Με γραμμή περί “σκευωρίας” απολογείται ο Γιάννος Παπαντωνίου

Με γραμμή περί “σκευωρίας” απολογείται ο Γιάννος Παπαντωνίου
Ο Γιάννος Παπαντωνίου Eurokinissi

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει κληθεί να απολογηθεί σήμερα για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικος χρήματος, αναφορικά με την υπόθεση του προγράμματος εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών το 2003.

Με την υπερασπιστική του γραμμή να μην παρεκκλίνει στο ελάχιστον, εμμένοντας στα περί “πολιτικής σκευωρίας” και αρνούμενος την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικος χρήματος που του έχει αποδοθεί, ο Γιάννος Παπαντωνίου περνά σήμερα ξανά το ανακριτικό κατώφλι.

Αυτή τη φορά χωρίς φόβο, αφού ήδη έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος εκτίοντας μάλιστα σχεδόν το σύνολο της ανώτατης 18μηνης κράτησης, ο πρώην τσάρος της Οικονομίας θα καθίσει ενώπιον της ανακρίτριας κατά της Διαφθοράς για την υπόθεση του προγράμματος εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών το 2003.

Ο πρώην υπουργός έχει κληθεί προκειμένου να απολογηθεί ξανά, μετά την έκδοση σχετικού βουλεύματος του Συμβολίου Πλημμελειοδικών το οποίο ζητούσε να ανοίξει ξανά η δικογραφία στο στάδιο της ανάκρισης, διατάσσοντας να γίνουν πρόσθετες προανακριτικές πράξεις.Στο πλαίσιο αυτό, η δικαστική λειτουργός προχώρησε στην μετατροπή του βασικού αδικήματος από απιστία σε αυτό της δωροδοκίας, πάνω στο οποίο βασίζεται και η πράξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Μετά από τη διενέργεια όσον πράξεων ζητούσε το δικαστικό συμβούλιο, προχώρησε όπως υποχρεούται, στην κλήτευση του Γιάννου Παπαντωνίου, αλλά και των συγκατηγορουμένων του, όπως η σύζυγος του, Σταυρούλα Κουράκου, για να απολογηθούν ξανά, λαμβάνοντας γνώση και να νέα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ανακρίτρια. Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν κληθεί να απολογηθούν σήμερα.

Πριν από μερικές ημέρες, ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός βρέθηκε στο γραφείο της ανακρίτριας από την οποία ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί, ενώ αμέσως μετά δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι “η δίωξη σε βάρος μου είναι μια πολιτική σκευωρία με ηθικό αυτουργό της κυρία Τουλουπάκη, η οποία ελέγχεται σήμερα για κατάχρηση εξουσίας και του πρώην αναπληρωτή υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου γιατί και αυτός συμμετέχει στην ίδια διαδικασία έλεγχου. Χρειάστηκε θράσος για να απευθύνουν σε βάρος μου την απεχθή κατηγορία την οποία αντιμετωπίζω και τέσσερα χρόνια. Είναι όμως ευτύχημα ότι η σημερινή ανακρίτρια μας κάλεσε με τη σύζυγό μου σε συμπληρωματική απολογία που έχει καθαρά τυπικό χαρακτήρα. Και το μόνο το οποίο ζητώ είναι και το ζητώ επίμονα, είναι δικαίωση και μια συγνώμη”.

Αλλά και στο παρελθόν, έχει υποστηρίξει πως “μετά από 15 χρόνια ερευνών δεν έχει προκύψει σε βάρος μου καμία απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας, ούτε έμβασμα , ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής. Οι ελβετικοί λογαριασμοί τους οποίους έθεσα αμέσως και οικειοθελώς στη διάθεση των δικαστικών αρχών αποδείχθηκε μετά από ενδελεχή έρευνα πως είναι πεντακάθαροι. Είχαν εξάλλου ανοίξει πριν από 35 χρόνια , στις αρχές της δεκαετίας του 80 , όταν ζούσα και εργαζόμουν στο εξωτερικό”.

Η κατηγορία

Ο πρώην υπουργός αφέθηκε ελεύθερος, όταν η προσωρινή κράτησή του αντικατασταθεί με όρους και αφού είχε μείνει 17 μήνες στη φυλακή (με ανώτατο όριο τους 18). Είχε προφυλακιστεί μετά από μία πραγματικά μαραθώνια απολογία, που διήρκησε περίπου 16 ώρες.

Σύμφωνα με τη κατηγορητήριο, που έχει συνταχθεί σε βάρος του ήταν ο τελικός αποδέκτης του “μαύρου χρήματος” που φέρεται να διακινήθηκε με πλειάδα τραπεζικών λογαριασμών και off shore εταιριών για να προωθήσει την υπογραφή της σύμβασης εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού στην γαλλική εταιρεία THALES, το 2003, καθώς και εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν.

Συγκεκριμένα, η γαλλική εταιρία φέρεται ότι έβαζε χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό εμφανίζονται να μεταφέρονταν σε εξωχώριες του εκπροσώπου στην Κύπρο και στη συνέχεια να γίνονταν αναλήψεις τμηματικά. Τα επίμαχα ποσά αμέσως μετά φαίνεται να κατατίθεντο σε τραπεζικούς λογαριασμούς φιλικού προσώπου του πρώην υπουργού, ο οποίος ανέλαβε να νομιμοποιήσει μέσω του τραπεζικού συστήματος τα παράνομα χρήματα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα