Κορονοϊός: Μετά τη λοίμωξη οι περισσότεροι θα έχουν ανοσία

ΜΕΘ σε νοσοκομείο της Ρώμης σε καιρό κορονοϊού
ΜΕΘ σε νοσοκομείο της Ρώμης σε καιρό κορονοϊού AP

Τι επεσήμανε ο Σωτήρης Τσιόδρας για την πολυσυζητημένη "ανοσία της αγέλης". Η ανοσία στον ιό φαίνεται ότι θα κρατά για περίπου ένα χρόνο.

Θωράκιση του πληθυσμού απέναντι στον κορονοϊό, έρχεται μόνο μέσα από την ανάπτυξη ανοσίας, ώστε να εκμηδενιστεί το ενδεχόμενο κάποιος να αρρωστήσει πάλι αλλά παράλληλα ο ιός να μην βρίσκει πεδία επώασης και κάποια στιγμή να περιοριστεί ή να εξαφανιστεί. Όπως επεσήμανε χθες ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, με τα ως σήμερα δεδομένα από παρόμοιους κορονοϊούς, καθώς και τους ιούς SARS και MERS, φαίνεται πως μετά από λοίμωξη με το νέο ιό οι περισσότεροι θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας, κάποιοι πιο σημαντικό από τους άλλους. "Φαίνεται ότι η διάρκεια αυτής της απάντησης με αντισώματα, με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουμε από άλλους κορονοϊούς, θα κρατήσει τουλάχιστον ένα έτος με πιθανή μείωση μετά", ανέφερε συγκεκριμένα.

"Εάν είναι αλήθεια ότι η λοίμωξη δημιουργεί ανοσία στα περισσότερα ή όλα τα άτομα και ότι η προστασία διαρκεί ένα έτος ή περισσότερο, τότε η μόλυνση αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων σε οποιοδήποτε δεδομένο πληθυσμό, θα οδηγήσει στη συσσώρευση της αποκαλούμενης ανοσίας της αγέλης", τόνισε.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Σημαίνει πως ένα μολυσμένο άτομο έχει όλο και λιγότερες πιθανότητες να έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο που δεν έχει περάσει τη λοίμωξη, ένα ευαίσθητο στη λοίμωξη πρόσωπο. Και αν είναι αρκετά διαδεδομένη η ανοσία της αγέλης, θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των νέων μολύνσεων ακόμα και χωρίς υπόλοιπα μέτρα για την επιβράδυνση της μετάδοσης. Θα περιοριστεί ο ιός ή θα εξαφανιστεί τελείως μέχρι να εξασθενήσει η μετάδοση του ιού – αν δεν εξαφανιστεί – ή γεννηθούν αρκετά νέα άτομα που είναι ευαίσθητα στη λοίμωξη.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Σχετικά με την πιθανότητα επαναλοίμωξης, σημείωσε ότι υπήρχαν αναφορές από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων της Νότιας Κορέας αλλά και κάποιες δηλώσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. "Θα σας πω ότι αυτό που ανέφεραν οι Νοτιοκορεάτες συνάδελφοι, αφορούσε ασθενείς που ελέγχθηκαν ξανά θετικοί για τον ιό, ενώ είχαν αρχικά αρνητικό έλεγχο, είχαν αναρρώσει. Αυτό μπορεί να αφορά κακή τεχνική στη λήψη των δειγμάτων, αλλά και μακρά παραμονή του ίδιου του υλικού του ιού χωρίς να μολύνει και να συνοδεύεται από μετάδοση του ιού στον οργανισμό ενός ανθρώπου" είπε ο καθηγητής.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι "ομάδα του Π.Ο.Υ. θα διερευνήσει περαιτέρω αυτά τα δεδομένα και αν αυτά αφορούν αληθινή επαναλοίμωξη. Πιστεύω πως όχι. Η ανίχνευση του ιού με PCR μετά τις 2-3 εβδομάδες που έχει περάσει κάποιος τη νόσο, γνωρίζουμε εμείς οι επιστήμονες ότι δεν ισοδυναμεί με μετάδοση και αυτό φαίνεται να τεκμηριώνεται και από δημοσιευμένα δεδομένα από μεγάλες ερευνητικές ομάδες του εξωτερικού".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Σωτήρης Τσιόδρας
SHARE: