Μάθε πώς να υπολογίζεις την κατανάλωση νερού του σπιτιού σου

Μάθε πώς να υπολογίζεις την κατανάλωση νερού του σπιτιού σου

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον υδρομετρητή του σπιτιού σου. Βήμα βήμα πώς να τον εντοπίζεις, να τον διαβάζεις και να υπολογίζεις μόνος σου την κατανάλωση νερού του ακινήτου σου.

Πλύσιμο πιάτων, πλυντήριο, πότισμα του κήπου, ντους. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσο νερό καταναλώνεις στην καθημερινότητά σου, από το πρωί που θα ξυπνήσεις και θα πλύνεις τα δόντια σου, μέχρι το βράδυ που θα κοιμηθείς, αφού πρώτα έχεις κάνει ένα ντους για να χαλαρώσεις;

Αν έχεις αναρωτηθεί, υπάρχει τρόπος να έχεις και απάντηση. Με λίγα λόγια, υπάρχει τρόπος να ελέγχεις την κατανάλωσή σου, προκειμένου αφενός να αποκτήσεις τον πλήρη έλεγχο των λογαριασμών σου και αφετέρου για να μπορείς να εντοπίσεις πιθανές διαρροές που κατά συνέπεια ευθύνονται για αυξημένο λογαριασμό ύδρευσης.

Τα νέα σύντομα, απλά και κατανοητά videos της ΕΥΔΑΠ με τίτλο “Μάθετε πώς” παρέχουν όλες τις πληροφορίες και τα διευκρινιστικά στοιχεία που χρειάζεσαι για να βρεις το φρεάτιο στο οποίο είναι τοποθετημένος ο υδρομετρητής του σπιτιού σου και να υπολογίσεις μόνος/η σου και με ακρίβεια την κατανάλωση νερού.

Αφού πρώτα παρακολουθήσαμε και τα δύο videos στα social media pages της ΕΥΔΑΠ, εφαρμόσαμε βήμα βήμα τις οδηγίες στο σπίτι της 24 MΕDIA. Εύκολο!

ΠΩΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΟΝ ΥΔΡΟΜΕΤΡΗΤΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΟΥ

Η ΕΥΔΑΠ έχει τοποθετημένο έναν υδρομετρητή για κάθε παροχή ύδρευσης του δικτύου της.

Το πρώτο που κάναμε ήταν να βρούμε το φρεάτιο παροχών ύδρευσης που συνήθως είναι τοποθετημένο στο πεζοδρόμιο, μπροστά από το ακίνητο. Στην περίπτωσή μας, το φρεάτιο ήταν ένα και οι μετρητές εντός δύο. Στην περίπτωση πολυόροφης πολυκατοικίας, τα φρεάτια είναι περισσότερα και τοποθετημένα σε σειρά.

Για να βρεις τον υδρομετρητή που αντιστοιχεί στο διαμέρισμά σου, θα σε βοηθήσουν τα τρία τελευταία ψηφία του δεκατετραψήφιου αριθμού που αναγράφεται πάνω αριστερά στον λογαριασμό σου. Αν για παράδειγμα ο αριθμός είναι το “3”, το φρεάτιο που αντιστοιχεί στο διαμέρισμά σου είναι το τρίτο.

Προσοχή: Η θέση του μετρητή διαβάζεται από τα αριστερά προς τα δεξιά, κοιτώντας πάντα προς το ακίνητό μας και έχοντας τον δρόμο πίσω μας.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός κατσαβιδιού, ανοίξαμε το φρεάτιο και βρήκαμε τον μετρητή μας.

Για να βεβαιωθούμε ότι είναι αυτός, κάναμε ταυτοποίηση με τον αριθμό μετρητή που υπάρχει στον λογαριασμό.

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ

Ο πιο συνηθισμένος τύπος μετρητή είναι ο ευθείας ανάγνωσης. Οι κόκκινοι δείκτες απεικονίζουν την καταγραφή σε λίτρα τα οποία δεν λαμβάνουμε υπόψη.

Αντίθετα, εστιάσαμε την προσοχή μας στα αριθμητικά ψηφία, τα οποία μας δίνουν την κατανάλωση σε κυβικά μέτρα και είναι η ένδειξη την οποία καταγράφει η ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να εκδώσει τους λογαριασμούς.

Όταν το μαύρο ρολόι γυρίζει, αυτό σημαίνει ότι τη συγκεκριμένη στιγμή πραγματοποιείται κατανάλωση νερού στο σπίτι μας.

TIP:Το μαύρο ρολόι είναι το πιο χρήσιμο στοιχείο για την αναγνώριση εσωτερικής διαρροής.

Η διαφορά που προκύπτει από την παρούσα και την προηγούμενη ένδειξή μας (η προηγούμενη ένδειξή μας αναγράφεται πάνω αριστερά στον λογαριασμό μας), μας δίνει και την κατανάλωσή μας σε κυβικά μέτρα.

Χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές:

– Στο μέλλον θα μπορούμε να στέλνουμε μόνοι μας την ένδειξη του μετρητή μας στην ΕΥΔΑΠ ηλεκτρονικά, εάν το επιθυμούμε.

– Είναι υποχρέωση του καταναλωτή να κλείσει το καπάκι του υδρομετρητή και του φρεατίου του, συμβάλλοντας στην προστασία της παροχής του, αλλά και των πολιτών. Όπως και να διατηρεί καθαρό και προσβάσιμο το σημείο που βρίσκονται τα φρεάτια παροχών.

– Καλό θα είναι να φοράμε γάντια όταν καταπιανόμαστε με τον υδρομετρητή.

– Υπάρχουν κι άλλοι τύποι υδρομετρητών, όπως για παράδειγμα ο ηλεκτρονικός.

Ακολουθήστε την ΕΥΔΑΠ σε facebook, instagramκαι YouTubeγια ακόμα περισσότερα videos, tips και χρήσιμες συμβουλές για το πιο πολύτιμο αγαθό της ζωής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα