Κορονοϊός: 20 νέα κρούσματα στο πλοίο "Ελ. Βενιζέλος" - Καραντίνα σε δήμο της Έδεσσας

Κορονοϊός: 20 νέα κρούσματα στο πλοίο "Ελ. Βενιζέλος" - Καραντίνα σε δήμο της Έδεσσας
EUROKINISSI

Για την κατάσταση στο πλοίο Ελ. Βενιζέλος που είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Πειραιά μίλησε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Καραντίνα σε ακόμη μια περιοχή, αυτή τη φορά στην Έδεσσα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε 81 νέα κρούσματα, καθώς και επιπλέον 20 νέα κρούσματα στο πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος", 40 συνολικά.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" επιβαίνουν 34 άτομα που αποτελούν το πλήρωμα του πλοίου και οι άλλοι 349 ναυτικοί διαφόρων εθνικοτήτων μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες.

ADVERTISING

Δύο από τα 20 άτομα που εντοπίστηκαν θετικοί και ήταν σε σοβαρότερη κατάσταση, ένας 72χρονος Ελβετός και ένας 34χρονος Ινδονήσιος μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο "Αττικόν".

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έχει πάρει δείγματα και από τους 383 επιβαίνοντες του πλοίου και τις επόμενες ώρες αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του τεστ.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε ναυλωθεί από εταιρεία της Μάλτας και Τούρκο ιδιοκτήτη να μεταφέρει στην Ισπανία 349 ναυτικούς μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες προκειμένου να επανδρώσουν άλλο πλοίο εκεί. Ωστόσο δεν μπόρεσε να καταπλεύσει εκεί λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβάλλει οι αρχές της Ισπανίας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Έτσι το πλοίο πήρε εντολή από την ναυλώτρια εταιρεία να μεταφέρει τα πληρώματα στην Τουρκία αλλά οι τουρκικές αρχές επέτρεπαν μόνο τους Τούρκους υπηκόους να αποβιβαστούν στο τουρκικό έδαφος, με αποτέλεσμα το πλοίο να παραμένει εδώ και καιρό έξω από το λιμάνι του Πειραιά περιμένοντας οδηγίες.

Σε καραντίνα η Φούστανη Εξαπλατάνου στην Έδεσσα

Σε καραντίνα τέθηκε η κοινότητα Φούστανης στην περιοχή της Έδεσσας κατόπιν απόφασης της Πολιτείας, εξαιτίας του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου της περιοχής, όπως ανακοίνωσε κατά την σημερινή συνέντευξη τύπου για τις εξελίξεις γύρω από την επιδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

H ανακοίνωση για την επιβολή καραντίνας της Κοινότητας Φούστανης Πέλλας λόγω κορωνοϊού COVID-19:

"Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου αποφασίζεται:

Την κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για λόγους Δημόσιας Υγείας της Κοινότητας Φούστανης, του Δήμου Αλμωπίας, της Π.Ε Πέλλας, της Περιφέρειας Κεντρικής  Μακεδονίας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVΙD-19.

Στο πλαίσιο της ανωτέρω απόφασης και προκειμένου για την υλοποίηση της δρομολογούνται τα κάτωθι μέτρα:

•   Προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων της Κοινότητας Φούστανης και την προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησης τους εκτός των διοικητικών ορίων της Κοινότητας Φούστανης.

•   Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Αλμωπίας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Κοινότητας Φούστανης και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

•   Λήψη μέριμνας από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον οικείο Δήμο Αλμωπίας για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των κτηνοτρόφων της Κοινότητας Φούστανης, στο πλαίσιο της προστασίας και παρακολούθησης της υγείας και καθημερινής φροντίδας των ζώων.

•   Λήψη μέριμνας από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον οικείο Δήμο Αλμωπίας για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των αγροτών στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών δραστηριοτήτων.

•   Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Κεντρικής Μακεδονίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί προς τον Δήμο Αλμωπίας.

•   Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Κεντρικής Μακεδονίας για την τήρηση του κατ’ οίκον περιορισμού και της προσωρινής άρσης της δυνατότητας μετακίνησης των κατοίκων εκτός των διοικητικών ορίων της Κοινότητας Φούστανης.

•   Αρμόδια αρχή για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι η Ελληνική Αστυνομία

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας για λόγους Δημόσιας Υγείας όπως ως άνω εξειδικεύτηκε, ισχύει από σήμερα Τετάρτη 01-04-2020 στις 20:00 μ.μ. και για δεκατέσσερις (14) ημέρες, ήτοι μέχρι την 14-04-2020 και ώρα 20:00, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση". 

Εξετάζεται λειτουργία παράλληλων Λαϊκών Αγορών

Ο Υφυπουργός αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας για την πλειοψηφία των πολιτών που συμμορφώνονται με τα μέτρα και είναι συνεργάσιμοι και ώριμοι, όπως επίσης και στην βελτίωση που παρατηρήθηκε στις ουρές σε ΑΤΜ τραπεζών και Λαϊκές Αγορές, στάθηκε σε εκείνη την μειοψηφία που λειτουργεί με όρους «μαγκιάς», τονίζοντας ότι δεν θα γίνουν ανεκτές οι συμπεριφορές τους με όσους κινδύνους ενέχουν για τους ίδιους και τους υπόλοιπους.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι για την προστασία ειδικά των κατοίκων των νησιών, απαγορεύονται πλέον εντελώς οι πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Αναφέρθηκε επίσης στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων που σημειώθηκαν στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελ.Βενιζέλος» που έχει αράξει έξω από το λιμάνι του Πειραιά και για την απομόνωση των επιβατών ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου που ανήκουν, δηλαδή υψηλού, μέτριου και χαμηλού κινδύνου.

Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Υφυπουργός ανέφερε ότι εξετάζεται η λειτουργία παράλληλων Λαϊκών Αγορών στις ίδιες περιοχές για να αποφεύγεται ο συνωστισμός, σημείωσε πως λαμβάνονται αποφάσεις για την χρηματοδότηση των τοπικών αυτοδιοικήσεων και την ενίσχυση της συνεργασίας με τον κεντρικό μηχανισμό, αφού σε καθημερινή βάση, 73.000 πολίτες δέχονται βοήθεια και σίτιση από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» σε 173 Δήμους της χώρας.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στις νέες προσφορές και παραλαβές απαραίτητου υγειονομικού υλικού που παραλήφθηκε σήμερα και στην προσφορά κλινών από ιδιωτικά νοσοκομεία για την ανακούφιση της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19
SHARE:

24Media Network