'Μάχη' με το χρόνο για την πλήρη χρήση των δρόμων στις 31 Μαρτίου

'Μάχη' με το χρόνο για την πλήρη χρήση των δρόμων στις 31 Μαρτίου

Άσκηση ετοιμότητας ενόψει της παράδοσης των σηράγγων Παναγοπούλας. Αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση των αυτοκινητοδρόμων

Του Δημήτρη Μπαλή

Μετράμε αντίστροφα προς τις 31 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία θα παραδοθούν σε λειτουργία τα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων της χώρας που βρίσκονται στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αναφέρομαι στην Κορίνθου – Πατρών, Αντιρρίου – Ιωαννίνων, Ράχες Φθιώτιδος – Κλειδί Ημαθίας και Κεντρικής Ελλάδος (Ε65), στο μεσαίο τμήμα της (Ξυνιάδα – Τρίκαλα).

Οι υπεύθυνοι των κατασκευαστικών εταιρειών δίνουν «μάχη» με τον χρόνο ώστε να προλάβουν τη συγκεκριμένη ημερομηνία (βάσει των προγραμμάτων χρηματοδότησης), χωρίς, ωστόσο, να κάνουν «έκπτωση» σε θέματα κατασκευής και ασφάλειας.

'Μάχη' με το χρόνο για την πλήρη χρήση των δρόμων στις 31 Μαρτίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κορίνθου – Πατρών (Ολυμπία Οδός), στην οποία μικρά τμήματα παραδίδονται καθημερινά σε πλήρη χρήση, αύριο από νωρίς το πρωί θα πραγματοποιούνται «ασκήσεις μεγάλης κλίμακας», στα μεγαλύτερα τούνελ (σήραγγες αν θέλετε) του αυτοκινητοδρόμου, στην περιοχή της Παναγοπούλας. Οι ασκήσεις ετοιμότητας θα έχουν όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες: τροχαία, πυροσβεστική, οδική βοήθεια αυτοκινητοδρόμου, κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την παράδοση την κυκλοφορία στο τέλος Μαρτίου. Οι σήραγγες στην Παναγοπούλα είναι εξαιρετικά σημαντικές, διότι παρακάμπτονται πολλές και επικίνδυνες στροφές, ενώ τεχνικά ήταν δύσκολο το έργο κατασκευής τους, εξαιτίας των κατολισθήσεων της περιοχής.

'Μάχη' με το χρόνο για την πλήρη χρήση των δρόμων στις 31 Μαρτίου
'Μάχη' με το χρόνο για την πλήρη χρήση των δρόμων στις 31 Μαρτίου

Καταλήγοντας, όσον αφορά στην Κορίνθου – Πατρών, τα μόνα τμήματα που δεν θα παραδοθούν σε χρήση τέλη Μαρτίου, αλλά μέχρι και τον Αύγουστο του 2017, είναι μήκους 8 χλμ. σε: Καμάρι, Δερβένι, Καμάρες και Αραχωβίτικα, ενώ έως το τέλος της χρονιάς φέτος, θα ολοκληρωθεί και ο πολυσύνθετος κόμβος του Ρίου με 8 κατευθύνσεις.

Τώρα, όσον αφορά στην Ιόνια Οδό (Αντίρριο – Ιωάννινα), που κατασκευάζεται σε εντελώς νέα χάραξη σε σχέση με τον υφιστάμενο δρόμο, κανένα άλλο τμήμα δεν πρόκειται να παραδοθεί σε πλήρη χρήση μέχρι τις 31 Μαρτίου, πέραν όσων έχουν δοθεί σε κυκλοφορία.

Για τον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου (Ράχες Φθιώτιδος – Κλειδί Ημαθίας), ισχύουν τα ίδια, με την ερχόμενη Δευτέρα να προετοιμάζεται η παράδοση των δύο τούνελ στον Τύρναβο, που παρακάμπτουν τα αιματοβαμμένα Τέμπη.

Για τον Ε65 και εκεί είναι όλα έτοιμα για την παράδοση του μεσαίου τμήματος (Ξυνιάδα – Τρίκαλα), που θα κάνει τις στροφές του Δομοκού, ανάμνηση.

SHARE: