Mαστίχα Χίου: Εντυπωσιακό βίντεο drone με το πλύσιμο της σοδειάς στη θάλασσα

Mαστίχα Χίου: Εντυπωσιακό βίντεο drone με το πλύσιμο της σοδειάς στη θάλασσα
Δήμος Χίου

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ με ποιον τρόπο γίνεται ο πρώτος καθαρισμός των διάσημων μαστιχιών;

Ένα βίντεο, στο οποίο καταγράφεται ο τρόπο καθαρισμού της φημισμένης μαστίχας Χίου και το πλύσιμο της σοδειάς στην θάλασσα κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου.

Το πλύσιμο στην θάλασσα είναι το πρώτο βήμα μια επίπονης διαδικασίας για τον καθαρισμό της μαστίχας μέχρι την παράδοσή της στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Η παραγωγή της μαστίχας αποτελεί μια ασχολία στην οποία συμμετέχουν όλα τα μέλη της οικογένειας. Η μαστιχοπαραγωγή απαιτεί εργασία και φροντίδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Τα μαστιχόδενδρα πρέπει να λιπανθούν, να κλαδευτούν, να καθαριστεί το έδαφος τους και στη συνέχεια πρέπει να κεντηθούν και να γίνει η συλλογή της μαστίχας.

Μετά το μάζεμα ακολουθεί ο καθαρισμός της μαστίχας από τους ίδιους τους παραγωγούς της για να μεταφερθεί στη συνέχεια το προϊόν στις εγκαταστάσεις της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, όπου η μαστίχα επιδέχεται εμπορική κατεργασία. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι η παραγωγική διαδικασία έχει μείνει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου, γεγονός που συνδέει άρρηκτα την μαστιχοπαραγωγή με την παράδοση.

Δείτε το βίντεο:

Μετά την τελική συλλογή της μαστίχας αρχίζει η διαδικασία του καθαρίσματος. Ο κάθε παραγωγός συγκεντρώνει την παραγωγή του και κοσκινίζει τη μαστίχα, το λεγόμενο «ταχτάρισμα» για να την ξεχωρίσει από τα φύλλα, τα κλαδάκια και τα χώματα. Κατόπιν, αφού διαλύσει μέσα σε κρύο νερό σαπούνι, την ξεπλένει καλά και την απλώνει για να στεγνώσει. Όταν στεγνώσει η μαστίχα γίνεται το καθάρισμά της που είναι παραδοσιακά έργο των γυναικών. Με μυτερά μαχαίρια καθαρίζουν κάθε κόκκο από τις ξένες ύλες που είναι κολλημένες επάνω. Αυτή είναι μια διαδικασία που ξεκινάει το φθινόπωρο και διαρκεί μέχρι την άνοιξη.

(Με πληροφορίες από AstraParis)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα