Κορονοϊός: Επικίνδυνο φλερτ με το "κόκκινο" για μία στις τρεις περιφέρειες της χώρας

Πολίτες με μάσκες σε νησί του Αιγαίου.

Τι θα συμβεί εν μέσω καλοκαιριού, αν μία περιοχή που έχει χαρακτηριστεί "πορτοκαλί" περάσει στο επίπεδο 4, δηλαδή στο "κόκκινο".

Η επιδημία καλπάζει και όπως δείχνουν τα στοιχεία τα κρούσματα κορονοϊού δεν φαίνεται να αποκλιμακώνονται. Χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ένα ιδιαίτερα δυσοίωνο στοιχείο: "σε 25 περιφερειακές ενότητες διαπιστώνεται επίπτωση μεγαλύτερη από 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους". Η αναλογία αυτή κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική όταν η επιδημία καλπάζει. Επίσης όταν τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τα 150 ανά 100.000 τότε αρχίζουν και σημαίνουν ηχηρά σήματα συναγερμού.

Ειδικότερα όπως σημείωσε ο υφυπουργός: "Ο επταήμερος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζει αύξηση σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας με 25 περιφερειακές ενότητες να έχουν επίπτωση μεγαλύτερη από 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάστηκαν από την αρμόδια Επιτροπή, η οποία αποφάσισε την επικαιροποίηση του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας ως εξής:

ADVERTISING

Οι περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Λάρισας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πορτοκαλί, στο επίπεδο 3.

Όπως και οι δήμοι Σαλαμίνας και Πάρου οι οποίοι ανεβαίνουν και αυτοί στο πορτοκαλί.

Επίσης, επίπεδο ανεβαίνουν και οι περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαΐας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίες μεταφέρονται στο κίτρινο επίπεδο, στο επίπεδο 2.

Στο ίδιο επίπεδο, δηλαδή στο κίτρινο, ανεβαίνουν και οι δήμοι Ικαρίας, Λέρου, Κύθνου, Λευκάδας, Μήλου, Σερίφου, Αντίπαρου και Χίου.

Τέλος, ο Δήμος Λειψών πέφτει επίπεδο και μεταφέρεται στο πράσινο, στο επίπεδο 1.

Παράλληλα, κατά την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, οι περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου έχουν κατηγοριοποιηθεί σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή για την ενίσχυση του testing λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου. Η κατάσταση σε αυτές τις έξι περιοχές επιβάλει από όλους μας εγρήγορση και μας θέτει σε συναγερμό".

Τι αλλάζει αν μια περιοχή από "πορτοκαλί" γίνει "κόκκινη"

Τα πράγματα σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας είναι ξεκάθαρα αν σε μια περιοχή η επικινδυνότητα λόγω του ιικού φορτίου αυξηθεί πολύ. Βέβαια ένα σημαντικός παράγοντας ο οποίος συνεκτιμάται με ιδιαίτερη αξία είναι η αναλογία νοσηλειών και θανάτων στο συνολικό πληθυσμό κρουσμάτων. Πάντως τα τοπικά lockdown είναι στο τραπέζι και μάλιστα ανεξάρτητα αν η συγκεκριμένη περιοχή σημειώνει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Ειδικότερα, με βάση τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα, για τα δύο υψηλότερα επίπεδα (πορτοκαλί και κόκκινο) προβλέπονται μέτρα Δημόσιας Υγείας σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας ή Δήμου και είναι τα εξής:.

Επίπεδο 3 – Πορτοκαλί

Σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας προβλέπονται τα πιο κάτω μέτρα:

Επικοινωνία και αναλυτική ενημέρωση των τοπικών αρχών για τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής

Ενεργοποίηση ειδικού κλιμακίου ΕΟΔΥ/Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να:

• αυξηθούν oι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για SARS-CoV-2

• πραγματοποιηθεί εντατική και επιτόπια ιχνηλάτιση

• πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα αυξημένος αριθμός εμβολιασμών

Επίπεδο 4 – Κόκκινο

Σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας προβλέπονται τα πιο κάτω μέτρα:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:00 μέχρι τις 06:00

Λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος:

• αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο

• φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών

• μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

- Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια

- Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής

Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως συναυλίες, live πάρτι, εμποροπανήγυρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια έως 6 άτομα.

Αναστολή οικοδομικών εργασιών.

Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες και γάμους με την παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από λειτουργούς.

Ήδη όπως αναφέραμε 6 περιοχές βρίσκονται πολύ κοντά στο να κοκκινίσουν, όμως δεν θα είναι οι μόνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη επικρατήσει με πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων να φέρουν το συγκεκριμένο στέλεχος κορονοϊού. Πολύ εύκολα λοιπόν ακόμη και από το επίπεδο 2 (κίτρινη περιοχή) μπορεί να περάσει σε συνθήκες που θα πρέπει να επιβληθούν σκληρά μέτρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός
SHARE:

24Media Network