Κορονοϊός: Εισαγόμενα 6 στα 10 νέα κρούσματα – Ανησυχία στις υγειονομικές αρχές

Κορονοϊός: Εισαγόμενα 6 στα 10 νέα κρούσματα – Ανησυχία στις υγειονομικές αρχές
Αφίξεις επιβατών στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" Eurokinissi

Σε κλοιό κρουσμάτων από το εξωτερικό η χώρα. Προβληματίζει η διασπορά ανά τη χώρα τη στιγμή που αυξάνονται οι εισροές των τουριστών.

Στα 116 ανήλθαν το νέα κρούσματα κορονοϊού που εισήλθαν στην Ελλάδα από τις πύλες εισόδου της χώρας, αποτελώντας το 61% των συνολικών κρουσμάτων σε επίπεδο εβδομάδας, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 190. Μάλιστα το γεγονός ότι τα κρούσματα αυτά έχουν προκύψεις από δειγματοληπτικούς ελέγχους ή διαπιστώθηκαν σε τουρίστες που εκδήλωσαν συμπτώματα μέρες μετά την είσοδό τους στη χώρα, ανησυχεί έντονα τις υγειονομικές αρχές.

Θεωρείται βέβαια ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολλαπλάσιος και το ζητούμενο είναι να βρεθεί έστω ένας κατά προσέγγιση αριθμός και κυρίως το που βρίσκονται αυτά. Πάντως κατά μέσο όρο πλέον έχουμε πάνω από 20 κρούσματα τη μέρα με την πλειοψηφία να είναι από το εξωτερικό (ακόμη και αν δεν αφορούν ξένους υπηκόους), δείχνει ότι η ανησυχία είναι λογική.

Τις τελευταίες μέρες δε, διαπιστώσαμε ότι περιοχές όπως η Καβάλα ή η Θάσος όπου δεν είχαν σημειωθεί κρούσματα στο παρελθόν επιβεβαίωσαν σχετικές περιπτώσεις. Τα συγκεκριμένα παραδείγματα οδηγούν στην εκτίμηση ότι κρούσματα κορονοϊού μπορεί να εντοπιστούν τα επόμενα 24ωρα …παντού στη χώρα.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα οι έλεγχοι δεν φαίνεται πάντως να έχουν ενταθεί και συνολικά έχουμε καθημερινά αποτελέσματα από 5000 τεστ. Η δυναμικότητα του συστήματος υγείας είναι διπλάσια. Πάντως ο αριθμός είναι σημαντικός και σ αυτό αποδίδεται και ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε ασυμπτωματικά άτομα. Σχεδόν τα μισά από αυτά αφορούν σε επιβάτες πτήσεων.

Μεγάλη είναι επίσης η ανησυχία στα βόρεια σύνορα της χώρας, όπου η επιδημία του κορονοϊού καλπάζει. Μάλιστα χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Δεν έχει τελειώσει τίποτα. Σας καλώ και παρακαλώ να δείτε τι συμβαίνει γύρω μας στα Βαλκάνια, σε χώρες που όχι μόνο τα συστήματα τους υγείας αλλά και τα συστήματα πολιτικής προστασίας ήταν παράδειγμα για μας πριν ένα χρόνο που με εντολή του πρωθυπουργού ξεκινήσαμε την προσπάθεια για να φτιάξουμε δομές, κάθετες στην κοινωνία έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε κίνδυνο και διαχειριστούν την όποια κρίση».

Υπενθυμίζουμε ότι το απόγευμα της Τετάρτης ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανακοίνωσε 33 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Συνολικά τα εισαγόμενα κρούσματα είναι 24 καθώς 3 άτομα που έφτασαν πρόσφατα στη χώρα απευθύνθηκαν αυτοβούλως σε εργαστήριο για έλεγχο.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 3622.

Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 9. Τα τελευταία αυτά στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός δεν μοιάζει ιδιαίτερα επιθετικός, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί και να γίνει αν “χτυπήσει” ευπαθείς ομάδες.

Επίσης 121 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από το σύνολο των 3622 κρουσμάτων, 892 (24.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1946 (53.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 355190 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5786 (1.6%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 37853 (10.7%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 75 (0.2%) θετικά στον κορονοϊό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα