Κορονοϊός: Η εβδομάδα που θα κρίνει το Lockdown

Κορονοϊός: Η εβδομάδα που θα κρίνει το Lockdown
Κλειστά μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Ύστατο μέτρο θεωρεί η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων την επιβολή νέου "απαγορευτικού" στην Αττική. Όμως το ενδεχόμενο είναι ιδιαίτερα πιθανό εάν μέσα στην εβδομάδα διαπιστωθεί περαιτέρω πίεση στο σύστημα υγείας.

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η τρέχουσα εβδομάδα για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού στην Αττική, με το ενδεχόμενο να αποφασιστεί ένα νέο “απαγορευτικό” να μη θεωρείται πλέον απίθανο. Μέλημα της Κυβέρνησης αποτελεί ο συγχρωτισμός στις μετακινήσεις, όμως αυτό δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να επιτευχθεί. Έτσι μια απόφαση για αυστηρότερα μέτρα αλλά ακόμη και κλείσιμο της εστίασης, είναι ήδη στο τραπέζι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναμένει τις επόμενες μέρες, στοιχεία για την μετακίνηση του πληθυσμού στην Αττική με τα Μέσα μαζικής Μεταφοράς, μετά και την επιβολή των μέτρων που ισχύουν από σήμερα.

Ένας σημαντικό δείκτης είναι η μετακίνηση με το μετρό, δηλαδή ο αριθμός των μετακινούμενων. Αυτό μπορεί εύκολα να το έχει στη διάθεσή της εφόσον βέβαια τις δοθεί.

Η επιβολή τηλεεργασίας στο 40% των υπαλλήλων αλλά και τα κυλιόμενα ωράρια προσέλευσης, λογικά πρέπει να αραιώσουν τις μετακινήσεις. Όπως επίσης και η μετακίνηση των ηλικιωμένων οι οποίες όμως μέχρι στιγμής περιορίζονται με τη μορφή συστάσεων.

Επίσης ο συνωστισμός στα μαγαζιά είναι ένα μεγάλο ζήτημα και γι’ αυτό ίσως να δούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα περισσότερα περιοριστικά μέτρα και δη στην εστίαση. Όπως βέβαια σημειώνουν κύκλοι των επιδημιολόγων, αυτό από μόνο του δεν πρόκειται να οδηγήσει σε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα. Η εστίαση είναι ένας ελεγχόμενος χώρος με συγκεκριμένο ωράριο. Τo ζήτημα είναι τι γίνεται αφού κλείσουν τα μαγαζιά.

Κανένας εφησυχασμός

Θα πρέπει ακόμη να αναφέρουμε ότι τα χαμηλότερα νούμερα νέων κρουσμάτων των τελευταίων ημερών δεν θα πρέπει να θεωρούνται ενθαρρυντικά. Απαιτείται αφενός μια διάρκεια στην επιβεβαίωση νέων κρουσμάτων και επίσης να σημειώσουμε ότι χθες Κυριακή 20/9 μπορεί να είχαμε 170 νέα κρούσματα αλλά όπως φαίνεται από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ έγιναν και σημαντικά λιγότερα τεστ. Ειδικότερα φαίνεται ότι χθες έγιναν μόνο 8200 τεστ.

Όσον αφορά στο σύστημα υγείας, η χθεσινή ανακοίνωση των 78 διασωληνωμένων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Πλέον οι διαθέσιμες ΜΕΘ στην Αττική για περιστατικά covid είναι πολύ λιγότερες από 20. Αυτό δείχνει την πίεση στο σύστημα υγείας.

Επίσης να μην ξεχνάμε και ότι χθες ανακοινώθηκαν 7 νέοι θάνατοι ενώ αργότερα κατέληξε και ένας 85χρονος στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας μετά από 2 μέρες νοσηλείας με υποκείμενα νοσήματα.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Σημαντική επίσης παράμετρος η οποία θα μελετηθεί ιδιαίτερα αυτή την εβδομάδα είναι η επίπτωση του ανοίγματος των σχολείων την προηγούμενη Δευτέρα. Ήδη ένας μικρός αριθμός σχολείων έχει κλείσει. Αυτό όμως που μπορούμε να σημειώσουμε είναι ότι ο ιός δείχνει αυξητικές τάσεις όσον αφορά στη μεταδοτικότητα στα παιδιά.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ περίπου 140 παιδιά βρέθηκαν θετικά μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα. Κάποια από τα παιδιά αυτά βέβαια μπορεί να αφορούν σε συρροές όπως στο ΚΥΤ της Λέσβου, όμως πολλά βρίσκονται στην Αττική.

Επίσης τα περισσότερα παιδιά από αυτά εννοείται ότι εκτέθηκαν στον ιό πριν ξεκινήσουν τα σχολεία όμως δεν παύει να ανησυχεί το γεγονός ότι μέσα σε μια βδομάδα τα κρούσμα στα παιδιά αυξήθηκαν κατά 17%, όταν συνολικά τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 14%. Επίσης 3 παιδιά νοσηλεύονται.

Η εξέλιξη των κρουσμάτων

Να αναφέρουμε ότι χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 170, εκ των οποίων 33 συνδέονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 15142 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 55.7% άνδρες. Τα 2591 (17.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6348 (41.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 7, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 338 θάνατοι. Οι 126 (37.3%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

Επίσης από την αρχή της επιδημίας 177 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα