Κορονοϊός: Αποστολή φαρμάκων στο σπίτι λόγω καραντίνας

Κορονοϊός: Αποστολή φαρμάκων στο σπίτι λόγω καραντίνας
Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού Eurokinissi

Όσοι έχουν τεθεί σε περιορισμό μπορούν να "παραγγέλνουν" τα φάρμακά τους χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν.

Τη δυνατότητα αποστολής φαρμάκων στους ασφαλισμένους, που έχουν αναγκαστεί σε περιορισμό λόγω κορονοϊού και δεν μπορούν να μετακινηθούν, προβλέπει η πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του ιού. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 50, για τους επόμενους 4 μήνες, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της φαρμακευτικής αγωγής ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, καθώς και ασθενών που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό θα είναι δυνατή η αποστολή φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους, αυθημερόν, μέσω πιστοποιημένης εταιρείας ταχυμεταφοράς. 

Με απόφαση του ο ΕΟΠΥΥ θα καθορίσει τις λεπτομέρειες εφαρμογής, αλλά η ανάθεση θα μπορεί να γίνεται απευθείας, με μόνο κριτήριο τη χαμηλότερη αξία προσφοράς. 

Επίσης με τη νέα ΠΝΠ προβλέπεται και η επέκταση της ισχύος συνταγών και γνωματεύσεων για χρονίως πάσχοντες, με την έκδοση τους ηλεκτρονικά. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Άρθρο 49, μηνιαίες ή επαναλαμβανόμενες συνταγές, που αφορούν σταθερή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν οι χρονίως πάσχοντες και οι οποίες έχουν λήξει, από τη δημοσίευση της ΠΝΠ, ανανεώνονται για χρονικό διάστημα έως 3 μηνών και εκτελούνται έως τις 30.6.2020. 

Βάσει, λοιπόν, της διαδικασίας: Οι θεράποντες ιατροί μπορούν να επανεκδίδουν τη συνταγή, εφόσον το ζητήσουν οι ασθενείς τηλεφωνικά, μέσω φαξ, email ή SMS. Ακολουθώντας την πρακτική που ισχύει για τις άυλες συνταγές και για αυτές δεν απαιτείται έκδοσή φύλλου της συνταγής από τον θεράποντα ιατρό, ούτε τα συνοδευτικά έντυπα. Με την επανέκδοση της συνταγής από τον ιατρό, η συνταγή θα είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά στα φαρμακεία για υποχρεωτική εκτέλεση μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. 

Διευκρινίζεται ότι, σε περιπτώσεις σκευασμάτων που διατίθενται μετά από ατομική παραγγελία και ύστερα από την επανέκδοση της συνταγής, η παραγγελία διενεργείται με σχόλια στη συνταγή από τον θεράποντα ότι πρόκειται για «επαναλαμβανόμενη θεραπεία», η οποία, έως τις 30.6.2020, «επέχει θέση του προβλεπόμενου από την οικεία άδεια κυκλοφορίας ατομικού εντύπου οδηγιών, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων» (ειδικό κείμενο για τους ιατρούς). 

Για όσους παραλάβουν φάρμακα για λογαριασμό τρίτων, ισχύουν όσα γνωρίζουμε, δηλαδή πως οι συγγενείς α ́ και β ́ βαθμού και τρίτα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα, προσέχονται με τα απαραίτητα δικαιολογητικά ταυτοποίησής (ταυτότητα και Α.Φ.Μ.), φυσικά διαθέτοντας και τον κωδικό (barcode) της συνταγής. Απαραίτητη διευκρίνιση πως τα τρίτα πρόσωπα θα πρέπει να συμπληρώνουν στο φαρμακείο μια απλή υπεύθυνης δήλωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα