Κορονοϊός: Το μυστήριο με τις “μωβ” περιοχές και ο εκνευρισμός της κυβέρνησης

Κορονοϊός: Το μυστήριο με τις “μωβ” περιοχές και ο εκνευρισμός της κυβέρνησης
Menelaos Michalatos / SOOC

Έντονη η αντίδραση της Κυβέρνησης στις φήμες για νέα κατηγορία περιοχών με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και ενδεχόμενη επαναφορά περιοριστικών μέτρων. Ανησυχία από την ανοδική πορεία των κρουσμάτων.

Νέα σύγχυση προκάλεσε χθεσινή αναφορά ότι η Κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας νέας κατηγορίας περιοχών με ιδιαίτερα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο κορονοϊού. Άμεση ήταν η αντίδραση όμως του Μεγάρου Μαξίμου το οποίο φαίνεται να εκνευρίστηκε ιδιαίτερα και μέσω σημερινών δηλώσεων του Υπουργού Υγείας έσπευσε να διαψεύσει τις σχετικές πληροφορίες.

Ειδικότερα χθες κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι στο τραπέζι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας έχει πέσει η ιδέα για τη δημιουργία περιοχών (μωβ) όπου θα πρέπει να επιβληθούν πιο αυστηρά μέτρα όπως πχ η χρήση μάσκας παντού. Σήμερα δεν ισχύει κάτι τέτοιο και ως γνωστόν σε όλες τις περιοχές της χώρας, ανεξάρτητα του επιδημιολογικού φορτίου, ισχύουν τα ίδια μέτρα.

«Δεν υπάρχει συζήτηση για “μωβ περιοχές”, τουλάχιστον σε επίπεδο υπουργείου. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει εισήγηση από τους ειδικούς αλλά δεν θα αλλάξουμε το μοντέλο που ανακοινώσαμε πριν 10 ημέρες. Αυτό που συζητείται είναι η απλοποίηση των μέτρων, κατά βάση να επιστρέψουν όσο πιο κοντά γίνεται στην κανονικότητα οι αμιγείς χώροι και να είναι κοινά τα χαρακτηριστικά για τους μεικτούς χώρους», είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας σήμερα το πρωί στο MEGA.

Παράλληλα συμπλήρωσε “πως η συζήτηση γίνεται για τα μέτρα στους μεικτούς χώρους ώστε ο κάθε πολίτης να ξέρει τι ισχύει για κομμωτήρια, σούπερ μάρκετ κτλ. έτσι ώστε να είναι εύκολα υλοποιήσιμα.

Καλπάζει η επιδημία

Θα πρέπει να αναφέρουμε βέβαια ότι η πορεία της επιδημίας είναι ανοδική και οι ειδικοί ανησυχούν βλέποντας τους σκληρούς δείκτες να επιδεινώνονται.

Χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε ψηλό αριθμό κρουσμάτων, αρκετά αυξημένο για Κυριακή που ανεβάζει το μέσο όρο εβδομάδας στις 2439 διαγνώσεις.

Οι επιδημιολόγοι βλέπουν ότι η πορεία της πανδημίας στη χώρα κινείται πλέον σταθερά ανοδικά, κι αυτό μια βδομάδα μετά τις ανακοινώσεις για άρση των μέτρων στην εστίαση.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν τα στοιχεία με ανησυχία καθώς ο καιρός πλέον δημιουργεί τις καλύτερες συνθήκες για την εξάπλωση του ιού. Ήδη ο αριθμός των νοσηλευόμενων σημειώνει αύξηση και πλέον μόλις 1 στις 4 κλίνες ΜΕΘ στην επικράτεια είναι διαθέσιμη. Ο δε μέσος όρος νέων νοσηλευμένων αύξηση στις 200 από 179 μια εβδομάδα πριν.

Την ίδια ώρα οι διασωληνωμένοι αυξάνονται συνέπεια των νέων νοσηλειών και όπως είναι επόμενο και οι θάνατοι που ξεπερνούν τους τις περισσότερες μέρες τους 30.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα