Κορονοϊός: 118 θάνατοι σε 4 εβδομάδες

Κορονοϊός: 118 θάνατοι σε 4 εβδομάδες
Διασωλήνωση ασθενούς με covid-19. AP

Ως ο πλέον θανατηφόρος μήνας από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα, αναδεικνύεται ο Σεπτέμβριος. Συναγερμός για την Αττική όπου εντοπίζονται τα 3 στα 4 νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, ο αριθμός των διασωληνώσεων και των θανάτων αποτελούν τους βασικούς δείκτες για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού. Δυστυχώς τα επίσημα στοιχεία που καταγράφονται, δείχνουν ότι η επιδημία καλπάζει και μέτρα όπως το κλείσιμο των περιπτέρων αποτελούν μια “χαλαρή” παρέμβαση, αναποτελεσματική. Να αναφέρουμε δε, ότι μέσα στο Σεπτέμβριο σημειώθηκαν 118 νέοι θάνατοι ενώ ο διασωληνωμένοι είναι 73 και οι νοσηλευόμενοι σε κλίνες ΜΕΘ 79. Επίσης το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική όπου χθες διαγνώστηκαν τα 3 από τα 4 νέα κρούσματα.

Συνολικά από την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί 384 θάνατοι συμπολιτών μας λόγω κορονοϊού. Στην πρώτη φάση, δηλαδή την άνοιξη και μέχρι τη λήξη της καραντίνας, οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές έφταναν κάτω των 190 ανθρώπων. Ο αριθμός αυτός όμως έχει υπερδιπλασιαστεί καθώς υπήρξε σημαντική διασπορά τού ιού στα μέσα του καλοκαιριού.

Ένα σημαντικό ποσοστό των θανάτων βέβαια αφορά σε συρροές όπως το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι αλλά και στην κλινική Ταξιάρχαι. Όμως κι αυτές οι δύο περιπτώσεις δείχνουν την επικινδυνότητα που εγκυμονεί η εξάπλωση της επιδημίας.

Με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, φαίνεται ότι δεν έχει σημασία ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων, αλλά η “αποτύπωσή” τους σε νοσηλείες και απώλειες ζωής. Σήμερα καταγράφονται πολλά νέα κρούσματα κορονοϊού λόγω της διενέργειας πολύ περισσότερων τεστ. Ίσως αν διενεργούνταν και την Άνοιξη ο ίδιος αριθμός ελέγχων, να έδειχνε επίσης αντίστοιχα πολλές διαγνώσεις. Αυτό τελικά δεν έχει όμως τόση σημασία όσο οι νέοι θάνατοι και οι διασωληνώσεις.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που επιδιώκεται ο έλεγχος της εξάπλωσης του κορονοϊού και γι’ αυτό ο ΕΟΔΥ έχει προχωρήσει σε ευρύτατους ελέγχους.

Από την άλλη χθες διαπιστώθηκε χαμηλός αριθμός τεστ πανελλαδικά, αν και ο αριθμός νέων κρουσμάτων δεν ήταν αδιάφορος. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σε ένα 24ωρο έγιναν μόλις 6104 τεστ. Αριθμός ιδιαίτερα χαμηλός σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου ήταν 269, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Επίσης από τα 257 εγχώρια κρούσματα, τα 23 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 συνδέονται με δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.

Τα 197 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 4, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 384 θάνατοι. Οι 142 (37.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και ά

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 73. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. Οι 17 (23.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επίσης 201 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα