Μανωλάδα: Έγινε συνέλευση μεταναστών εργατών γης – Καλύπτουν με νάυλον τις παράγκες

Μανωλάδα: Έγινε συνέλευση μεταναστών εργατών γης – Καλύπτουν με νάυλον τις παράγκες
NEWS24/7

Το παρατηρητήριο για την παρακολούθηση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα δημοσίευσε την αναφορά του για τον Νοέμβριο, ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο έγιναν κινήσεις για την οργάνωση των εργατών γης από αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.

Το επιτόπιο ρεπορτάζ του Magazine τον περασμένο μήνα αναδείκνυε τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα για την φετινή σεζόν συγκομιδής της φράουλας, τις εξελίξεις στα μεροκάματά τους αλλά και την μη ύπαρξη συνδικαλιστικής οργάνωσης όπως είχαν λανθασμένα αναπαράγει τοπικά και μη από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Σήμερα, 26 Νοεμβρίου, το Manolada Watch, του οργανισμού Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity, που από το 2017 παρακολουθεί στενά τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα, εξέδωσε την αναφορά του με τις εξελίξεις στην περιοχή για τον μήνα Νοέμβριο μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε στα φραουλοχώραφα και τους καταυλισμούς στις 19 Νοεμβρίου.

Συνέλευση με τη συμμετοχή περίπου 300 εργάτων γης

Εκτός του Manolada Watch, την περιοχή επισκέφθηκαν το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Νοεμβρίου και συνδικαλιστές της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, της Ομοσπονδίας Τροφίμων-Ποτών καθώς και των Εργατικών κέντρων Πάτρας και Αμαλιάδας. Στόχος της αντιπροσωπείας, ήταν να συγκροτηθεί επιτροπή αγώνα των μεταναστών εργατών γης στην περιοχή, κάτι που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε.

Τελικά σύμφωνα με μέλη της αντιπροσωπείας που βρέθηκαν στην περιοχή και μίλησαν στο News 24/7, πραγματοποιήθηκε συνέλευση στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 300 μετανάστες εργάτες γης και εγκρίθηκε ψήφισμα. Στη συνέχεια στάλθηκε από τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ επιστολή στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα την Τρίτη σχεδιάζεται συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μετανάστευσης και Άσυλου για το θέμα.

Μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα 902

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε στη συνέλευση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ζητούν: «Την έκδοση των νομιμοποιητικών εγγράφων όλων των εργαζομένων στα χωράφια της ευρύτερης περιοχής της Μανωλάδας. Την άμεση έκδοση ΑΜΚΑ όλων των εργαζομένων και τον άμεσο εμβολιασμό ανεξαρτήτως προϋποθέσεων. Την άμεση έκδοση των εγγράφων σε όλους όσοι τα έχασαν στη φωτιά του καταυλισμού. Την ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων, ιατροφαρμακευτική και συνταξιοδοτική. Μέρα εργασίας και ένσημο. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Αξιοπρεπές μεροκάματο. Λύση στα προβλήματα στέγασης, αναγκαίες υποδομές ώστε να βγούμε επιτέλους από τις τρώγλες στις οποίες ζούμε. Η υγεία μας επιβαρύνεται μέσα στα νάιλον, στα κουνούπια και τις ακαθαρσίες. Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να αλλάξουμε την κατάσταση προς όφελος της ζωής μας και ολόκληρης της κοινωνίας. Είμαστε άνθρωποι και όχι ζώα. Έχουμε αξιοπρέπεια και δεν θα την αφήσουμε να πνίγεται στις λάσπες και τα κουνούπια. Μας δίνει δύναμη η αλληλεγγύη από τα σωματεία του ΠΑΜΕ, τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Αμαλιάδας, καθώς και από την Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών. Ολοι μαζί με αλληλεγγύη και αγώνα θα τα καταφέρουμε».

Η αναφορά του Manolada Watch

Ακολουθεί ολόκληρη η αναφορά του Manolada Watch, του οργανισμού Generation 2.0 for Rights για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας που επικρατούν στην περιοχή τον Νοέμβριο:

«Εργάτες γης

Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία καταγεγραμμένων μεταναστών εργατών γης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εργατών γης και των τοπικών αρχών υπολογίζεται ότι αυτή την περίοδο, λόγω μειωμένων αναγκών εργασίας, διαμένουν 1.500 άτομα στην περιοχή, οι περισσότεροι με καταγωγή από το Μπαγκλαντές. Τους μήνες που η καλλιέργεια και η συγκομιδή της φράουλας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο πληθυσμός των εργατών γης ξεπερνά τις 7.000.

Ενόψει της διαδικασίας της απογραφής του πληθυσμού, το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης έχει διενεργήσει επαφές με τη Στατιστική Υπηρεσία Ηλείας, ώστε να μπορέσουν να απογραφούν όσοι εργάτες γης διαμένουν μόνιμα εκεί, με χρήση οποιουδήποτε εγγράφου ταυτοποίησης (διαβατήριο, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, ληξιαρχική πράξης γέννησης από Μπαγκλαντές).

Νομικό καθεστώς

Η συντριπτική πλειονότητα των εργατών γης παραμένουν χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Αστυνομίας το τελευταίο έτος παρατηρείται μεγάλη μείωση στον συνολικό αριθμό βεβαιώσεων αναβολής απομάκρυνσης λόγω απασχόλησης στην αγροτική οικονομία με εργόσημο (βάσει του άρθρου 13Α του Ν. 4251/2014). Συγκεκριμένα, έχουν εκδοθεί συνολικά περίπου 200 αναβολές απομάκρυνσης, ενώ το προηγούμενο έτος, μεταξύ 2019 και 2020, ο αριθμός αυτός κυμαινόταν στις 700.

Συνθήκες διαβίωσης

Οι συνθήκες διαβίωσης δεν παρουσιάζουν καμία βελτίωση. Στον καταυλισμό, τον οποίο επισκεπτόμαστε σταθερά, παραμένουν οι αυτοσχέδιες παράγκες από καλάμια, σίδερα και νάιλον θερμοκηπίου. Λόγω του χειμώνα που έρχεται, οι εργάτες γης έχουν αρχίσει να τοποθετούν επιπλέον στρώσεις νάιλον πάνω από τις παράγκες. Όπως μας ενημερώσαν, αυτή την περίοδο μένουν μαζί 6-8 άτομα ανά παράγκα και πληρώνουν ενοίκιο 30 ευρώ τον μήνα για κάθε παράγκα στον ιδιοκτήτη της έκτασης. Τους επόμενους μήνες και μέχρι το καλοκαίρι, που οι διαμένοντες θα πολλαπλασιαστούν λόγω της παραγωγής φράουλας, ο αριθμός ανά παράγκα κυμαίνεται από 10 έως 20 άτομα, ενώ το ενοίκιο ανεβαίνει στα 40 ευρώ τον μήνα. Στον καταυλισμό δεν υπάρχει δίκτυο ύδρευσης αλλά μόνο μικρές πλαστικές δεξαμενές, οι οποίες είναι τοποθετημένες ανάμεσα στις παράγκες. Παρατηρείται επίσης συγκέντρωση τεράστιων ποσοτήτων απορριμμάτων, τα οποία οι εργάτες γης καίνε ανά περιόδους καθώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη συλλογή τους και την αποκομιδή τους από τον καταυλισμό. Τέλος, οι τουαλέτες είναι αυτοσχέδιες με αποτέλεσμα τα λύματα να συγκεντρώνονται και να παραμένουν εκεί.

Ο άλλος καταυλισμός, ο οποίος δημιουργήθηκε σε συνέχεια της μεγάλης πυρκαγιάς του 2018, κάηκε ολοσχερώς στις 27 Ιουνίου 2021 και δεν έχει μέχρι σήμερα φτιαχτεί ξανά. Ο χώρος παραμένει κενός, όπως τον είδαμε τελευταία φορά 2 ημέρες μετά την πυρκαγιά. Οι εργάτες γης που διέμεναν εκεί, είτε κατοικούν πλέον σε άλλους καταυλισμούς είτε έχουν φύγει από την περιοχή.

Συνθήκες εργασίας

Τα τελευταία χρόνια το ημερομίσθιο παρέμενε σταθερό στα 24 ευρώ για 7 ώρες εργασία και 3,5 ευρώ ανά ώρα υπερωρίας. Σύμφωνα με εκπροσώπους της κοινότητας των εργατών γης από το Μπαγκλαντές αλλά και των τοπικών αρχών, το ημερομίσθιο πρόσφατα αυξήθηκε στα 27 ευρώ και 4 ευρώ ανά ώρα υπερωρίας. Οι πληροφορίες σχετικά με τον λόγο αύξησης είναι συγκεχυμένες. Οι παραπάνω πηγές υποστηρίζουν ότι οι παραγωγοί φράουλας αποφάσισαν να αυξήσουν το ημερομίσθιο προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα έχουν το απαραίτητο εργατικό δυναμικό το οποίο είχε ξεκινήσει να φεύγει σε άλλες περιοχές όπου η αμοιβή είναι καλύτερη. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι η κοινότητα των εργατών γης έχει ξεκινήσει ορισμένες ενέργειες προκειμένου να οργανωθεί και να διεκδικήσει καλύτερους όρους εργασίας. Υπήρξαν όμως και μαρτυρίες εργατών γης οι οποίοι δηλώνουν ότι συνεχίζουν να πληρώνονται με 24-25 ευρώ ανά ημέρα ενώ δεν γνώριζαν τίποτα για την οργάνωση της κοινότητάς τους.

Τέλος, οι εργάτες γης, κατά τις μαρτυρίες των ιδίων, μετακινούνται προς και από τις εκτάσεις καλλιέργειας είτε με φορτηγό είτε με αυτοκίνητα είτε με τα πόδια, που σε ορισμένες περιπτώσεις περπατούν και μια ώρα για να φτάσουν.

Πανδημία COVID-19 και εργάτες γης

Οι λίγοι εργάτες γης που έχουν άδεια διαμονής και ΑΜΚΑ, έχουν εμβολιαστεί ήδη το προηγούμενο διάστημα. Το ζήτημα παραμένει για όσους δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα και συνεπώς ΑΜΚΑ. Ο Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης σε συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), έφερε κλιμάκιο γιατρών στο Κοινοτικό Γραφείο Νέας Μανωλάδας στις 14 Οκτωβρίου 2021, όπου 86 εργάτες γης εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί 2ης δόσης και των υπόλοιπων, όταν θα έχει η ΥΠΕ το απαραίτητο απόθεμα εμβολίων και θα έχει λυθεί το ζήτημα έκδοσης του Προσωρινού ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ). Σύμφωνα με γραπτή οδηγία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που κοινοποιήθηκε στο ΚΕΜ, αυτό θα είναι σε θέση πλέον να εκδίδει ΠΑΜΚΑ για τους εργάτες γης που επιθυμούν να εμβολιαστούν και να λάβουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι εκπρόσωποι της κοινότητας των εργατών γης έχουν συλλέξει από την πλευρά τους μία λίστα με τα έγγραφα και τα στοιχεία όσων επιθυμούν να εμβολιαστούν το επόμενο διάστημα.

Ως προς τα κρούσματα Covid-19 που έχουν εντοπιστεί σε εργάτες γης, το ΚΕΜ μας ενημέρωσε ότι δεν έχει παρατηρηθεί έξαρση, ενώ σε μία περίπτωση που εργάτης γης νόσησε από COVID-19 με σοβαρά συμπτώματα, αμέσως οι εργάτες γης που διέμεναν μαζί του το ενημέρωσαν και αυτός μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Πύργου. Όταν ανάρρωσε επέστρεψε πίσω με ασθενοφόρο, καθώς δεν υπήρχε άλλο διαθέσιμο μεταφορικό μέσο. Το ΚΕΜ συνεργάστηκε με τον αιρετό της Νέας Μανωλάδας, προκειμένου να παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας του και έδωσαν οδηγίες στους συγκατοίκους του προκειμένου να τον φροντίσουν και να παραμείνουν και οι ίδιοι ασφαλείς».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα