'Μαϊμού' γιατροί τηλεφωνούσαν σε ηλικιωμένους και ζητούσαν χρήματα για χειρουργεία συγγενών τους

'Μαϊμού' γιατροί τηλεφωνούσαν σε ηλικιωμένους και ζητούσαν χρήματα για χειρουργεία συγγενών τους
(C) EAGLEEYE | DREAMSTIME.COM

Εξαπάτησαν συνολικά 13 ηλικιωμένους και αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν ακόμη 39 άτομα. Το συνολικό παράνομο όφελος που αποκόμισαν υπερβαίνει τις 67.000 ευρώ, ενώ αποπειράθηκαν να αποσπάσουν επιπλέον 320.500 ευρώ

Πολυάριθμες υποθέσεις εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών από μέλη σπείρας, τα οποία απέσπασαν μεγάλα χρηματικά ποσά και τιμαλφή από τα θύματά τους, προσποιούμενα άλλοτε τους νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε τους δικηγόρους, κατάφεραν να εξιχνιάσουν αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Για την υπόθεση , συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, μετά από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Πολίχνης - Ευκαρπίας, ένας 59χρονος Έλληνας, σε βάρος του οποίου καθώς και των υπολοίπων συνεργών του, σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της Εγκληματικής οργάνωσης, της Απάτης κακουργηματικής μορφής τετελεσμένης και σε απόπειρα και της παράβασης του Νόμου περί Τελωνειακού Κώδικα.

Ειδικότερα , όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της συμμορίας, έχοντας διακριτούς μεταξύ τους ρόλους, άλλοτε προσποιούμενα τους νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε τους δικηγόρους, πραγματοποιούσαν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις στις οικίες ηλικιωμένων κυρίως ατόμων, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι, συγγενικό τους πρόσωπο έχει εισαχθεί εσπευσμένα για νοσηλεία ή ότι έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα.

Με το συγκεκριμένο τρόπο δράσης , οι προαναφερόμενοι δράστες, προσπορίζονταν παράνομο περιουσιακό όφελος από χρηματικά ποσά και χρυσαφικά που τους παρέδιδαν τα θύματά τους και τα οποία προορίζονταν δήθεν για αγορά των απαιτούμενων υλικών για την αποκατάσταση της σωματικής βλάβης των προσφιλών τους προσώπων ή την άμεση παροχή νομικής υποστήριξης λόγω της εμπλοκής τους σε τροχαία ατυχήματα.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, προκύπτει ότι τα μέλη της οργάνωσης εξαπάτησαν συνολικά 13 πολίτες και αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν επιπλέον 39 άτομα. Από την παράνομη δράση τους αποκόμισαν 67.030 ευρώ, ενώ αποπειράθηκαν να αποσπάσουν το επιπλέον χρηματικό ποσό των 320.500 ευρώ!

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του συλληφθέντα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 44 λαθραία πακέτα τσιγάρα και έξι κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσε για την επικοινωνία του με τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων παθόντων.

Με αφορμή την παραπάνω υπόθεση, η Αστυνομία υπενθυμίζει:

-Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.

-Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

-Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.

 -Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.

 -Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

 -Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

 -Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

 -Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

 -Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.

 -Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

 -Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

-Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

-Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

-Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

-Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

SHARE:

24Media Network