Κορονοϊός: Τα κρούσματα αυξάνονται και οι Έλληνες μαθαίνουν να προσέχουν

Κορονοϊός: Τα κρούσματα αυξάνονται και οι Έλληνες μαθαίνουν να προσέχουν
Στιγμιότυπο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου Eurokinissi

Η υποψία για κορονοϊό ενεργοποιεί τελικά Πολιτεία και πολίτες στην τήρηση βασικών κανόνων αυτοφροντίδας και προστασίας. Τι αμελούσαμε να κάνουμε πριν και το κάνουμε τώρα.

Για εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού κάνει λόγο η επιστημονική κοινότητα με την θνητότητα να διατηρείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Ο νέος κορονοϊός φαίνεται να ευαισθητοποιεί -ίσως  με έντονο τρόπο- χιλιάδες ανθρώπους να αναζητούν  την εξέτασή τους επειδή έχουν συμπτώματα. Έχει αποδειχτεί ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα συμπτώματα αυτά δεν αφορούν σε κορονοϊό.

Όμως την ίδια στιγμή ο ιός εξαπλώνεται, με 45 κρούσματα μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, προκαλώντας πανικό. Ένας πανικός που δεν θα έπρεπε να υπάρχει εφόσον όλοι μας είμαστε συνεπείς με βασικούς κανόνες προσωπικής υγιεινής. 

Όπως επεσήμανε χθες ο λοιμωξιολογος κ. Σωτήρης Τσιόδρας  “Η ανθρωπότητα πρέπει να περάσει σε μία φάση που θα αποδέχεται το γεγονός ότι ο ιός αυτός θα κυκλοφορεί. Θα τηρεί τα μέτρα υγιεινής, θα προσπαθεί να κάνει αυτήν την ιχνηλάτηση επαφών, ιδιαίτερα όταν έρχονται από χώρες στις οποίες υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία του ιού”. Επίσης ανέφερε ότι “Γινόμαστε λιγότερο ευαίσθητοι στο θέμα των χωρών και περισσότερο ευαίσθητοι στα θέματα ατομικής προστασίας της υγείας μας και προφύλαξης των διπλανών μας με τα μέτρα υγιεινής και της απομόνωσης στο σπίτι μας”.

Στιγμιότυπο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου Eurokinissi

 

Επανέλαβε δε ότι : “Τα κύρια μέτρα, με τα οποία θα αντιμετωπίσουμε αυτή την έξαρση της νόσου η οποία έρχεται, αφορούν στα μέτρα υγιεινής των χεριών, της κάλυψης του βήχα, της κάλυψης του φτερνίσματος, της απομόνωσής μας στο σπίτι όταν εμφανίζουμε συμπτώματα, όπως ο πυρετός και ο βήχας, ώστε να μη μεταδοθεί περαιτέρω ο ιός στους συνανθρώπους μας και ιδιαίτερα σε αυτούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο, στους ηλικιωμένοι και στους ανθρώπους με τα χρόνια προβλήματα υγείας”.

Μέτρα για τον κορονοϊό. MotionTeam

Τι πρέπει να ξέρω για τον κορονοϊό

*ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ. Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορονοϊό

*ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ. Ποια θα υποδέχονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.

*ΤΑΞΙΔΙΑ. Κορονοϊός και αεροδρόμια: Τι να προσέξετε.

*Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι: “Πρέπει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα υγιεινής, όσο μπορούμε πιο αυστηρά. Να απομονωνόμαστε στο σπίτι αν έχουμε συμπτώματα όπως πυρετός και βήχας, είναι τα δύο κύρια συμπτώματα του νέου ιού, και να αναζητούμε ιατρική βοήθεια αν είμαστε πολύ σοβαρά. Θα το κάνουμε από τώρα σε όλη την Ελλάδα; Είναι ευκαιρία να το κάνουμε ούτως ή αλλιώς, όχι γιατί έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα – δεν το πιστεύω αυτό”. 

Όπως αναφέρει ο κ.Τσιόδρας “Μέσα στην προσπάθεια κατά το δυνατόν περιορισμού, τα  αυστηρά μέτρα είναι σημαντικά. Έχουν σχέση με τη διαλογή ανθρώπων οι οποίοι έχουν λοίμωξη του αναπνευστικού. Αφορούν και άλλους ιούς από το νέο κορονοϊό και είναι μια βελτίωση, αν θέλετε, της ποιότητας της παροχής της φροντίδας υγείας σε αυτούς τους ευαίσθητους νοσοκομειακούς χώρους”.

Είναι προφανές ότι μετά και την απότομη αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, την Πέμπτη η ατομική ευθύνη για την τήρηση των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση, αλλά και των κανόνων υγιεινής, θα είναι καθοριστικός παράγοντας για τη διαχείριση της εξάπλωσης του ιού στη χώρα μας.

Η στάση μερίδας πολιτών την περίοδο του καρναβαλιού, είναι παράδειγμα προς αποφυγήν, αλλά τώρα που τα πράγματα σοβαρεύουν, πιθανότατα θα αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα