν ξέρουμε το όνομά του, το επώνυμό του” είπε για το εν λόγω ανήλικο παιδί. Ωστόσο σε άλλο σημείο της συζήτησης είπε ότι “πάει” το μυαλό του σε ποιο παιδί μπορεί να έκανε την καταγγελία για κακοποίηση. Στις δηλώσεις του δήλωσε θλιμμένος “γιατί εμείς έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας, 25 χρόνια, στο παιδί που είναι σε ανάγκη και κίνδυνο”, και στη συνέχεια αναφέρθηκε στους χαρακτήρες των παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου.

Συγκεκριμένα δήλωσε: “Εμείς έχουμε και φιλοξενούμε παιδιά, τα οποία δεν είναι τα συνηθισμένα παιδιά, από παραβατικές οικογένειες, παιδιά μεγάλα σε ηλικία που έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους, παιδιά που δεν ήξεραν από όρια, παιδιά θέλουν να παραβατούν. Η Κιβωτός του Κόσμου με όλο το εξειδικευμένο προσωπικό της, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να θεραπεύσουμε το τραύμα της ψυχής αυτών των παιδιών από την απώλεια του φυσικού τους γονιού και αυτό είναι που πολλές φορές δεν μπορούν να συγχωρέσουν σε εμάς, ότι πήραμε τη θέση αυτή. Δεν πρόκειται να συγχωρέσουν ότι εμείς είμαστε στη ζωή τους και όχι οι γονείς τους”.

“Στον Κολωνό μαζί με τους παιδαγωγούς είναι 30 άτομα. Μιλήσαμε, τους μαζέψαμε και υποπτευόμαστε κι εμείς κάποια περιστατικά. Εννοείται ότι μεταξύ μας συζητήσαμε και καθίσαμε όλοι μαζί. Δεν έχει συμβεί κάτι”, είπε σε άλλο σημείο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα