Κυρίτσης στο News247: Κάποιοι παίζουν παιχνίδια εις βάρος των προσφύγων και της χώρας

Κυρίτσης στο News247: Κάποιοι παίζουν παιχνίδια εις βάρος των προσφύγων και της χώρας

Κλιμάκιο μεταφραστών με στόχο την αντιμετώπιση φημών που ξεκινούν συνήθως από τα αραβόφωνα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στέλνει στην Ειδομένη η κυβέρνηση

Το νέο περιστατικό διασποράς φημών χθες μεταξύ των προσφύγων στην Ειδομένη πως θα άνοιγαν τα σύνορα, προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση, καθώς ναι μεν αυτή τη φορά δεν κατέληξε σε επικίνδυνη πορεία προς την ΠΓΔΜ, οι ελπίδες που διαψεύδονται όμως προσθέτουν στην ένταση στον καταυλισμό.

Οι φήμες αυτές φέρονται να ξεκινούν από αραβόφωνες σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εξαπλώνονται ταχύτατα μεταξύ των απελπισμένων προσφύγων. Αλληλέγγυοι, που δεν ανήκουν όμως σε γνωστές ΜΚΟ, βρέθηκαν στο μικροσκόπιο, ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί κάποια εμπλοκή τους, καθώς για παράδειγμα Ιταλοί αλληλέγγυοι που είχαν βρεθεί χθες στην Ειδομένη δεν έπαιξαν αρνητικό ρόλο, απλώς μοίρασαν βοήθεια και διαδήλωσαν κατά των κλειστών συνόρων.

ADVERTISING

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αυτές τις φημολογίες επικεντρώνεται στην εύρεση αραβόφωνων διερμηνέων, οι οποίοι να βρίσκονται επί τόπου για να εντοπίζουν και να απαντούν στα κρούσματα παραπληροφόρησης, όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος τύπου του συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης στο News247.

“Η ανεύθυνη φημολογία και η παραπληροφόρηση σε ομάδες ανθρώπων που βρίσκονται υπό πίεση και σε συνθήκες κακουχίας όπως συμβαίνει με πρόσφυγες στην Ειδομένη είναι δύσκολο αλλά αναγκαίο να αντιμετωπιστεί. Γνωρίζουμε ότι τις ψευδείς αυτές πληροφορίες τις διακινούν μέσω των κοινωνικών δικτύων αλλά και από στόμα σε στόμα άνθρωποι ετερόκλητοι. Ανάμεσα τους μπορεί να βρίσκονται άνθρωποι με ειλικρινές ενδιαφέρον να βοηθήσουν που όμως επιτυγχάνουν το ακριβώς αντίθετο. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και κάποιοι που παίζουν παιχνίδια εις βάρος των προσφύγων και ως ένα βαθμό παιχνίδια εις βάρος της χώρας”, δηλώνει ο κ.Κυρίτσης στο News247.

“Ζητάμε από αλληλέγγυους εθελοντές και ΜΚΟ να συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να προστατεύονται οι πρόσφυγες από την παραπληροφόρηση και από επικίνδυνες καταστάσεις σαν αυτή που είδαμε προ δύο εβδομάδων όταν ένα μεγάλο πλήθος πέρασε μέσα από ποτάμια τα σύνορα σε ΠΓΔΜ με τα γνωστά αποτελέσματα. Για αυτή την περίπτωση μάλιστα γίνεται έρευνα και θα αποδοθούν ευθύνες. Προσπαθούμε να εντείνουμε την επικοινωνιακή προσπάθεια ώστε να απευθυνόμαστε αδιαμεσολάβητα στους πρόσφυγες και μετανάστες στη γλώσσα τους. Είναι μία προσπάθεια με δυσκολίες, λόγω έλλειψης διερμηνέων και μεταφραστών”, προσθέτει ο κ.Κυρίτσης, ανακοινώνοντας:

“Ήδη στέλνουμε ένα κλιμάκιο διερμηνέων και μεταφραστών στην Ειδομένη και σχεδιάζουμε να στηθεί μεγαφωνική εγκατάσταση μέσα από την οποία θα γίνονται ανακοινώσεις για όλα τα θέματα.

Προσπαθούμε εντατικά να καλύψουμε τις ανάγκες στους τομείς αυτούς και κυρίως δουλεύουμε για δημιουργία πρόσθετων και αξιοπρεπών χώρων φιλοξενίας στους οποίους θα στεγάσουμε τον κόσμο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε συνθήκες κακουχίας σε Ειδομένη. Το ίδιο θα συμβεί και στον Πειραιά.”

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ειδομένη, Πρόσφυγες
SHARE:

24Media Network