Κορονοϊός: Κανένας νέος θάνατος στην Ελλάδα – 10 νέα κρούσματα

Κορονοϊός: Κανένας νέος θάνατος στην Ελλάδα – 10 νέα κρούσματα
Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας Eurokinissi

Αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού κατά 10 στην Ελλάδα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Τρίτης. Συνολικά έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 2642 κρούσματα και 146 θάνατοι.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 2642.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο δεν είχαμε κανέναν καταγεγραμμένο θάνατο με τον συνολικό αριθμό να παραμένει στους 146, 39, δηλαδή το 26,7%, ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται στην εντατική 35 ασθενείς, 8 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη και το 97 % έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω

Αξίζει να σημειωθεί ότι 81 ασθενείς, έχουν εξέλθει των ΜΕΘ.

Από το σύνολο των κρουσμάτων τα 598 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1317 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Έως σήμερα έχουν συνολικά ελεγχθεί 83750 κλινικά δείγματα.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος των Κινητών Ομάδων του ΕΟΔΥ για την ανίχνευση και τον έλεγχο πιθανών κρουσμάτων του Covid-19 με απόλυτη προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και σε εργαζόμενους μονάδων πρόνοιας. Ο αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας θα αποκαλύψει και κρυφές εστίες του ιού, σε ασυμπτωματικούς ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε άλλους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου. Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων θα περιλαμβάνει και αναγνώριση τέτοιων κρυφών ασυμπτωματικών ή ελαφρά συμπτωματικών περιπτώσεων οι οποίες θα οδηγούν σε έγκαιρη απομόνωση και λήψη μέτρων.

Σχετικά με τις αναφορές για την καταγραφή των θανάτων ο κ. Τσιόδρας ανέφερε: “Με έχει κουράσει η φιλολογία των θανάτων, η ανάγκη να μιλούμε για αυτούς σαν μέρος της καθημερινής αναφοράς, όχι σαν κίνητρο για φόβο, όχι για να προξενήσουμε πανικό. Ο μόνος λόγος που πρέπει να αναφέρονται είναι για να αποδίδουμε τιμή στους αγαπημένους μας που έφυγαν από κοντά μας για να θυμόμαστε το τίμημα που πληρώσαμε σαν κοινωνία για τον νέο ιό. Είναι άλλοι καιροί, είναι μοναδικές στιγμές. Από την μια έχουμε τον ιό να παρουσιάζεται ως συνεπιβάτης στην καθημερινότητα μας (κάποτε σιωπηλός) και θέλουμε να μην το αφήσουμε να αγγίξει τους αγαπημένους μας, όσο πιο γρήγορα να τον εξαφανίσουμε από κοντά μας, από τον περίγυρο μας και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες, να μην θρηνήσουμε άλλες απώλειες. Γιατί 146 είναι λίγοι; Δεν λυπόμαστε, δεν θρηνούμε για αυτούς; Έστω και 1 παραπάνω σοβαρή περίπτωση της νόσου να αποφύγουμε θα είναι επιτυχία”.

Ακόμη σημείωσε ότι “Είναι ίσως το πιο δύσκολο σταυροδρόμι των ζωών μας οι επόμενες ημέρες. Δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό. Εμείς θα παρακολουθούμε τις νεότερες επιστημονικές εξελίξεις για την πανδημία, τις θεραπείες και τα εμβόλια. Αυτό είναι η επιστήμη το να κοιτάζεις συνεχώς τα δεδομένα κι ενδεχόμενα και να αλλάζεις την πορεία του πλοίου αν έχεις νέα στοιχεία. Η καθημερινή επιτήρηση της νόσου θα οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τυχόν περαιτέρω αναγκαίες παρεμβάσεις που ελπίζουμε να μην κριθούν απαραίτητες”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα