Λιβανός: Κίνητρο για συνέργειες η επιστροφή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο

Λιβανός: Κίνητρο για συνέργειες η επιστροφή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα Eurokinissi

Η επιστροφή του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου λειτουργεί σύμφωνα με την κυβέρνηση ως ένα κίνητρο για συνένωση δυνάμεων, για συμμετοχή, αλλά και σύσταση νέων συλλογικών σχημάτων στον πρωτογενή τομέα.

Η στήριξη της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κόσμου αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα της Κυβέρνησης σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. από πετρέλαιο στους αγρότες

«Για πρώτη φορά, μετά το 2016, εφαρμόζουμε το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου για το 2022, για τους παραγωγούς που μετέχουν σε ομάδες παραγωγών, στο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας. σε συνεργατικά σχήματα και για νέους αγρότες», τόνισε ο κ. Λιβανός που σημείωσε ότι «η ρύθμιση αφορά σε περίπου 200.000 αγρότες, πάνω από 25.000 νέους αγρότες, περίπου 170.000 αγρότες μέλη ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών και περίπου 25.000 αγρότες μέλη της συμβολαιακής γεωργίας.»

«Με την ΚΥΑ που επεξεργαζόμαστε θα υπάρξει λεπτομερής εξειδίκευση των όρων, των προϋποθέσεων, των δικαιούχων, των ποσοτήτων, της διαδικασίας επιστροφής και του τρόπου ελέγχου», προσέθεσε ο κ. Λιβανός που τόνισε ότι «με την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου παρέχουμε ταυτόχρονα ένα ακόμα ουσιαστικό κίνητρο για συνένωση δυνάμεων, για συμμετοχή σε, αλλά και σύσταση νέων συλλογικών σχημάτων. Στηρίζουμε τα υγιή συνεργατικά και συνεταιριστικά σχήματα, τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα στην αναδόμηση του αγροτικού τομέα και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας. Τα συλλογικά σχήματα, μέσω της επίτευξης οικονομιών κλίμακας, της προώθησης της καινοτομίας, της αξιοποίησης της τεχνολογίας, οδηγούν στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων και, τελικά, στη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος.»

Άλλα μέτρα

Παράλληλα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συμπλήρωσε ότι «το μέτρο αυτό έρχεται άλλωστε να προστεθεί σε μια σειρά ακόμα σχετικών μέτρων και πρωτοβουλιών που έχουμε λάβει, όπως η μείωση της φορολογίας των συλλογικών σχημάτων στο 10%, η ενοποίηση του συνεταιριστικού κινήματος, η δημιουργία της ΕΘΕΑΣ, η στήριξη των διεπαγγελματικών οργανώσεων, η παροχή κινήτρων (στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης) για συνεργασίες και συνεργατικά σχήματα με στόχο την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Επιπλέον, δίνουμε κίνητρο και για προσέλκυση νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα