Λειτουργούν κανονικά τα διαγνωστικά – Τι θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση

Λειτουργούν κανονικά τα διαγνωστικά – Τι θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση
Υπουργείο Υγείας Eurokinissi

Σε κανονική λειτουργία, χωρίς την απαίτηση πληρωμής του 85% του κόστους που εφαρμόστηκε για μια μόλις ημέρα, μπαίνουν από σήμερα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με την κυβέρνηση που θα εκλεγεί το βράδυ της 7ης Ιουλίου να αναλαμβάνει να βρει λύση στο θέμα.

Οι μαραθώνιες συσκέψεις των προηγούμενων ημερών στο υπουργείο Υγείας και τα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου, δεν έβγαλαν ακριβώς λευκό καπνό, αλλά μάλλον λευκή σημαία, καθώς Ανδρέας Ξανθός και Πρωτοβάθμιοι Φορείς Υγείας οδηγήθηκαν σε ανακωχή μέχρι την 7η Ιουλίου, οπότε και θα προκύψει η νέα κυβέρνηση.

Έτσι, η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, που χρειάζεται να πραγματοποιήσουν ιατρικές εξετάσεις, έληξε μετά από τέσσερις ημέρες, αφού από σήμερα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα μπαίνουν και πάλι σε κανονική λειτουργία. Την Δευτέρα και την Τρίτη, όσοι προσπάθησαν να φτάσουν στις πόρτες των ιδιωτικών διαγνωστικών, βρήκαν λουκέτο, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη απαιτείτο -σε μια πρωτόγνωρη κίνηση- η πληρωμή του 85% του κόστους της εξέτασης.

Τι ζητούσαν οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών

Η διελκυστίνδα μεταξύ των δύο πλευρών, ξεκίνησε την Δευτέρα, όταν το συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, έκανε πράξη, μετά από μια έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, την απειλή για επ’ αόριστον απεργία σε όλα τα ιδιωτικά διαγνωστικά της χώρας. Μια απεργία που είχε προαναγγελθεί ήδη από τις 31 Μαΐου και είχε ως βασικά αιτήματα: “Κατάργηση του καταστροφικού clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο. Αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μηδενιστεί το clawback. Πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στήριξη της δημόσιας υγείας”.

Μεταξύ άλλων, στους λόγους για τους οποίους διαμαρτύρονται οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων, προστίθενται και η αντίθεσή τους με το γεγονός ότι από 1η Γενάρη, καταργήθηκε η συμμετοχή του 15% στις εξετάσεις ορισμένων κατηγοριών ασφαλισμένων, όπως οι διαβητικοί, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική απώλεια εσόδων, που δεν αναπληρώνονται από το κράτος.

Στην προμετωπίδα των αιτημάτων ωστόσο, βρισκόταν ο μη καταλογισμός του clawback (δηλαδή των υποχρεωτικών επιστροφών χρημάτων προς το κράτος, που οφείλουν να κάνουν αν υπερβούν τον προϋπολογισμό) του β’ εξαμήνου του 2018, που αντιστοιχεί σε 55 εκατομμύρια ευρώ.

Στις 6 Ιουνίου, οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να αναζητηθεί τρόπος να βρεθούν τα χρήματα και να μην χρειαστεί η επιστροφή του παραπάνω ποσού. Από τη συνάντηση ωστόσο, δεν προέκυψε εξεύρεση λύσης και στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Γιώργος Πατούλης αποφασίστηκε η άμεση κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από τη Δευτέρα 10 Ιουνίου.

Ο Ανδρέας Ξανθός, παραδέχτηκε στους εκπροσώπους του κλάδου, πως τα μέτρα του clawback και του rebate, που εφαρμόζονται από το 2013, έχουν επιφέρει σοβαρή επιβάρυνση και αποτελούν στρεβλό σύστημα, ωστόσο οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν δίνουν τη δυνατότητα εξεύρεσης ιδανικής λύσης. Ωστόσο, ο υπουργός, είπε πως υπάρχει περιθώριο να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, με στόχο τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ του υπουργείου, του ΕΟΠΥΥ και των συμβεβλημένων παρόχων και την εφαρμογή ενός νέου βιώσιμου πλαισίου. Σε κάθε περίπτωση όμως, ξεκαθάρισε πως το βασικό αίτημα του μη καταλογισμού του clawback του β’ εξαμήνου του 2018, δεν θα μπορούσε να ικανοποιηθεί, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε νομοθετική ρύθμιση, πράγμα ανέφικτο σε μια περίοδο που η Βουλή είναι κλειστή εν αναμονή εκλογών.

Οι φορείς δεν ικανοποιήθηκαν από όσα άκουσαν από τον υπουργό, ούτε στην πρώτη συνάντηση που έγινε εν μέσω της κινητοποίησης την Τρίτη, αποφάσισαν ωστόσο να ανοίξουν τα διαγνωστικά κέντρα, χωρίς όμως να αποδέχονται τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ και αναγκάζοντας όσους ασφαλισμένους χρειάζονταν ιατρικές εξετάσεις, να πληρώνουν το 85% του κόστους, αντί για το 15% που ισχύει. Η κίνηση αυτή οδήγησε στα άκρα την κόντρα με το υπουργείο Υγείας.

Ο πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης Eurokinissi

Η τελική πρόταση του υπουργείου Υγείας

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, η απαίτηση πληρωμής από τους ασφαλισμένους δεν προβλέπεται στις συμβάσεις που έχουν υπογράψει τα διαγνωστικά με τον ΕΟΠΥΥ, και έτσι όπως είπε ο υπουργός στην ΕΡΤ 1: “η πρωτοφανής και παράνομη αυτή κίνηση, οδηγεί σε de facto καταγγελία των συμβάσεων. Αυτό πρέπει να είναι απολύτως σαφές. Και νομίζω ότι από αυτήν την εξέλιξη είναι προφανές ότι δεν ευνοούνται ούτε οι ασθενείς, αλλά ούτε και η πλειονότητα των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων“.

Το υπουργείο Υγείας, επιχειρώντας να περιορίσει την ζημιά σε κοινωνικό επίπεδο, ζήτησε από τις υγειονομικές περιφέρειες και τις διοικήσεις των νοσοκομείων, να διευκολύνουν, ώστε να πραγματοποιούνται εξετάσεις στις δημόσιες δομές, εκτός ραντεβού, ωστόσο η ταλαιπωρία δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί με αυτόν τον τρόπο.

Τελικώς, οι δύο πλευρές, υπουργός και Συντονιστικό προσήλθαν την Πέμπτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σε μια ακόμη προσπάθεια να βρεθεί φόρμουλα συνεργασίας. Εκεί, ο Ανδρέας Ξανθός, παρουσίασε την τελική πρόταση του υπουργείου, η οποία περιελάμβανε τα εξής:

1. Την προσαύξηση κατά 30 εκ. ευρώ του κλειστού προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2019. (σ.σ.: πρόκειται για τα 30 από τα 40 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν προϋπολογισθεί για την προληπτική οδοντιατρική περίθαλψη των παιδιών της χώρας μας για το 2019…). Αν συνυπολογίσουμε ότι ο προϋπολογισμός ήταν ήδη αυξημένος κατά 9 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2018 προκύπτει μια συνολική ενίσχυση περίπου 10% στη διαγνωστική δαπάνη και κατά συνέπεια μια σημαντική υποχώρηση του ύψους των αναμενόμενων επιστροφών.

2. Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των υποχρεωτικών επιστροφών για το 2018 και εντεύθεν, με την πρόβλεψη ενός σταθερού ποσού (της τάξης των 4.000- 5.000 ευρώ) που θα αφαιρείται από το clawback. Με αυτό τον τρόπο και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ μειώνεται η επιβάρυνση στο 70% των παρόχων, δηλαδή στην πλειονότητα των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων της χώρας.

3. Την επιτάχυνση της διαδικασίας ενσωμάτωσης διαγνωστικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έτσι ώστε να ελεγχθεί με επιστημονικά κριτήρια η ζήτηση εξετάσεων και σε βάθος χρόνου να περιοριστεί δραστικά η υπέρβαση και το clawback. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη παρέμβαση που καθιστά το σύστημα βιώσιμο, αλλά που προφανώς δεν μεταβάλλει άμεσα τη σημερινή πραγματικότητα.

4. Την επιτάχυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών (μέχρι το 2011) των ασφαλιστικών ταμείων προς τους παρόχους μέσω ΕΦΚΑ.

5. Την αξιοποίηση της σταδιακής αύξησης των δημόσιων δαπανών υγείας στο ύψος του 6% του ΑΕΠ σε βάθος 4ετίας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός , για την ενίσχυση των προϋπολογισμών που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τις παροχές του ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών εξετάσεων.Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε πως δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε προεκλογική περίοδο καμία ρύθμιση που προϋποθέτει νομοθέτηση και έχει δημοσιονομικό κόστος. Άρα το βασικό αίτημα που είναι η προσαύξηση κατά 55 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις του 2018 είναι ανέφικτο να ικανοποιηθεί. Υποσχέθηκε όμως να υπάρξει διευκόλυνση στην καταβολή της οφειλής μέσω των υπαρχουσών ρυθμίσεων για πολλαπλές δόσεις.

Ανακωχή και αναμονή μέχρι τις εκλογές

Αποχωρώντας από το υπουργείο Υγείας, οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών εργαστηρίων δεν είχαν ικανοποιηθεί, ωστόσο συγκλήθηκε άμεσα σύσκεψη στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Εκεί, επικράτησαν οι ψυχραιμότερες φωνές, όπως εκείνη του προέδρου του συντονιστικού οργάνου, Φώτη Πατσουράκου, που πρότειναν αναστολή των κινητοποιήσεων και επαναφορά στα αιτήματα αμέσως μετά τις εκλογές και με νέα κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος εξαρχής στήριξε την κινητοποίηση του κλάδου των διαγνωστικών, είπε μιλώντας στο Ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6: “Aν το κράτος δεν δώσει οξυγόνο στα διαγνωστικά εργαστήρια, τότε κάποια θα κλείσουν και τα υπόλοιπα θα αγοραστούν από κάποιο μονοπώλιο”. Για τον χρόνο που έγινε η κινητοποίηση των διαγνωστικών κέντρων είπε ότι το θέμα δεν προέκυψε μετά τη διάλυση της Βουλής αλλά τους τελευταίους 3-4 μήνες.

Έτσι, από σήμερα οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στις οποίες πραγματοποιούνται διαγνωστικές εξετάσεις, υποδέχονται κανονικά τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα πληρώνουν, όπως και πριν, μόνο τη συμμετοχή του 15%. Όσον αφορά τα αιτήματα του κλάδου, σε αυτά θα κληθεί να δώσει λύση η κυβέρνηση που θα προκύψει σε 23 ημέρες από σήμερα, την νύχτα της 7ης Ιουλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα