Κορονοϊός και Θεία Κοινωνία: Τι κάνουν οι ορθόδοξες εκκλησίες στις άλλες χώρες

Κορονοϊός και Θεία Κοινωνία: Τι κάνουν οι ορθόδοξες εκκλησίες στις άλλες χώρες
Στιγμιότυπα από δοξολογία . Eurokinissi

Στη Ρωσία όχι μόνο δεν προτρέπουν τους πιστούς να γεμίσουν τις εκκλησίες αλλά δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να τις κλείσουν.

Μπορεί στην Ελλάδα η Ορθόδοξη Εκκλησία να διατείνεται ότι με τη Θεία Κοινωνία δεν μεταδίδεται ο κορονοϊός και να καλεί τον κόσμο στους ναούς, σε άλλα κράτη όμως οι ιερείς κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τους πιστούς από τον κίνδυνο μετάδοσης.

Με το πρώτο κρούσμα να κάνει την εμφάνισή του στη Ρουμανία στις 26 Φεβρουαρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία συντάχθηκε με το υπουργείο Υγείας της χώρας και τα μέτρα για την αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊου.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας καλεί τους πιστούς να ακολουθήσουν ευλαβικά τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και συστήνει σε όσους δεν νιώθουν καλά και φοβούνται οτι έχουν αρρωστήσει, να μην πηγαίνουν στην εκκλησία αλλά να παρακολουθούν την λειτουργία από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Επιπλέον, η εκκλησία καλεί τον κόσμο να μην φιλά τις εικόνες ενώ αναφορικά με τη θεία κοινωνία συμβουλεύει τους πιστούς να φέρνουν στην εκκλησία κουταλάκι από το σπίτι τους.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, μιλώντας στην εκπομπή «Εκκλησία και Ειρήνη» του τηλεοπτικού δικτύου «Ρωσία-24» υπογράμμισε ότι οι ρωσικές ενορίες σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας έχουν ήδη λάβει οδηγίες από τις τοπικές αρχές, και έχουν κλείσει, ενώ οι ακολουθίες δεν τελούνται.

Για το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας, ο Ρώσος Ιεράρχης τόνισε ότι «αν πρόκειται για ορισμένες απαγορεύσεις ή συστάσεις που θα υποχρεωθούμε να ακολουθήσουμε, τότε δεν αποκλείω τη δυνατότητα, για παράδειγμα, σε ορισμένες περιπτώσεις να χρησιμοποιηθούν κουτάλια μίας χρήσης για της Θεία Κοινωνία».

Πρόσθεσε, σύμφωνα με το orthodoxianewsagency.gr ότι αυτό συμβαίνει ήδη σε περιπτώσεις όπου ένας ιερέας επισκέπτεται σοβαρά άρρωστο άτομο με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα στο νοσοκομείο.

Κληθείς να απαντήσει αν θα κλείσουν εκκλησίες, είπε οτι «μέχρι στιγμής δεν εξετάζουμε μια τέτοια επιλογή, εκτός από τόπους όπου έχουν ήδη προκύψει προβλήματα και όπου απαιτείται επείγουσα δράση».
«Φυσικά, η Εκκλησία θα ανταποκριθεί στα αιτήματα που θα υποβάλουν οι αρμόδιες κρατικές δομές» υπογράμμισε.

Σε σαφώς διαφορετικό τόνο από αυτήν της Ιεράς Συνόδου είναι η ανακοίνωση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής για τον κορονοϊό και τα σχετικά μέτρα προφύλαξης.

Σε σχετικό κείμενο που δημοσιεύτηκε και το οποίο έχει την υπογραφή του αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, η προσέγγιση είναι πολύ πιο ρεαλιστική και πολύ πιο κοντά στα επιστημονικά δεδομένα.

Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι “συμβουλεύουμε όλους αυτούς που δεν αισθάνονται καλά να απέχουν από τις λειτουργίες μέχρι να πάρουν οριστική διάγνωση στα χέρια τους. Η τήρηση των βασικών βημάτων προφύλαξης όπως συνίσταται από τις υγειονομικές αρχές δεν είναι απλώς λογική αλλά και συνετή. Στην πραγματικότητα είναι μία πράξης αγάπης”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα