Κορονοϊός: 16 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Στα 2506 συνολικά

Κορονοϊός: 16 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Στα 2506 συνολικά
Δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου για το νέο κορονοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα Eurokinissi

Μόλις κατά 16 αυξήθηκαν τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου 16 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 2506. Από τα νέα κρούσματα, τα 11 είναι γνωστές επαφές.

Το απόγευμα του Σαββάτου κατέληξε ένας 78χρονος που νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα μας στους 131 (34 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες).

Στην εντατική διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 47 ασθενείς, 13 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι  63 ασθενείς έχουν εξέλθει των ΜΕΘ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσιόδρας, έκανε αναφορά και στην κλινική στα νότια προάστια, που έλαβε μέτρα μετά το κρούσμα κορονοϊού, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Για το lockdown

«Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι» εκτίμησε κατά την ενημέρωση ο Σ.Τσιόδρας, για το lockdown το οποίο, όπως είπε, σταδιακά και ελεγχόμενα θα αίρεται.

Μιλώντας για την επιστροφή στην επόμενη ημέρα, είπε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και «αν δεν χαλαρώσουμε θα παραμείνουμε σε χαμηλά επίπεδα» και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις ζωές μας.

Η στρατηγική μας στην Ελλάδα βασίζεται «σε επιστημονικά δεδομένα και όχι στην κοινωνική πίεση» είπε και πρόσθεσε πως «είναι αδύνατο να συνεχίσει ένα lock down έως ότου βρεθεί ένα εμβόλιο που δεν θα γνωρίζουμε αν είναι και αποτελεσματικό». Μάλιστα αναρωτήθηκε:«Πότε είναι καλύτερο να αρχίσουν να ανοίγουν κάποια πράγματα; Τώρα ή το φθινόπωρο που θα κυκλοφορούν και άλλες ιώσεις όπως η γρίπη»;

Η έλλειψη οξυγόνου και το οξύμετρο

Σε ερώτηση που δέχτηκε, σχετικά με την έλλειψη οξυγόνου σε ασθενείς, χωρίς απαραίτητα αυτό να συνοδεύεται με δύσπνοια και για το αν πρέπει όλοι μας να έχουμε οξύμετρο στο σπίτι μας, απάντησε ότι θα πρέπει να «υπάρχει επαγρύπνηση για τα συμπτώματα. Ο ΠΟΥ έβαλε και νέα συμπτώματα στην λίστα για τον κορονοϊό όπως ο πονοκέφαλος, τα ρίγη, οι μυαλγίες, η έλλειψη όσφρησης και γεύσης». Μάλιστα όπως ανέφερε «μπορεί να είναι ακόμη και ένας πονόλαιμος που έχει υπό εκτιμηθεί καθώς το έχουμε δει να συμβαίνει».

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι γνωρίζαμε ότι υπήρχε ένα ποσοστό ασθενών που δεν έχει συμπτώματα και ένα άλλο που ήταν στη φάση πριν εμφανίσει συμπτώματα. Και οι δύο αυτές κατηγορίες μπορούσαν να μεταδώσουν τον κορονοϊό στο περιβάλλον τους. «Τώρα γνωρίζουμε ότι είναι μάλλον περισσότεροι αυτοί που δεν είχαν συμπτώματα αλλά τα εμφάνισαν στην πορεία. Εκτιμάται ότι το 50% των μεταδόσεων προέρχεται από αυτούς τους ανθρώπους» ανέφερε και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντική η ιατρική αξιολόγηση με το παραμικρό σύμπτωμα.

Όσον αφορά στο οξύμετρο, είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι αυτό που θα μας δώσει την θεραπεία, την διάγνωση θα την κάνει ο γιατρός. Όσοι το έχουν και είναι συνήθως ασθενείς με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα θα συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν όμως να έχουμε όλοι ένα οξύμετρό δεν είμαι αυτής της λογικής».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα