Κορονοϊός-Λέσβος: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στέλνουν επείγον μήνυμα

Κορονοϊός-Λέσβος: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στέλνουν επείγον μήνυμα
Λέσβος: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στέλνουν ένα επείγον μήνυμα Peter Casaer/MSF

Πάνω από 18.000 άνθρωποι παραμένουν σε άθλιες συνθήκες υπό τη διαρκή απειλή μιας επιδημίας. Δείτε τα πλάνα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από την παιδιατρική τους κλινική στη Μόρια.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, γνωρίζοντας τους εξαιρετικά μεγάλους κινδύνους που διατρέχουν στη συνθήκη μίας πιθανής εξάπλωσης του COVID-19 όσοι ζουν στους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, συνωστισμένοι σε μια σκηνή, μέσα στη λάσπη, χωρίς επαρκή πρόσβαση σε νερό και σαπούνι, στέλνουν ένα επείγον μήνυμα!

Δείτε το βίντεο για πρώτη φορά, αποκλειστικά στο News 24/7:

Η ιατρική, ανθρωπιστική οργάνωση έχει παρουσία στο νησί της Λέσβου από το 2008 παρέχοντας υπηρεσίες υγείας στους αιτούντες άσυλο που έρχονταν στην Ελλάδα. Το 2015 ο αριθμός των ανθρώπων που καταφθάνουν στις ακτές του νησιού προσπαθώντας να σωθούν με κίνδυνο της ζωής τους από ακραίες καταστάσεις, όπως έναν πόλεμο, διώξεις και πείνα, αυξάνεται σημαντικά. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν κλιμακώσει ή αναπροσαρμόσει τις δραστηριότητές τους στη Λέσβο για να ανταποκριθούν στις τεράστιες ανάγκες που έχουν οι πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο που ζουν σήμερα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια και γύρω από αυτό αρκετές φορές. Αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τις 18.000 ενώ ο χώρος του ΚΥΤ έχει σχεδιαστεί για περίπου 3.000 άτομα. Πρόκειται για παιδιά, γυναίκες, άνδρες, εφήβους και ηλικιωμένους, πολλοί από τους οποίους υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Αυτοί οι άνθρωποι παρά την αυξημένη τους ευαλωτότητα, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παραμείνουν σε άθλιες συνθήκες υπό τη διαρκή απειλή μιας επιδημίας.

Μετά το ξέσπασμα του COVID-19, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ανταποκρίθηκαν άμεσα στις νέες προκλήσεις. Προσάρμοσαν τη λειτουργία της παιδιατρικής κλινικής έξω από τον καταυλισμό της Μόριας στα νέα δεδομένα ακολουθώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα. Τόσο το προσωπικό όσο και οι ασθενείς που συνεχίζουν να επισκέπονται καθημερινά την κλινική της οργάνωσης τα εφαρμόζουν συστηματικά.

Στην είσοδο της παιδιατρικής κλινικής γίνεται μια πρώτη εξέταση των ασθενών ώστε να διαχωριστούν εκείνοι που παρουσιάσουν συμπτώματα που μπορεί να συνδέονται με τον COVID-19 από τους υπόλοιπους. Για τον λόγο αυτό έχουν διαμορφωθεί δύο διαφορετικοί χώροι αναμονής. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές που εξετάζουν ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν συμπτώματα βήχα ή πυρετού, φορούν την απαραίτητη φόρμα, μάσκα και γάντια. Αν επιβεβαιωθεί ότι τα συμπτώματά τους προσομοιάζουν με αυτά του νέου κορoνοϊού, η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα επικοινωνεί με τον Εθνικό Οργανισμο Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Λέσβος: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στέλνουν ένα επείγον μήνυμα Peter Casaer/MSF

 
Λέσβος: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στέλνουν ένα επείγον μήνυμα Peter Casaer/MSF

 
Λέσβος: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στέλνουν ένα επείγον μήνυμα Peter Casaer/MSF

 
Λέσβος: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στέλνουν ένα επείγον μήνυμα Peter Casaer/MSF

 
Λέσβος: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στέλνουν ένα επείγον μήνυμα Peter Casaer/MSF

 

Στιγμιότυπα από την παιδιατρική κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο, απέναντι από τον καταυλισμό της Μόριας. Στην είσοδό της γίνεται μια πρώτη εξέταση όλων των ασθενών για πιθανό εντοπισμό συμπτωμάτων που μπορεί να συνδέονται με τον COVID-19. Οι ασθενείς που εμφανίζουν σχετικά συμπτώματα διαχωρίζονται προληπτικά από τους υπόλοιπους και περνούν στον ειδικό χώρο αναμονής που έχει δημιουργηθεί εντός της κλινικής.

Η νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η έλευση της επιδημίας του νέου κορονοϊού απαιτεί μια σημαντική αναπροσαρμογή στον τρόπο εργασίας και διαχείρισης των ασθενών. Η μεγάλη εμπειρία και η απαραίτητη τεχνογνωσία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε θέματα επιδημιών, επιτρέπει αυτό να γίνει άμεσα και αποτελεσματικά. Γιατί ο ιός παραμονεύει. Γιατί δεν κάνει εξαιρέσεις ούτε αποκλεισμούς. Γιατί στη Μόρια δίνεται μια μεγάλη μάχη με τον χρόνο. Για τον λόγο αυτό, βασική προτεραιότητά και μέλημα της οργάνωσης παραμένει να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά τις κλινικές της στο νησί της Λέσβου και να διασφαλίσει την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα σε ευάλωτους ανθρώπους που παραμένουν εκτεθειμένοι στον ιό.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανταποκρίνονται στην πανδημία του COVID-19 στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Μάθε πώς μπορείς να τους στηρίξεις βοηθώντας αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα