Κορονοϊός: Συναγερμό για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων θα σημάνει το “πρώτο κουδούνι”

Κορονοϊός: Συναγερμό για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων θα σημάνει το “πρώτο κουδούνι”
Μαθητές με μάσκες σε σχολείο ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Τις επιπτώσεις στην πορεία της πανδημίας από την έναρξη των σχολείων προσπαθεί να αναχαιτίσει η Κυβέρνηση καλώντας τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους

Το 1 στα 3 νέα κρούσματα κορονοϊού αναμένεται να εντοπίζεται σε παιδιά, μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας. Αφενός η μετάλλαξη Δέλτα που δείχνει την “προτίμησή” της σ΄ αυτές τις ηλικίες, αφετέρου το γεγονός ότι τα περισσότερα άτομα μεταξύ 12-17 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί, αφήνουν πρόσφορο το έδαφος στη επιδημία να μολύνει ραγδαία χιλιάδες παιδιά αλλά και τους οικείους τους.

Όπως ανέφερε χθες η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η εικόνα των κρουσμάτων, όπως μας μεταφέρεται από τον ΕΟΔΥ, σε σχέση με τα παιδιά δηλαδή τις ηλικίες, κάτω των 17, είναι εντυπωσιακή. Τον Μάιο του 2021, το ποσοστό του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες ήταν 7,5%, ενώ τον Ιούλιο έχει φτάσει το 20%, δηλαδή ένα παιδί στα πέντε κρούσματα και μάλιστα, θα πρέπει να σημειώσουμε, με κλειστά σχολεία.

“Είναι επομένως εύλογη η ανησυχία για την εξέλιξη που μπορεί να υπάρξει με το άνοιγμα των σχολείων. Στη Σκωτία με τα σχολεία να έχουν ανοίξει από τις 15 Αυγούστου, μέσα σε λίγες ημέρες τα κρούσματα ξεπέρασαν το 30% από τα παιδιά” σημείωσε η καθηγήτρια δείχνοντας τι μπορεί να συμβεί και στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα.

Αξίζει να αναφέρουμε ακόμη ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους χθες, στην ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών, το 16,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 19,5%, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 12-14 ετών, έχει ήδη εμβολιαστεί το 6,5% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 8,4%.

Νέο πρωτόκολλο

Τα σχολεία θα ανοίξουν στις 13 Σεπτεμβρίου και τα πρωτόκολλα λειτουργία τους θα είναι σχετικά πιο χαλαρά έναντι του πρόσφατου παρελθόντος. Κανένα τμήμα δεν θα κλείνει εάν υπάρχουν μεμονωμένα κρούσματα, αλλά μόνο εφόσον διαπιστωθεί συρροή. Σημασία θα δίνεται στα τεστ που θα είναι ιδιαίτερα τακτικά.

Σχετικές λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν τις επόμενες ημέρες καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο θα συζητηθεί ενδελεχώς από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Εμβολιασμός Παιδιών

Η κα Θεοδωρίδου υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά της απόφασης για εμβολιασμό των παιδιών. Όπως σημείωσε, παρά το γεγονός ότι κατά κανόνα η νόσος είναι ήπια, με σπάνιες κλινικές εκδηλώσεις σοβαρές, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι οι οποίοι έχουν συμβάλλει ώστε οι εθνικές Επιτροπές των διαφόρων Κρατών να έχουν αποφασίσει για τον εμβολιασμό αυτών των ηλικιών. Συγκεκριμένα ο εμβολιασμός των ηλικιών 12-17 ετών συστήνεται κυρίως:

  • Για την προστασία του ίδιου του παιδιού, προστασία τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική του υγεία,
  • Για τη θωράκιση του παιδιού ώστε πιο προστατευμένο να πάει ξανά στο χώρο του σχολείου, αλλά να έχει και μια συμμετοχή σε όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες.
  • Για τη μείωση της διασποράς η οποία διασπορά του ιού στο περιβάλλον και στην κοινότητα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα βλαπτικό και για ευάλωτα άτομα της οικογένειας ή του περιβάλλοντος, αλλά και είναι ένας λόγος για τη μείωση των ευκαιριών της δημιουργίας νέων μεταλλάξεων. Ο εμβολιασμός μειώνει τις πιθανότητες των ιών για μεταλλάξεις.
  • Τα εμβόλια mRNA τα οποία συστήνονται για τις ηλικίες των παιδιών και εφήβων είναι ασφαλή, με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες και αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά στην επανεκκίνηση της ομαλής μαθητικής παραγωγικής ζωής με την διαδραστική εκπαίδευση.

Η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ακόμη ότι “τα απαγορευτικά lockdown από μελέτες, πλέον, αποδεικνύεται πόσο αρνητική επίδραση είχαν στην ψυχική και όχι μόνο υγεία των παιδιών. Έχει δημοσιευθεί μετανάλυση από 28 μελέτες που περιλαμβάνουν περισσότερους από 80.000 νέους, που έγινε την περίοδο του lockdown από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι το Φεβρουάριο του 2021 και έδειξε ότι 25% των παιδιών, των νεαρών, εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, 1 δηλαδή στα 4, ενώ 20% εμφανίζει 1 στα 5 συμπτωματολογία άγχους, ποσοστά τα οποία σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά είναι υπερδιπλάσια”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα